Νέο Βιβλίο : Πίτερ Μπρουκ- ​«Άκου!»

Από τις εκδόσεις Συρτάρι κυκλοφορεί το βιβλίο του Πίτερ Μπρουκ, με τίτλο “Άκου! – Αντανακλάσεις της μουσικής και του ήχου στη θεατρική σκηνή”.

Tο τελευταίο σε σειρά βιβλίο του αγαπητού παγκοσμίως σκηνοθέτη Πίτερ Μπρουκ δεν ανήκει στην κατηγορία κάποιου θεωρητικού βιβλίου για το θέατρο, ούτε είναι ένα βιβλίο για την εκπαίδευση. Ακροβατεί σε «τεντωμένο σκοινί» μεταξύ μιας ολοζώντανης καταγραφής των προσωπικών του εμπειριών στην όπερα, το θέατρο και τον κινηματογράφο και αλλεπάλληλων στοχασμών για την ουσία του ήχου και της μουσικής. Είναι γραμμένο σε γλώσσα άμεση, γεμάτη από το μοναδικό χιούμορ και τη σοφία του Μπρουκ.

Η συλλογή των κειμένων μάς μεταφέρει στους κύκλους των μιούζικαλ και στα «παρασκήνια» θεατρικών και κινηματογραφικών παραγωγών, ακόμα και σε κοσμογονίες για τις απαρχές του Κόσμου και τον ιερό χώρο της «Σιωπής». Άξια παρατήρησης είναι η συνεχής εναλλαγή ρόλων του Μπρουκ μέσα στις διηγήσεις του: άλλοτε μιλά σαν performer ή μαέστρος, γίνεται μουσικός, σκηνοθέτης, άλλοτε μονολογεί σαν ακροατής και υπερβαίνει τα όρια του σαφώς συγκεκριμένου. Ο αναγνώστης μπορεί να οδηγηθεί από μια προσωπική κατάθεση εμπειριών σε ένα συλλογικό και πανανθρώπινο συναίσθημα.

Με διαρκή πειράματα και αυτοσχεδιασμούς, σκληρή εργασία και αστείρευτη έμπνευση, το Θέατρο για τον Μπρουκ φτάνει σε δρόμους που μπορεί να ανακαλέσει την αρχαία τελετουργική του διάσταση, μέσα από την ενεργητική φαντασία, το αίσθημα της φευγαλέας ελευθερίας, κάθε φορά που μετουσιωνόμαστε και το άκουσμα της ιερής Σιωπής.

Πίτερ Μπρουκ

Ο Πίτερ Μπρουκ (Peter Brook) είναι ένας από τους σημαντικότερους και γνωστότερους σκηνοθέτες του κόσμου. Το έργο του τόσο στο θέατρο όσο και τον κινηματογράφο είναι απαράμιλλο και έχει διευρύνει την έρευνα και συνολικά τη θεατρική πράξη.

Προηγούμενο άρθροΔιεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας 2022.
Επόμενο άρθροΝέο τραγούδι String Demons – “Aντοχή”
Columnist @ ARTME MAGAZINE - Η Μαρία Χαρίτου είναι δημοσιογράφος, αρθρογράφος και Μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.