Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος.

Αν αγαπάτε την θάλασσα, τα σκάφη ή τα πλοία, πρέπει να επισκεφθείτε το Ελληνικό Ναυτικό Μουσείο στον Πειραιά. Ιδρύθηκε το 1949 και βρίσκεται στη Μαρίνα Ζέα. Φιλοξενεί μια ευρεία συλλογή από αντικείμενα που εμφανίζονται για να σας μεταδώσουν την ελληνική ναυτική ιστορία. Διαθέτει πίνακες ζωγραφικής, ναυτικά όργανα καθώς και παλιά και σύγχρονα πλοία. Το μουσείο διαθέτει επίσης μια βιβλιοθήκη όπου οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν σε μια ευρεία συλλογή βιβλίων, παλαιών παγκόσμιων χαρτών και εικονογραφημένων φωτογραφιών.

Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος | Museum Finder | Ανακαλύψτε τα Μουσεία της Ελλάδας

Η πρώτη προσπάθεια ίδρυσης του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος έγινε στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος το 1867. Τη χρονιά εκείνη ο πλοίαρχος του Π.Ν. Γεράσιμος Ζωχιός, ιδρυτής του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου, εισηγήθηκε να αναλάβει το Ταμείο το έργο της συγκέντρωσης και διατήρησης των αντικειμένων, που έχουν σχέση με την ελληνική ναυτική ιστορία. Για λόγους σχετικούς με τις σοβαρές ιστορικές περιπέτειες της εποχής εκείνης η ιδέα δεν έλαβε συνέχεια.

Α/Π Ιωνία, Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος - Αρχαιολογία Online

Ωστόσο, η ιδέα του έμελλε να υλοποιηθεί ως ιδιωτική πρωτοβουλία, 82 χρόνια μετά. Την 7η Απριλίου του 1949 μία ομάδα έγκριτων πολιτών του Πειραιά μαζί με αξιωματικούς του Πολεμικού και Εμπορικού Ναυτικού, έχοντας ως κοινό δεσμό την αγάπη για τη θάλασσα και τα πλοία, συγκεντρώθηκε στο γραφείο του τότε υπουργού Ναυτικών Γεράσιμου Βασιλειάδη και υπέγραψε την ιδρυτική πράξη του σωματείου με την επωνυμία «Εταιρεία Ναυτικού Μουσείου και περισυλλογής κειμηλίων των κατά θάλασσαν αγώνων του Έθνους». Ήταν η γέννηση του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος. Πρώτος πρόεδρος ανέλαβε ο εφοπλιστής Γεώργιος Στρίγκος.

Σημαντικά εκθέματα στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος

Από το 1993 έχει διοργανώσει σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων που απευθύνονται σε ομάδες μαθητών όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων και έχουν ως στόχο τη βιωματική διδασκαλία της ναυτικής μας ιστορίας και παράδοσης αλλά και τη δημιουργική και άμεση επαφή των μαθητών με τις μουσειακές συλλογές.

www.2steps.gr [Κερκυραϊκή παπυρέλλα, Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος, Πειραιάς]

Συμμετέχοντας σε εκθέσεις ναυτικού θέματος που περιοδεύουν σε ακριτικές περιοχές και νησιά αποτελεί έναν δυναμικό παράγοντα της πολιτιστικής ζωής της χώρας μας που ευαισθητοποιεί το κοινό στα θέματα προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και προβάλλει τη ναυτική παράδοση στο εξωτερικό συμμετέχοντας σε συνέδρια και σεμινάρια, σε διεθνείς εκθέσεις και προγράμματα κοινοτικού χαρακτήρα που σκοπό τους έχουν την ανάδειξη της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς των λαών της Μεσογείου.Επίσης, έχει αναπτύξει πλούσιο εκδοτικό έργο, κυρίως βιβλίων με θέματα σχετικά με την ελληνική ναυτική ιστορία και την έκδοση του τριμηνιαίου περιοδικού «Περίπλους της Ναυτικής Ιστορίας και Παράδοσης» με σκοπό την προώθηση της επιστημονικής έρευνας και την ευαισθητοποίηση του αναγνωστικού κοινού στη διαφύλαξη και συνέχιση της ναυτικής παράδοσης.

Ναυτικό Μουσείο Κρήτης | Museum Finder | Ανακαλύψτε τα Μουσεία της ΕλλάδαςΔύο αίθουσες είναι αφιερωμένες στα ναυτικά επιτεύγματα της προϊστορικής και αρχαίας εποχής. Η παρουσίαση γίνεται κυρίως μέσα από ομοιώματα πλοίων.Στην επόμενη αίθουσα παρουσιάζεται το θαλασσινό κομμάτι της χιλιόχρονης πορείας του ελληνισμού, που αντιπροσωπεύει η βυζαντινή περίοδος.Τα σκοτεινά χρόνια που ακολούθησαν την τουρκική κατάκτηση μέχρι την εποχή της ελληνικής παλιγγενεσίας πραγματεύεται η επόμενη αίθουσα, με ιδιαίτερη έμφαση στο Ναυτικό της Ελληνικής Επανάστασης.

Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος | Museum Finder | Ανακαλύψτε τα Μουσεία της Ελλάδας

Το Πολεμικό Ναυτικό στους νεότερους χρόνους 1827-1945, εκεί είναι αφιερωμένες οι δύο επόμενες αίθουσες στο Πολεμικό Ναυτικό, από την εποχή της ίδρυσης του νεοελληνικού κράτους ως τις μέρες μας.Συνεχίζοντας, θα δεις σχεδόν όλους τους τύπους εμπορικών πλοίων, από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και τον 20ό αιώνα, αντιπροσωπεύονται στην αίθουσα, που πραγματεύεται την ανάπτυξη της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας. Φορτηγά, δεξαμενόπλοια, πλοία γερανοί, πετρελαιοφόρα, super tanker, αεριοφόρα, bulk carriers, containers, υπερωκεάνια, κρουαζερόπλοια, ακτοπλοϊκά, ferry boats.

Ναυτικό Μουσείου Λιτοχώρου | Museum Finder | Ανακαλύψτε τα Μουσεία της Ελλάδας

Η έκθεση τελειώνει με την παρουσίαση της παραδοσιακής ναυπηγικής και των ιστιοφόρων σκαφών, που διέσχιζαν την Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα κατά τον 19ο και 20ό αιώνα. Ομοιώματα περαμάτος, τρεχαντηριού, συμιακής σκάφης, γατζάο, τράτας, καραβόσκαρου, σαντάλας, μπομπάρδας-πολάκας και βαρκαλά είναι μόνο μερικοί από τους γνωστούς τύπους σκαριών που κατασκευάζονταν από Έλληνες καραβομαραγκούς στις νησιωτικές και παράλιες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου.

Σημαντικά εκθέματα στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος

Υπάρχει και η εικαστική συλλογή του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος, που προήλθε στο μεγαλύτερο μέρος της από δωρεές, έχει ως σκοπό της να καταδείξει την πολυδιάστατη σχέση του Έλληνα δημιουργού με το θαλασσινό στοιχείο. Αποκαλύπτει τις διαφορετικές μορφές της θάλασσας που συγκίνησαν τους καλλιτέχνες και τους πολυσχιδείς τρόπους εικαστικής απόδοσης αυτών των μορφών.

Το νέο Δ.Σ. του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος | Ναυτικά Χρονικά

Και φυσικά, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της αίθουσας Δ΄ του Μουσείου, παρουσιάζεται ένα τμήμα της συλλογής Ωνάση. O Αριστοτέλης Σ. Ωνάσης είναι ο πλοιοκτήτης, του οποίου το όνομα περισσότερο από κάθε άλλου, έχει συνδεθεί διεθνώς με το δαιμόνιο επιχειρηματικό πνεύμα του σύγχρονου Έλληνα και την επίδοση των Ελλήνων στα θαλασσινά επαγγέλματα.

Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος > Συλλογές > Μόνιμη Έκθεση > Συλλογή Αριστοτέλη Ωνάση

Τρίτη έως Σάββατο: 9:00 -14:00

Παραμένει κλειστό την Κυριακή, την Δευτέρα και τις επίσημες αργίες.

Ακτή Θεμιστοκλέους, Μαρίνα Ζέας, 185 37 Πειραιάς

Τηλέφωνο:(+30) 210-4516264 / (+30) 210-4286959

Email : info@hmmuseum.gr

Προηγούμενο άρθροSongs we Love: H Jazz at Lincoln Center Orchestra Live στο Ηρώδειο.
Επόμενο άρθροΠολιτιστικός Σεπτέμβρης 2022.
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος