Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοινώνει τις προτάσεις που επιλέχθηκαν από την αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης για το πρόγραμμα του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2023», με θεματική την κλιματική κρίση και τις συνέπειές της.

Το Υπουργείο Πολιτισμού, ήδη από το 2019, εργάζεται εντατικά, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, για την πρόληψη των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στην πολιτιστική κληρονομιά. Συνεργάζεται με ερευνητικούς φορείς και ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας, καθώς και με διεθνείς οργανισμούς, ενώ εκπονεί έργα και δράσεις προστασίας αρχαιολογικών χώρων και μνημείων εγγεγραμμένων στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Το 2023, ο θεσμός «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» εστιάζει στο μείζον ζήτημα, της κλιματικής αλλαγής για το παρόν και μέλλον του πλανήτη, αλλά και τις συνέπειές της, όχι μόνο στη ζωή μας, αλλά και στο πολιτιστικό απόθεμα, υλικό και άυλο. Στο πλαίσιο αυτό, η διοργάνωση του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2023» κάλεσε καλλιτέχνες και καλλιτεχνικές ομάδες να δημιουργήσουν νέα έργα πάνω σε αυτή την θεματική, με αναγνώσεις που δεν περιορίζονται στην αναπαραγωγή δυστοπικών προβλέψεων, αλλά θέτουν ερωτήματα για μια σφαιρική θεώρηση του φαινομένου.

Κατά τη διάρκεια/σύγκληση των 3 συνεδριάσεων που έλαβαν χώρα στις 24, 30 και 31 Μαρτίου 2023 για το πρόγραμμα του θεσμού του ΥΠΠΟΑ «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός 2023», η Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης, έκρινε τις υποβληθείσες προτάσεις, κατόπιν εισήγησης των υπεύθυνων μελών της, ανά τομέα τέχνης, βάσει των κριτηρίων πρόσκλησης ενδιαφέροντος και επέλεξε 70 παραγωγές συνολικού προϋπολογισμού 1.800.000.

  • Στην κατηγορία των 15.000€ επελέγησαν 30 προτάσεις
  • Στην κατηγορία των 30.000€ επελέγησαν 35 προτάσεις
  • Στην κατηγορία των 60.000€ επελέγησαν 5 προτάσεις

Επιλεχθείσες προτάσεις ανά τέχνη:

Θέατρο: 18
Μουσική: 18
Παραστάσεις/δράσεις για παιδιά και εφήβους: 13
Χορός: 9
Εικαστικά/performance: 8
Μουσικό θέατρο: 4

Προηγούμενο άρθροΔευτέρα του Πάσχα: «The 2Night Show» με την Μαρία Κορινθίου, την Ελίνα Παπίλα και τον Λάμπη Τσιριγωτάκη
Επόμενο άρθροΖήσε αλλιώς: τι θα δούμε στην πρεμιέρα της Σοφίας Αλιμπέρτη στον ΑΝΤ1
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος