Ναυάγιο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου μολύνει τον ωκεανό

Ένα ναυάγιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου εξακολουθεί να διαρρέει εκρηκτικά και άλλα τοξικά στοιχεία στον πυθμένα του ωκεανού της Βόρειας Θάλασσας περισσότερα από 80 χρόνια μετά τη βύθισή του.

Οι επικίνδυνοι ρύποι του ναυαγίου συνεχίζουν να επηρεάζουν την κοντινή θαλάσσια μικροβιολογία, καθώς και τη γεωχημεία του θαλάσσιου πυθμένα, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε την Τρίτη στο περιοδικό Frontiers in Marine Science.

Το ναυάγιο του V-1302 John Mahn βρίσκεται στο βελγικό τμήμα της Βόρειας Θάλασσας, ένα μόνο από τα χιλιάδες ναυάγια πλοίων και αεροσκαφών που βρίσκονται κατά μήκος του βυθού. Το πλοίο χρησίμευσε αρχικά ως γερμανική αλιευτική τράτα και επιτάχθηκε από το γερμανικό ναυτικό κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ως περιπολικό.

Έξι αεροσκάφη Hawker Hurricane της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας που περιπολούσαν στις βελγικές ακτές επιτέθηκαν στο πλοίο στις 12 Φεβρουαρίου 1942. Δύο εναέριες βόμβες έπληξαν το πλοίο, προκαλώντας τη γρήγορη βύθισή του. Η επίθεση στοίχισε τη ζωή σε 11 ναυτικούς και μετέφερε το φορτίο του πλοίου, πυρομαχικά και αποθέματα άνθρακα, στον βυθό της θάλασσας.

Μια ομάδα ερευνητών άρχισε να μελετά τις πιθανές επιπτώσεις του ναυαγίου ως μέρος του έργου North Sea Wrecks. Ο στόχος του έργου είναι να διερευνήσει ναυάγια που βρίσκονται στον βυθό της Βόρειας Θάλασσας, σύμφωνα με τον Van Landuyt. Η Βόρεια Θάλασσα συνορεύει με το Βέλγιο, τη Νορβηγία, τη Δανία, την Ολλανδία, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία, οι οποίες συμμετείχαν όλες στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι ερευνητές της μελέτης εκτιμούν ότι, στους ωκεανούς του κόσμου, τα ναυάγια και από τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους περιέχουν από 2,5 εκατομμύρια έως 20,4 εκατομμύρια μετρικούς τόνους πετρελαϊκών προϊόντων.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα δεδομένα που συλλέγονται από το έργο θα βοηθήσουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αποφασίσουν τα καλύτερα βήματα για την αντιμετώπιση των ναυαγίων της Βόρειας Θάλασσας και την προστασία του οικοσυστήματός της.

Η ομάδα μελέτης συνέλεξε δείγματα από το χαλύβδινο κύτος του πλοίου καθώς και από το ίζημα που το περιέβαλε. Οι ερευνητές συνέλεξαν επίσης δείγματα σε μια σειρά αυξανόμενων αποστάσεων από το πλοίο προς διαφορετικές κατευθύνσεις για να δουν την έκταση της ρύπανσης.

Σύμφωνα με τον Van Landuyt, τα ναυάγια μπορεί να γίνουν πιο επικίνδυνα για το περιβάλλον καθώς γερνούν, επειδή η διάβρωση μπορεί να ανοίξει κλειστούς χώρους – πράγμα που σημαίνει ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους συνεχίζουν να εξελίσσονται.

«Ενώ τα ναυάγια μπορούν να λειτουργήσουν ως τεχνητοί ύφαλοι και έχουν τεράστια ιστορική αξία, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μπορεί να είναι επικίνδυνα, ανθρωπογενή αντικείμενα που εισήχθησαν ακούσια σε ένα φυσικό περιβάλλον», είπε ο Van Landuyt. «Σήμερα, νέα ναυάγια απομακρύνονται για αυτόν ακριβώς τον λόγο», πρόσθεσε.

Εκτός από τα ναυάγια, η Βόρεια Θάλασσα περιέχει έως και 1,6 εκατομμύρια μετρικούς τόνους πυρομαχικών όπως οβίδες και βόμβες που πετάχτηκαν μετά το τέλος κάθε παγκόσμιου πολέμου.

Αυτά τα εκρηκτικά, καθώς και άλλοι παράγοντες χημικού πολέμου, μπορεί να είναι τοξικά για τη θαλάσσια ζωή. Τα προϊόντα πετρελαίου είναι επίσης γνωστό ότι επηρεάζουν την ανάπτυξη, την αναπαραγωγή, τη διατροφή και τους ιστούς των θαλάσσιων οργανισμών, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η μελέτη περιείχε μόνο μια ανάλυση του ναυαγίου V-1302 John Mahn, αλλά οι ερευνητές τόνισαν ότι πρέπει να ληφθούν δείγματα από περισσότερα ναυάγια σε διάφορες τοποθεσίες για να έχουν καλύτερη επισκόπηση των επιπτώσεών τους στη Βόρεια Θάλασσα. Ο Van Landuyt εξεπλάγη από το πόσα ναυάγια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι σχεδόν άθικτα, μπορούν να βρεθούν εκεί, όπως αναφέρει στο άρθρο το CNN.

 

Προηγούμενο άρθροΣήμερα Η Μεγάλη Γιορτή Του Αγίου Δημητρίου
Επόμενο άρθροΆνοιξε η πλατφόρμα arogi.gov.gr για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πλημμύρες στην Κρήτη
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος