Νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την «Πρόληψη και Καταπολέμηση της Αστεγίας»

Το πλέγμα του πολιτικού πλάνου που σχεδιάζει και υλοποιεί το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την υποστήριξη των πολιτών που διαβιούν σε συνθήκες έλλειψης στέγης και ακραίας φτώχειας παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, κ. Γιώργος Σταμάτης.

Ειδικότερα, ο κ. Σταμάτης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία», στο πρόγραμμα «Κάλυψη», και στο πιλοτικό πρόγραμμα για την Κοινωνική Κατοικία, τονίζοντας ότι οι πολιτικές του υπουργείου για την υποστήριξη των πολιτών που βρίσκονται σε ανάγκη θα αποτυπωθούν στο νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την «Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Αστεγίας».

Ο κ. Σταμάτης συμμετείχε ως μέλος της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας για την Καταπολέμηση της Αστεγίας, στη συνάντηση του δικτύου EUROCITIES, που έλαβε χώρα στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, με αντικείμενο την ανταλλαγή καλών διεθνών πρακτικών για την αντιμετώπιση της αστεγίας των νέων.

Στο δίκτυο EUROCITIES συμμετέχουν περισσότερες από 200 πόλεις από 38 χώρες, οι οποίες μέσω της ανταλλαγής καλών πρακτικών έχουν ως στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών της Ευρώπης.

Να θυμίσουμε πως στις 15 Σεπτεμβρίου, το κυβερνητικό επιτελείο παρουσίασε τη νέα στεγαστική πολιτική στηρίζεται σε 6+1 άξονες που θέτουν το πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδιασμού για την φθηνή στέγη, που στόχο έχουν τη μείωση του υψηλού κόστους στέγασης, την αύξηση της ιδιοκατοίκησης των νέων και την στήριξη σε νέους και νέα ζευγάρια για στεγαστική αποκατάσταση.

Πιο αναλυτικά, οι επτά άξονες πολιτικής περιλαμβάνουν χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια για νέους, το πρόγραμμα κοινωνικής αντιπαροχής με μαζική ανακαίνιση κενών ιδιωτικών κατοικιών, την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, την επιδότηση ενεργειακής αναβάθμισης και ανακαίνισης, την επιδότηση ανακαίνισης κενών κατοικιών, τη δημιουργία νέων και σύγχρονων φοιτητικών κατοικιών και την αύξηση του φοιτητικού επιδόματος.

Προηγούμενο άρθρο17ο Ετήσιο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας
Επόμενο άρθροΟμαδική έκθεση: ”Θησαυροί Ζωγραφικής”
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος