Μουσική βραδιά στο τέλος του «Αμαζονίου».

Το ταξίδι του «Αμαζονίου», της έκθεσης του Δημήτρη Τσουμπλέκα στο εργαστήριο και κτήμα του Νίκου Κεσσανλή και της Χρύσας Ρωμανού στο Πολύδροσο Αμαρουσίου, φτάνει στο τέλος του. Το ΕΜΣΤ για να γιορτάσει την ολοκλήρωση της πρώτης αυτής έκθεσης του προγράμματος Extra Muros, διοργανώνει στις 3 Ιουλίου μια μοναδική συναυλία στον χώρο του κτήματος με την Κυβέλη Καστοριάδη και τον Ορέστη Καλαμπαλίκη.Οι δύο καλλιτέχνες, που ζουν και εργάζονται στο Παρίσι, μέσα στην ιδιαίτερη ατμόσφαιρα της έκθεσης και του κτήματος, θα ερμηνεύσουν γαλλικά τραγούδια της δεκαετίας του ’60-’70: Barbara, Michel Legrand, Georges Moustaki. Είναι τραγούδια από τα χρόνια που το ζευγάρι των Κεσσανλή και Ρωμανού ζούσε στο Παρίσι, φόρος τιμής σε μια εποχή πνευματικού και καλλιτεχνικού ενθουσιασμού.

Η Κυβέλη γεννήθηκε στο Παρίσι. Άρχισε από πολύ νωρίς τις μουσικές σπουδές της. Η πρακτική του τραγουδιού την οδήγησε από το λυρικό στη σύγχρονη μουσική, περνώντας από την βαριετέ και τη τζαζ, αλλά και στο θέατρο. Έπαιξε στο θεατρικό έργο ”DNA” του Denis Kelly στο Théâtre de la Bastille, και κατά την σεζόν 2014-2015 στο «Ματαρόα: η διάτρητη μνήμη» στο θέατρο του Ήλιου και στο θέατρο Liberté της Toulon.

Συνδυάζοντας την αγάπη της για το τραγούδι και τη σκηνή, έγραψε με την υψίφωνο Audrey Bentley τη μουσική κωμωδία ”Oh my Glotte!”, την οποία έπαιξαν σε διάφορα μέρη στη Γαλλία και τελευταία στο Théâtre de l’Épée de Bois στην Cartoucherie και στην Comédie Bastille για τη σεζόν 2018-2019. Το 2017 συμμετείχε στην παρουσίαση την παράστασης «Υπόθεση Φαρκακονήσι» στο Théâtre de la Ville, σε σκηνοθεσία Ανέστη Αζά.Έχει δώσει πολλές συναυλίες στη Γαλλία και στην Ελλάδα: τραγούδια του Kurt Weill, standards της τζαζ, ρεπερτόριο τραγουδιών του υποκόσμου (παραγγελία του δήμου του Παρισιού για τη γιορτή της μουσικής). Το 2015 κυκλοφόρησε το CD ”Sous le Ciel de Paris” από την εταιρία Μικρή Άρκτος, με την Ντόρα Μπακοπούλου στο πιάνο και τον Ηρακλή Βαβάτσικα στο ακορντεόν.

Αυτός ο πρώτος δίσκος της ήταν αφιερωμένος στη χρυσή εποχή του γαλλικού τραγουδιού. Το 2017, κυκλοφόρησε ο νέος της δίσκος με τον Ορέστη Καλαμπαλίκη (Μικρή Άρκτος), ”Songs for a Blue Cloud” μ’ ένα εκλεκτικό ρεπερτόριο με τραγούδια από όλο τον κόσμο. Το 2021 ηχογράφησε  τη νέα της δουλειά, την «Κόρη της Σελήνης» με δικά της τραγούδια, η οποία θα κυκλοφορήσει το Φεβρουάριο του 2023.

Προηγούμενο άρθρο65ο Φεστιβάλ Φιλίππων.
Επόμενο άρθρο4 προτάσεις: Πώς παρουσιάζεται σήμερα το 1922 στα παιδικά και νεανικά βιβλία μέσω της μυθοπλασίας.