Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει το Μυστήριο 93 “Ξυλίκι – Παγκόσμια Ημέρα Ποίηση” στις 21 Μαρτίου (παγκόσμια ημέρα ποίησης).

Μαθητές Λυκείων Ελευσίνας, υπό τις οδηγίες και με την επιμέλεια του ποιητή και εκδότη Αντώνη Τσόκου, απαγγέλουν ποιήματα ανθολογημένα από την ελληνική και διεθνή ποιητική παραγωγή, για τον Χρόνο και την άρση του, την Αρπαγή και την Απουσία, σε δύο χώρους συνάντησης με τους κατοίκους της: Το Kαφενείο στην Ποντιακή γειτονιά της πόλης (17:30), και το νεανικό cafe Odemisio (19:30).

Συντελεστές:
Καλλιτεχνική Διαχειρίση – Επιμέλεια:
Αντρέας Μαντάς, Τίνα Παππά,
Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης
Παραγωγή: Amor Omnia Productions

Περισσότερες Πληροφορίες Μυστήριο 93 Ξυλίκι:
Ο άνθρωπος είναι το μοναδικό ον που κατανοεί και αισθάνεται τον χρόνο: την παρέλευση των στιγμών, τα ποιοτικά άλματα, τη διαλεκτική συνέχειας/ασυνέχειας, τη φθορά αλλά και όσα την αντιμάχονται. Η ομάδα Amor Omnia παρουσιάζει στην Ελευσίνα το Ξυλίκι, ένα ενιαίο έργο απαρτιζόμενο από επιμέρους δράσεις που συνέχονται με τον δημιουργικό/καλλιτεχνικό στοχασμό για τον Χρόνο και την άρση αυτού, για την Αρπαγή και την Απουσία. Οι ενότητες του έργου είναι αυτόνομες, αλλά συνομιλούν σε αυτό το ιστορικό πεδίο του χρόνου που συνιστά ο τόπος της Ελευσίνας. Επτά δράσεις. Ένας αριθμός που έχει πάντα τον πρώτο λόγο σε οτιδήποτε σχετίζεται με το μυστήριο και τη μεταφυσική.

Η έναρξη θα γίνει με τον φιλόσοφο Νικήτα Σινιόσογλου, που εξηγεί το νόημα της walking art, της flânerie και της dérive, με οργανωμένες περιπλανή- σεις στο Θριάσιο. Ο αρχιτέκτονας Γιώργος Τριανταφύλλου εξετάζει με ομιλίες του την επίδραση του χρόνου στη σύλληψη και στην κατασκευή κτισμάτων. Ο ποιητής και μεταφραστής Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης ντύνεται Αμφιτρύων και καλεί ση- μαντικούς ποιητές, συγγραφείς και εικαστικούς να συζητήσουν το νόημα της τέχνης σήμερα. Ο γιατρός Γιώργος Θεοχάρης μάς μυεί στην αφηγηματική ιατρική. Ο ποιητής Αντώνης Τσόκος οργανώνει απαγγελίες ποίησης από μαθητές σε ταβέρνες και καφενεία. Ο Βρετανός ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας Steven Berkoff παρουσιάζει ένα master class με θέμα την ενασχόλησή του με τους ελληνικούς μύθους και τη δική του αισχύλεια “περιπέτεια”. Οι δράσεις κλείνουν με το αναλόγιο Ξυλίκι, όπου ο Αντρέας Μαντάς και η Τίνα Παππά εμπνέονται από επιλεγμένα θραύσματα από έργα διάφορων δημιουργών με θέμα τη διαλεκτική της Απουσίας και της Αρπαγής και με τη συμμετοχή ηθοποιών και μουσικών.

Προηγούμενο άρθροIQ 160: Η νέα σειρά του STAR
Επόμενο άρθροEργαστήρι για ενήλικες “Ανοιξιάτικα διακοσμητικά στοιχεία με origami”
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος