Η Παράσταση «Ο Θάνατος του Ιβάν Ίλιτς» στο Θέατρο Αμαλία

Ο Γιώργος Γαλίτης και ο Θανάσης Κουρλαμπάς πρωταγωνιστούν στην παράσταση «Ο Θάνατος του Ιβάν Ίλιτς» που θα δούμε στο Θέατρο Αμαλία από την την Κυριακή 15 έως και την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Νικολαϊδη.

Ένα έργο που σε αντίθεση με τον τίτλο του σφύζει από ζωή, μία φιλοσοφική νουβέλα του Λέοντος Τολστόι, που επιχειρεί ένα προσκύνημα στον Θάνατο.

Ο θάνατος του Ιβάν Ιλίτς πληροφορίες για την παράσταση - Athinorama.gr

«Σκοπός της ζωής δεν είναι να εξυπηρετεί την κατώτερη ζωική φύση, αλλά τη φωτεινή δύναμη, που βρίσκεται στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και η οποία βοηθάει τον άνθρωπο να αναγνωρίζει το αγαθό.»  –  Leon Tolstoy

Οι ηθοποιοί Γιώργος Γαλίτης και Θανάσης Κουρλαμπάς, ξετυλίγουν για άλλη μια φορά, όλη την υποκριτική τους γκάμα επί σκηνής, τόσο σε κωμικό όσο και σε δραματικό επίπεδο, ενσαρκώνοντας όλους τους ρόλους της νουβέλας, σ’ ένα ολοζώντανο θεατρικό παιχνίδι το οποίο, αντιμάχεται τον τίτλο,!

Ο Τολστόι, μέσω αυτού του έργου του, αντιλαμβάνεται εις βάθος τη σημασία της Μνήμης Θανάτου. Το να θυμάται δηλαδή ο άνθρωπος ότι είναι θνητός, ότι θα ‘ρθει η στιγμή που θα πεθάνει. Και τότε, το μόνο που θα ορθωθεί μπροστά του, θα είναι το ΠΩΣ έζησε.

Αυτή η σκέψη κάθε άλλο παρά λυπηρή είναι αν ο άνθρωπος καταφέρει να ζήσει «όπως πρέπει να ζει ο Άνθρωπος».

Ο θάνατος του Ιβάν Ιλίτς» | Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου στις 20:00 στο Θέατρο Παλιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας στο Βόλο | Mikrofwno.gr

Υπόθεση:

Ο ευκατάστατος δικαστής Ιβάν Ιλίτς, αρρωσταίνει βαριά. Η αρρώστια κι ο επικείμενος Θάνατός του, εκμηδενίζουν όλη την προηγούμενη ζωή του. Επιτυχίες, ανούσιες συναναστροφές, εξουσία, κύρος και χρήμα στέκουν αδύναμα μπρος στο τέλος.

Ολόκληρη η ύπαρξη του Ιβάν Ιλίτς σείεται συθέμελα γιατί, όσο κι αν προσπαθεί να αποδεχτεί το συμπέρασμα ότι «ο Γάιος είναι άνθρωπος, οι άνθρωποι είναι θνητοί, άρα ο Γάιος είναι θνητός» που διδάχτηκε κατά την περίοδο των φοιτητικών του χρόνων, το Εγώ του τον κρατάει γερά δέσμιό του.

Ο Γάιος ναι… αυτός όμως όχι! Αυτός μπορεί να ξεγελάσει τον Θάνατο!

«Ο θάνατος του Ιβάν Ιλίτς» βασίζεται στο αληθινό γεγονός του θανάτου του δικαστή Ιβάν Ιλίτς Μετσνίκοφ, όπως το διηγήθηκε στον ίδιο τον Τολστόι η μητέρα του αποθανόντος. Παρ’ όλο που δεν είναι από τα πιο γνωστά, συγκαταλέγεται από φιλοσόφους και λογοτέχνες, στα πιο σημαντικά και πιο ώριμα έργα του Τολστόι.

Νέες Ημερομηνίες: Η Παράσταση «Ο Θάνατος του Ιβάν Ίλιτς» στο Θέατρο Αμαλία - ThessalonikiGuide.gr

Συντελεστές:
Συντελεστές
Κείμενο: Leo Tolstoy
Μετάφραση από τα ρωσικά: Παύλος Στεφάνου
Διασκευή/Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη
Σκηνικά/Κοστούμια: Νίκος Κασαπάκης
Πρωτότυπη μουσική: Γιάννης Οικονόμου
Κίνηση: Χριστίνα Φωτεινάκη
Σχεδιασμός φωτισμών: Χριστίνα Θανάσουλα
Creative Agency: GRID FOX
Επικοινωνία: Άντζυ Νομικού
Παραγωγή: A PRIORI
Παίζουν οι ηθοποιοί: Θανάσης Κουρλαμπάς & Γιώργος Γαλίτης

Ο θάνατος του Ιβάν Ιλίτς» στο θέατρο Αλκμήνη«Ο θάνατος του Ιβάν Ιλίτς» στο θέατρο Αλκμήνη - ertnews.gr

Προηγούμενο άρθροΠότε πέφτει του Αγίου Πνεύματος για το 2022
Επόμενο άρθροThe Sisters Of Mercy Live στη Μονή Λαζαριστών