Νόνη Δούνια… ένα όνομα συνυφασμένο με την μεσογειακή, αρχαία ελληνική, σαγηνευτική ομορφιά. Κλασική, τυπική μαυρομάτα αιγοκερίνα που σε σαγηνεύει με την γοητευτική της εσωτερική δύναμη που την διακατέχει. Το μεγαλύτερο της προσόν είναι το μυαλό της και το ανάστημα που φέρει ως γυναίκα, επάξια αντιπρόσωπος σε όλες και από όλες τις εκφάνσεις της γυναικείας θαυμαστής πολυπλευρικότητας.

Η Νόνη Δούνια έχει διακριθεί σε εθνικό και διεθνές επίπεδο στον χώρο της μόδας, έχει ασχοληθεί με την παρουσίαση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, έχει κάνει πρωταθλητισμό στην κολύμβηση και στην υδατοσφαίριση αλλά πέραν όλων αυτών, είναι η πρώτη εκλέγουσα γυναίκα Βουλευτής ΝΔ στην περιφέρειά Α’ Πειραιά και Νήσων που επάξια και με τιμή περίσσια, αντιπροσωπεύει αλλά και δίνει «φωνή» στις Ελληνίδες γυναίκες.

Με τον δυναμισμό που μας διακρίνει, οι γυναίκες συνάδελφοί μου κι εγώ, αναδεικνύουμε στη Βουλή ζητήματα που απασχολούν τη σύγχρονη γυναίκα, την οικογένεια και την κοινωνία

Η ανάγκη ενασχόλησης με τα κοινά ήρθε όταν απέκτησα τα παιδιά μου και αποφάσισα ότι θα ήθελα να μεγαλώσουν σε ένα καλύτερο κόσμο από αυτόν, στον οποίο μεγάλωσα εγώ.

— Πως νιώσατε όταν καθίσατε στα έδρανα της Βουλής μετά την εκλογή σας ως βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων τον Ιούλιο του 2019;

Ένιωσα τιμή και δέος. Αυτές οι λέξεις αποτυπώνουν, με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, πως αισθάνθηκα. Τιμή, επειδή οι συμπολίτες μου με εξέλεξαν ως την πρώτη γυναίκα Βουλευτή της ΝΔ στην περιφέρειά μου, την Α’ Πειραιά και Νήσων. Και δέος, επειδή βρισκόμουν στον ιστορικό χώρο της Βουλής, το ναό της δημοκρατίας και είχα την ευκαιρία να συμμετέχω ενεργά σε κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις για το μέλλον της Χώρας μου.

— Πως αντιμετωπίζουν μια γυναίκα βουλευτή σε ένα περιβάλλον ανδροκρατούμενο;

Δυστυχώς, ορισμένοι αντιμετωπίζουν εμάς τις γυναίκες, όχι ειδικά στη Βουλή, αλλά σε κάθε εργασιακό στίβο, με επιφύλαξη. Είναι αυτά τα βαθιά ριζωμένα στερεότυπα, που μας αναγκάζουν να προσπαθού με διπλά από τους άνδρες συναδέλφους μας και να μαχόμαστε για τα αυτονόητα. Απάντηση, όμως, στην όποια κριτική ίσως δεχόμαστε εμείς οι γυναίκες είναι το ισχυρό «αποτύπωμα» που αφήνουμε, το έργο μας. Με τον δυναμισμό που μας διακρίνει, οι γυναίκες συνάδελφοί μου κι εγώ, αναδεικνύουμε στη Βουλή ζητήματα που απασχολούν τη σύγχρονη γυναίκα, την οικογένεια και την κοινωνία, τα συζητάμε και προσπαθούμε να τα βελτιώσουμε. Με πολλή δουλειά, προσήλωση στο στόχο και αφοσίωση στα καθήκοντά μας, κερδίζουμε τελικά το σεβασμό όλων των συναδέλφων μας.

Νιώσατε κάποιου είδους αμφισβήτηση είτε μέσα από τη Βουλή είτε από μερίδα κόσμου;

Σε γενικές γραμμές, ένιωσα καλοδεχούμενη από τους Συναδέλφους μου στη Βουλή και τον κόσμο, όταν εισήλθα στον πολιτικό στίβο.

Και νομίζω ότι τίμησα αυτή την καλή διάθεση. Γενικότερα, όχι μόνο στην πολιτική, ο καθένας μας κρίνεται από τις πράξεις του και τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει την όποια ευθύνη αναλαμβάνει. Προσωπικά, ξέρω ποια είμαι, μπήκα στην πολιτική για να συμβάλλω στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής των Ελλήνων και να δημιουργήσω, μαζί με τους συναδέλφους μου, ένα καλύτερο «αύριο» για τα παιδιά μας. Κι αυτό ακριβώς έκανα και εξακολουθώ να κάνω.

Υπήρξατε ανασφαλής στην αρχή της βουλευτικής σας καριέρας;

Όχι. Πιστεύω πάντα στις ικανότητές μου και στη διάθεσή μου να μάθω, να βελτιωθώ, να εξελιχθώ. Σίγουρα ήταν ένας νέος τομέας για μένα, στην κεντρική πολιτική σκηνή τουλάχιστον, επειδή είχε προηγηθεί η ενασχόληση μου με τα κοινά σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, στον Πειραιά. Ωστόσο, δεν ένιωσα ανασφάλεια ή φόβο. Εκείνο που κυριαρχούσε ήταν το αίσθημα της ευθύνης να ανταποκριθώ στις προσδοκίες των συμπολιτών μου, που με τίμησαν με την ψήφο τους και ο ενθουσιασμός για το νέο μου εγχείρημα.

— Πριν εκλεγείτε βουλευτής υπήρξατε ηθοποιός, παρουσιάστρια και μοντέλο. Τι εμπειρίες λάβατε από τις προηγούμενες σας δουλειές που σας βοήθησαν να ανταπεξέλθετε στη θητεία σας ως βουλευτής;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μακρά επαγγελματική μου πορεία στον χώρο της μόδας, όπως, άλλωστε, και η ενασχόλησή μου με τον πρωταθλητισμό, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και την υποκριτική μου έδωσαν πολύτιμες εμπειρίες και «μαθήματα ζωής».

Πρώτα από όλα, με έμαθαν να έχω «στρατιωτική πειθαρχία», να είμαι συγκροτημένη, να δίνω το 100% του εαυτού μου σε ό,τι καταπιάνομαι και να αντιμετωπίζω με απόλυτη σοβαρότητα καθετί, το οποίο μου ανατίθεται. Έπειτα, μου απελευθέρωσαν το δημιουργικό μου κομμάτι και τον επικοινωνιακό μου χαρακτήρα και ενίσχυσαν, το ήδη υπάρχον, ομαδικό μου πνεύμα. Με έμαθαν να συνεργάζομαι αρμονικά με τους άλλους και να προσπαθώ για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Τέλος, με δίδαξαν να μην φοβάμαι την ήττα, να διδάσκομαι από αυτήν και να συνεχίζω την προσπάθεια, σε περίπτωση ήττας/αποτυχίας. Όλες αυτές οι αρετές είναι πολύ σημαντικές και με βοηθούν σε όλη μου τη ζωή, όχι μόνο στην θητεία μου ως Βουλευτής.

Η πίστη δεν έχει να κάνει με τη χρονική περίοδο ή την κουλτούρα. Υπήρχε διαχρονικά, είναι μια ανθρώπινη ανάγκη

— Μοιραστείτε μαζί μας την πιο έντονη ανάμνηση ή το πρώτο που σας έρχεται στο μυαλό όταν σας θυμάστε ως ηθοποιό, παρουσιάστρια και μοντέλο.

Οι αναμνήσεις είναι εν γένει πολλές και έντονες. Εκείνο, όμως, που είναι το σημαντικότερο απόκτημά μου από την ενασχόλησή μου με τον χώρο του θεάματος και, ιδίως της μόδας, είναι οι φιλίες και οι σχέσεις ζωής που έκανα και με ακολουθούν μέχρι τώρα.

— Είστε ένα από τα πιο ξακουστά μοντέλα της Ελλάδας, το στιλ συνεχίζει να σας απασχολεί ακόμη και τώρα που χαράζετε μια άλλη σταδιοδρομία;

Σίγουρα η ενασχόληση με τη μόδα βελτιώνει την αισθητική κάποιου, αλλά το στιλ είναι κάτι, που κατά τη γνώμη μου, είναι έμφυτο. Ή το έχεις ή δεν το έχεις. Έτσι, σαφώς και με ακολουθεί μέχρι τώρα και διέπει, όχι μόνο το ντύσιμό μου, αλλά και τον προσωπικό μου χώρο.

— Είχατε πάντα το «μικρόβιο» της πολιτικής μέσα σας;

Πάντα με ενδιέφερε το κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο ζούσα, ποτέ δεν ήμουν αποκομμένη από αυτό. Ωστόσο, η ανάγκη ενασχόλησης με τα κοινά ήρθε όταν απέκτησα τα παιδιά μου και αποφάσισα ότι θα ήθελα να μεγαλώσουν σε ένα καλύτερο κόσμο από αυτόν, στον οποίο μεγάλωσα εγώ.

— Σας άλλαξε η ενασχόλησή σας με τα κοινά;

Δεν μπορώ να πω ότι με άλλαξε. Είμαι η ίδια που ήμουν πάντα και αντιμετωπίζω με την ίδια σοβαρότητα και αυτόν μου τον ρόλο, όπως και όλους τους προηγούμενους, που κλήθηκα να υπηρετήσω.

— Πως αλληλεπιδρά μαζί σας ο κόσμος; Σας ζητούν να δώσετε προσοχή σε συγκεκριμένα θέματα που ζητούν λύση;

Άμεσα! Και χαίρομαι πολύ για αυτό. Μου μιλάει για ό,τι τον απασχολεί και μοιράζεται μαζί μου τους προβληματισμούς του.

— Υπήρξαν φορές που βάλατε σε προτεραιότητα τις υποχρεώσεις σας στη Βουλή αντί της οικογένειας σας;

Η οικογένειά μου αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητα στη ζωή μου. Ωστόσο, τόσο τα παιδιά μου, όσο και ο σύζυγός μου, γνωρίζουν τη σημασία που έχει για μένα η δουλειά μου και, εν προκειμένω, η πολιτική και ενθαρρύνουν αυτή μου την ενασχόληση. Όπως κάθε σύγχρονη γυναίκα, έτσι και εγώ, ισορροπώ ανάμεσα σε πολλαπλές υποχρεώσεις και καθήκοντα. Και θέλω να πιστεύω ότι το κάνω επιτυχώς!


Βρείτε τη συνέντευξη στο έντυπο τεύχος Απριλίου του ARTme:

Εξώφυλλο: Νόνη Δούνια
Φωτογραφία:
Ανέζα Καράμπαλη
Art director:
Μαρία Κορινθίου
Συνέντευξη:
Φάνης Κοτσίφης
Μακιγιάζ:
Εύα Ζαχαριάδου
Μαλλιά:
Γεωργία Γεωργαντά
Backstage photography:
Aikor Studio
Βοηθός Παραγωγής:
Κωσταντίνος Φρίγγας
Στούντιο:
Aikor Studio
Παραγωγή:
Aikor Productions

 

Προηγούμενο άρθροΣαν Σήμερα Γεννήθηκε Ο Άγγλος Γιατρός Τζέιμς Πάρκινσον
Επόμενο άρθρο“Νόημα στο τίποτα” δίνει ο Δημήτρης Νέγκας με το νέο του τραγούδι