Ο πίνακας του Scott Brooker με τον ειρωνικό τίτλο ''Thanks, Man'' αφορμή για λογοκρισία!

Η επιμελήτρια Alison Wilding δεν κατάφερε να ικανοποιήσει την επιθυμία της προκειμένου ο πίνακας του Scott Brooker με τον ειρωνικό τίτλο ”Thanks, Man” να γίνει η βασική εικόνα της 254ης έκθεσης.

Ως απάντηση στην ολοένα και πιο διαδεδομένη ανησυχία μας για την κατάσταση του πλανήτη μας, το θέμα της 254ης θερινής έκθεσης της Βασιλικής Ακαδημίας Τεχνών του Λονδίνου (RA), που συντονίζει η διάσημη γλύπτρια Alison Wilding, είναι το «Κλίμα». Είτε παρουσιάζεται ως κρίση ή ευκαιρία, εφιάλτης ή αναμνήσεις, ή απλά η καθημερινή μας εμπειρία του καιρού, το κλίμα είναι ένα τεράστιο και άκρως ευαίσθητο και επείγον θέμα.

Μια έκθεση σταθμός για τη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών, ταυτισμένη με την καλοκαιρινή περίοδο που σηματοδοτεί την έναρξή της. Η καλοκαιρινή έκθεση, η οποία διεξάγεται αδιάλειπτα από το 1769, παρουσιάζει την τέχνη σε όλες τις μορφές, από χαρακτικά, ζωγραφική, κινηματογράφο και φωτογραφία μέχρι αρχιτεκτονικά έργα και γλυπτική από προσκεκλημένους καλλιτέχνες, ακαδημαϊκούς της Βασιλικής Ακαδημίας και ανερχόμενα ταλέντα.

Έργα από όλο τον κόσμο αξιολογούνται με βάση την καλλιτεχνική αξία τους και η τελική επιλογή γίνεται κατά τη διάρκεια της οκταήμερης έκθεσης στις γκαλερί. Φέτος, η Βασιλική Ακαδημία Τεχνών έλαβε 15.000 συμμετοχές, εκ των οποίων εκτίθενται πάνω από 1400 έργα, σε διάφορα μέσα. Αυτή η ανοιχτή, χωρίς αποκλεισμούς, έκθεση υποστηρίζει την καλλιτεχνική κοινότητα, την καλλιτεχνική εκπαίδευση, προσφέροντας μια εμπειρία δημιουργικότητας και αισιοδοξίας στο κοινό.

Το ασυμβίβαστο, ανοιχτό έργο, με τον ειρωνικό τίτλο ”Thanks, Man”, τράβηξε αμέσως την προσοχή της Wilding και της επιτροπής επιλογής των συναδέλφων της Royal Academicians: Grayson Perry, Conrad Shawcross, Bill Woodrow, Stephen Chambers, Rana Begum, Niall McLaughlin, David Mach και Farshid Moussavi.

Επιθυμία της επιμελήτριας ήταν το έργο αυτό να γίνει η βασική εικόνα, σύμβολο της επικοινωνίας της έκθεσης κάτι που δεν βρήκε σύμφωνα όλα τα μέλη της επιτροπής. Εικόνες που απεικονίζουν υβριστικές κινήσεις ή φέρουν υβριστικές λέξεις, απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται σε διαφημίσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Έτσι η Alison Wilding, με «δεμένα τα χέρια» δεν κατάφερε να ικανοποιήσει αυτή την επιθυμία.

Ωστόσο, θα ήταν μια εντυπωσιακή κίνηση με πολλαπλές και τεράστιες αντιδράσεις, που -γιατί όχι- καλό είναι να εγείρονται ακόμα και στην περίπτωση αρνητικού προσήμου για κάποιους αυστηρούς, επικριτικούς κύκλους, αλλά σίγουρα αφήνουν θετικό πρόσημο στον προβληματισμό και τον διάλογο.

Κάθε χρόνο η Βασιλική Ακαδημία Τεχνών απονέμει μια σειρά από βραβεία για εξαιρετικά έργα στο πλαίσιο της καλοκαιρινής έκθεσης. Το υψηλού κύρους βραβείο Charles Wollaston, ύψους 25.000 λιρών, είναι ένα από τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά βραβεία της χώρας, και απονέμεται στο «πιο διακεκριμένο έργο» της έκθεσης.

Προηγούμενο άρθροTo «ΠΕΙΡΑΙΑΣ ARTPORT» επιστρέφει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
Επόμενο άρθροΣαν Σήμερα Γεννήθηκε Ο Νίκος Ξυλούρης.