«Οι πέτρες αφηγούνται»: Η έκθεση φωτογραφίας των Γιάννη Γιαννέλου και Cosmo Laera.

Στo πλαίσιo των πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα εμπλουτίσουν το φετινό Κυθνιώτικο καλοκαίρι, δύο φωτογράφοι από Ελλάδα και Ιταλία, ο Γιάννης Γιαννέλος και ο Cosmo Laera, συναντιούνται σ’ έναν διαπολιτισμικό διάλογο που αντλεί την έμπνευσή του από το παραδοσιακό τοπίο και την τέχνη της ξερολιθιάς.

Η εικαστική συνομιλία των δύο καλλιτεχνών διαδραματίζεται μέσα στο κυκλαδίτικο τοπίο της Κύθνου, στους προαύλιους χώρους της Παναγίας Στρατηλάτισσας και της Παναγίας Φλαμπουριανής από τις 20 έως τις 31 Ιουλίου.

artme «Οι πέτρες αφηγούνται»: Η έκθεση φωτογραφίας των Γιάννη Γιαννέλου και Cosmo Laera.

Η φωτογραφική έκθεση η οποία σχεδιάστηκε και διοργανώνεται από την πολιτιστική πρωτοβουλία kythniale σε συνεργασία με τον Δήμο Κύθνου και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, τελεί υπό την αιγίδα της Ιταλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα.

Με ευαισθησία οι δύο καλλιτέχνες αναδεικνύουν την ψυχή και την αυθεντικότητα του μεσογειακού τοπίου μέσα από το ανεξίτηλο «αποτύπωμα» του ανθρώπου πάνω στην γενέθλια γη. Ο Έλληνας φωτογράφος Γιάννης Γιαννέλος, καταγράφει την αρχαία τέχνη της ξερολιθιάς που σηματοδοτεί και καθορίζει την διαμόρφωση του κυκλαδίτικου τοπίου. Αντίστοιχα, ο Ιταλός φωτογράφος Cosmo Laera αποτυπώνει στα έργα του την ύπαιθρο της Νότιας Ιταλίας, σαν σύμβολο της ανθρώπινης εργασίας και της προσπάθειας να δαμάσει τη φύση.

artme «Οι πέτρες αφηγούνται»: Η έκθεση φωτογραφίας των Γιάννη Γιαννέλου και Cosmo Laera.

Οι εικόνες δίνουν υπόσταση στο μόχθο της κατασκευής της ξερολιθιάς, διηγούνται την ιστορία των αγροτών και των κτηνοτρόφων που από γενιά σε γενιά κατάφεραν να δημιουργήσουν με κόπο λωρίδες καλλιεργήσιμης γης και κατέκτησαν δυσπρόσιτα και πετρώδη εδάφη χτίζοντας εκατοντάδες χιλιόμετρα ξερολιθιάς.

Η ξερολιθιά σημαδεύει την ιστορία του τόπου. Χαράζει όρια, καθορίζοντας δρόμους και ιδιοκτησίες, αφήνει όμως τα πάντα γύρω της ουσιαστικά ελεύθερα, επιτρέποντας στο βλέμμα να συνεχίσει το ταξίδι του ανεμπόδιστα.

artme «Οι πέτρες αφηγούνται»: Η έκθεση φωτογραφίας των Γιάννη Γιαννέλου και Cosmo Laera.

Δεδομένου ότι η φύση και η παράδοση βρίσκονται στο κέντρο της θεματολογίας των έργων των δύο φωτογράφων, για την παρουσίασή τους επιλέχθηκε μια πρωτότυπη και μοναδική εκθεσιακή λύση. Δύο από τις πιο φημισμένες παραδοσιακές εκκλησίες της Κύθνου, η Παναγία Στρατηλάτισσα και η Παναγία Φλαμπουριανή, φιλοξενούν στους εξωτερικούς προαύλιους χώρους τους τις φωτογραφικές εκτυπώσεις.

Με σεβασμό στην ιστορική κληρονομιά του τόπου, δύο από τα τοπόσημα του νησιού συμπεριλαμβάνονται στις σύγχρονες πολιτιστικές δραστηριότητες, σαν ένδειξη του σημαντικού ρόλου που παίζει το πνευματικό στοιχείο για την Κύθνο. Το φυσικό τοπίο πλαισιώνει τα έργα τέχνης, ενώ ταυτόχρονα προβάλλονται οι θησαυροί του νησιού και οι ομορφιές του.

artme «Οι πέτρες αφηγούνται»: Η έκθεση φωτογραφίας των Γιάννη Γιαννέλου και Cosmo Laera.

H kythniale είναι μια πολυσχιδής πολιτιστική πρωτοβουλία που σχεδιάζει και υλοποιεί καλλιτεχνικά δρώμενα, πολιτιστικές & μουσικές εκδηλώσεις, εκθέσεις, workshops, art residencies και εναλλακτικές δράσεις πολιτισμικού διαλόγου ανάμεσα στην Κύθνο και τον κόσμο.

Οι πολιτιστικές & καλλιτεχνικές αυτές εκδηλώσεις, ανοιχτές στο κοινό, διοργανώνονται στο νησί της Κύθνου, διατηρώντας τη δική τους ταυτότητα, και εντάσσονται στα «Κύθνια», το ετήσιο Φεστιβάλ του νησιού, δημιουργώντας «Γέφυρες Πολιτισμού» με τους λαούς του κόσμου.

Προηγούμενο άρθροTo «Stranger Things» ανεβάζει τους Metallica στα charts
Επόμενο άρθροThe Weeknd: Πρωταγωνιστεί σε σειρά του ΗΒΟ με την κόρη του Johnny Depp, Lily-Rose.
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος