Ο Street Artist Hambas Δίνει Φωνή Μέσω της Τέχνης του!

Περπατώντας στους δρόμους της Αθήνας, το απέραντο γκρι χρώμα του τσιμέντου πνίγει κάθε βήμα. Όλα τριγύρω είναι τόσο απρόσωπα και άχρωμα και το αστικό τοπίο τόσο τυποποιημένο που φαντάζει ίδιο και απαράλλακτο. Κάθε οικοδομικό τετράγωνο είναι παρόμοιο με το προηγούμενο και χάνεται η αίσθηση της ελευθερίας, ανάμεσα στις ψηλές πολυκατοικίες.

Το graffiti του Hambas για την εποχή της πανδημίας | Athens Voice

Πού και πού, βρίσκει κανείς την ομορφιά, μέσα από γκραφίτι που ξεπροβάλλουν μπροστά και κοσμούν τους, μέχρι πρότεινος, αδιάφορους τοίχους. Και για όλους εκείνους που ψάχνουν λίγη ζωντάνια σε αυτό το τοπίο, δίνουν ένα μήνυμα ανθρωπιάς, ένα μήνυμα αλληλεγγύης, λίγη γνώση ή στέκουν εκεί και παρεμβαίνουν για όλα τα κοινωνικά ζητήματα που μας απασχολούν, για την αδικία, τη φτώχεια, την άνιση κατανομή του πλούτου, τον εγκλεισμό που ήρθε μαζί με την πανδημική κρίση.

Η νοσηλεύτρια με το λευκό τριαντάφυλλο» - Το εντυπωσιακό γκράφιτι στο  Τζάνειο αφιερωμένο στους ήρωες της πανδημίας

Ο Hambas, κατά κόσμον Αντώνης Χαμπάς, είναι ένας από τους πιο γνωστούς Έλληνες street artists που έχει «φωτίσει» με τα έργα του πολλές γειτονιές της Αθήνας.

Hambas: Η νέα του τοιχογραφία στο κέντρο της Αθήνας - Αφιερωμένη στην μνήμη  του Μίκη Θεοδωράκη

Ο Hambas, όπως τον ξέρει το κοινό του, είναι visual artist και tattoo artist στο  Inkaholic Tattoo. Ασχολείται από μικρός με τη street art. Την πρώτη του τοιχογραφία, την έκανε σε ηλικία δεκατριών ετών και απεικόνιζε μία φανταστική συμμορία τριών φίλων, ενώ εξέθεσε το πρώτο του έργο σε ένα σχολείο του Πειραιά το 2015, ενώ ήταν ακόμα δεκαέξι ετών.

ANTONIS HAMBAS - ARTIST :: HOMEPAGE

Τα έργα του πραγματεύονται κυρίως κοινωνικά θέματα. Αυτό διαπιστώνουμε, άλλωστε, και από τα τελευταίες του τοιχογραφίες. Μερικά παραδείγματα αποτελούν το graffiti, που αφορά τους νεκρούς στο Μάτι, εκείνο για τη δολοφονία του George Floyd και ακόμα η τοιχογραφία που αναφέρεται στην οικονομική κρίση εν καιρώ πανδημίας.

Αθώος» δηλώνει ο αστυνομικός που καταδικάστηκε για τη δολοφονία του Τζορτζ  Φλόιντ | ThessNews

Μέσω μιας ποικιλίας υλικών δημιουργεί οπτικά τοπία τόσο αφηρημένων όσο και ρεαλιστικών μορφών και στοιχείων, καθώς και ρεαλιστικές απεικονίσεις ανθρώπων, αλλά και πιο σουρεαλιστικές εικόνες, εικόνες στοχαστικές που στέλνουν κάθε φορά το δικό τους μήνυμα, αρχικά στον εκάστοτε θεατή και έπειτα στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Από τους δρόμους της Αθήνας, στις γκαλερί της Νέας Υόρκης και πίσω στην Ελλάδα, ο Αντώνης αποτυπώνει μέσα από την τέχνη του την ιστορία του σήμερα μέσα από τα δικά του μάτια. Με όπλο τα σπρέι του δεν αφήνει απλά την υπογραφή του αλλά κυρίως το στίγμα του.

Mad Clip: Το εντυπωσιακό γκράφιτι με το πρόσωπό του στο Μεταξουργείο –  News.gr

«Το γκράφιτι με τον φυλακισμένο μετανάστη απεικονίζει αυτά που μας φυλακίζουν καθημερινά» λέει σε συνέντευξη του ο Street Artist Hambas.

Το νέο του έργο απεικονίζει ένα φυλακισμένο άντρα πίσω από τα κάγκελα. Αποτελεί συμβολισμό για όλα αυτά, που μάς φυλακίζουν. Μάλιστα, ο καλλιτέχνης δίνει το ελεύθερο στον κόσμο να παρέμβει στο έργο του, γράφοντας πάνω στα κάγκελα, όσα νιώθουν οι ίδιοι ότι τούς φυλακίζουν. Μερικές από τις λέξεις, που έχουν ήδη γραφτεί, είναι κορωνοϊός, καραντίνα, κοινωνία, ομοφοβία κ.α.

Ο Street Artist Hambas Δίνει Φωνή στους Κοινωνικά Αδύναμους Μέσω της Τέχνης  του

Ας δούμε κάποια από τα έργα του που κοσμούν τους δρόμους της Αθήνας.

Ο έλληνας «Banksy» ξαναχτυπά : Δε θα πιστέψετε πού έκανε γκράφιτι με τον  Ερντογάν | in.gr

ANTONIS HAMBAS - ARTIST :: HOMEPAGE

 

 

Προηγούμενο άρθροKate Bush: Έσπασε τρία ρεκόρ Guinness με το «Running Up That Hill».
Επόμενο άρθροΟι Arrested Development Live στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος.
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος