Ο ιστορικός χώρος του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου υποδέχεται την πρώτη έκθεση του νέου έτους 2023 με την ευχή η Τέχνη να αποκτήσει το νόημα που της αξίζει παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε.

Η ομαδική εικαστική έκθεση Janus Bifrons εγκαινιάζεται τη Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου και ώρα 5-9μ.μ. με τη συμμετοχή 32 σύγχρονων εικαστικών που δημιουργούν, σχολιάζουν και εύχονται από καρδιάς για τη νέα χρονιά.

Ο Ιανός (λατινικά: Ianus) είναι ένας από τους παλαιότερους θεούς των Ρωμαίων.
Ήταν ο θεός όλων των ενάρξεων και των μεταβάσεων.
Επίσης, η πρώτη ημέρα του έτους, η έναρξη της νέας χρονιάς και ο Ιανουάριος ήταν αφιερωμένος σε αυτή τη θεότητα, υποδεικνύοντας παράλληλα και τη σημασία της για τον ημερολογιακό λατρευτικό κύκλο των Ρωμαίων.

Ο θεός Ιανός, λοιπόν, είχε δύο πρόσωπα, ένα “κακό”, αγέλαστο και ένα “καλό”, χαρούμενο και γι’ αυτό άλλωστε τον αποκαλούσαν και “Janus bifrons”, δηλαδή διπρόσωπο Ιανό. Τα δύο αυτά πρόσωπα έβλεπαν σε αντίθετες κατευθύνσεις. Το ένα, το “κακό”, έβλεπε πίσω στον παλιό χρόνο, ενώ το άλλο το “καλό” μπροστά στον νέο χρόνο. Τα δυο του πρόσωπα, με αυτό τον τρόπο, συμβόλιζαν την αρχή και το τέλος, τη νιότη και το γήρας, την είσοδο και την έξοδο. Γι’ αυτό, άλλωστε, και αφιέρωσαν στον Ιανό τον Ιανουάριο, τον πρώτο μήνα του νέου έτους, που κοιτάζει πίσω προς τον προηγούμενο χρόνο και μπροστά προς τον επόμενο.

Το concept, η οργάνωση και η επικοινωνία της έκθεσης ανήκει στον εκπαιδευτικό και διοργανωτή εικαστικών εκθέσεων Δημήτρη Λαζάρου.
Η έκθεση παρουσιάζεται σε συνδιοργάνωση με τη Διεθνή Πολιτιστική Πλατφόρμα ART HUB ATHENS / Art for social change.

Συμμετέχουν οι εικαστικοί:
Jalex – Jocasta M. – Kostas G. Schnippering – Maria Vlasseros – Yiannis Kaminis – Yiannis Nomikos – Αγγελάκη Αναστασία – Έλενα Αρσενίδου – Μίνα Γκελντή – Λεωνίδας Δαΐρης – Αικατερίνη Διαμαντοπούλου – Φαίδρα Εγγλέζου – Αθανασία Θεοδωρακοπούλου – Ρένα Καμάρη – Νίκος Καραμπάσης – Ελένη Καρνέζη – Χρήστος Κονταρούδης – Φάνης Κοττάς – Θεοδώρα Λιακοπούλου – Ευαγγελία Λιάσκου – Δέσποινα Μαρία Λογίδου – Ελένη Λουκή – Ειρήνη Μπρέμπου – Βασίλειος Παλιός – Γιόλα Πήττα – Αικατερίνη Πουλιάση – Βιβέττα Σαρρή – Αλέξιος Σπανίδης – Μίνα Σπηλιοπούλου – Αλέξης Τελιανίδης – Μαργαρίτα Τελιανίδου – Καίτη Τσαβαρή

Προηγούμενο άρθρο“O κύκλος και η γραμμή: Παράδοση και νεωτερικότητα”
Επόμενο άρθροΤέσσερις νέες εντυπωσιακές τοιχογραφίες με θέμα το περιβάλλον «ντύνουν» με χρώμα σχολεία της πόλης