Μουσείο Μακρονήσου

Εδώ έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε την επίσημα χαρακτηρισμένη ως ιστορικό τόπο Μακρόνησο. Το νησί αυτό, που απέχει ελάχιστα από την Αττική, κατά τον εμφύλιο πόλεμο υπήρξε τόπος εξορίας και φριχτού βασανισμού αρχικά των «ύποπτων» νεοσύλλεκτων δημοκρατικών φαντάρων αλλά και των πολιτικών εξόριστων στη συνέχεια.

Σκοπός του βασανισμού των κρατούμενων ήταν η πολιτική «αναμόρφωσή» τους και η υπογραφή δήλωσης μετάνοιας. Τα εκθέματα του μουσείου είναι έγγραφα, χειρόγραφα σημειώματα, φωτογραφίες και αντικείμενα που κουβαλάνε μνήμες από αυτό το νησί και άλλους τόπους εξορίας. Εντυπωσιακά είναι τα χαρακτικά που αποτυπώνουν τη φρίκη που βίωσαν οι εξόριστοι.

Η ίδρυση και λειτουργία του στρατοπέδου της Μακρονήσου συνιστά τομή για τα μέχρι τότε δεδομένα: ένας τόπος ακατοίκητος θα «κατοικηθεί» αποκλειστικά από τους εξόριστους, πολίτες και οπλίτες, για την «αναμόρφωση» των οποίων θα εφαρμοστεί ένα πρωτοφανές σχέδιο προπαγάνδας, ψυχολογικού πολέμου και βασανισμού (σωματικού και ψυχικού).

Το σύνολο των κτισμάτων και των εγκαταστάσεων στη Μακρόνησο βρίσκονται στη δυτική ομαλή πλευρά του νησιού. Ο σημερινός επισκέπτης μπορεί να διακρίνει ερείπια έξι στρατοπέδων, τα οποία ήταν οργανωμένα ως αυτόνομες και αυτοδύναμες ενότητες με διοικητή και επιτελείο αξιωματικών. Ο χώρος του κάθε στρατοπέδου περικλειόταν από σειρά φυλακίων, συρματοπλεγμάτων και μαντρότοιχων.

Το βραχώδες και έρημο νησί που εκτείνεται παράλληλα με την ανατολική ακτή της Αττικής είναι η Μακρόνησος. Στο νησί εντοπίζονται ή πιθανολογούνται ενδιαιτήματα μεταλλουργών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων, μοναχών, σε ασυνεχείς περιόδους, πάντα σε σχέση με τις οικονομικές και άλλες δραστηριότητες των κοντινών περιοχών, της Κέας και της Λαυρεωτικής (του νοτίου άκρου της Αττικής).

Η αντίστροφη μέτρηση για τα στρατόπεδα της Μακρονήσου ξεκίνησε το 1950. Ο εμφύλιος πόλεμος είχε σταματήσει τον Αύγουστο του 1949, όμως τα στρατόπεδα της Μακρονήσου συνέχιζαν να λειτουργούν, ο αριθμός των κρατουμένων διαρκώς διογκωνόταν και οι καταγγελίες στις εφημερίδες για τις συνθήκες που επικρατούσαν εκεί πολλαπλασιάζονταν.

Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη- Παρασκευή 10.00 – 13.00 και Σαββατοκύριακα 11.00 – 14.00
Είσοδος Ελεύθερη
Πλατεία Ελευθερίας 1, 105 53 Αθήνα

Προηγούμενο άρθροMTV VMA 2022: Οι νικητές της βραδιάς
Επόμενο άρθροΣήμερα Η Μεγάλη Γιορτή Του Αγίου Αλεξάνδρου
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος