Μουσείο Prado: Το καμάρι της Μαδρίτης

Είναι ένα από τα εμβληματικότερα μουσεία της Ισπανίας στην Μαδρίτη. Η χρονολογία των εκθεμάτων του αρχίζει από τον Μεσαίωνα, τον 12ο αιώνα και καταλήγει στον 19ο αιώνα. Οι συλλογές του ανήκουν σε αυτές της υψηλής ευρωπαϊκής Τέχνης. Το κτίριο του Μουσείου ανηγέρθη από τον Κάρολο Γ΄ στο πλαίσιο του μεγαλεπήβολου αρχιτεκτονικού σχεδίου που θα προέβαλε την Μαδρίτη. Αρχικώς στεγαζόταν μόνο η βασιλική συλλογή Τέχνης· το 1918 ωστόσο επεξετάθη, καθώς ο χώρος απεδείχθη εξαιρετικώς μικρός. Στο πρώϊμο στάδιο του το Μουσείο προοριζόταν να εκθέτει αποκλειστικώς έργα Ζωγραφικής και Γλυπτικής.

 

Στην συνέχεια όμως συμπεριελήφθησαν και άλλα έργα, με αποτέλεσμα σήμερα στο Prado να εκτίθενται εκατοντάδες μετάλλια και νομίσματα, 5.000 σχέδια και 2.000 διακοσμητικά έργα. Εις ό,τι αφορά την Γλυπτική και την Ζωγραφική, πάνω από 8.500 πίνακες και γύρω στα 700 γλυπτά εκτίθενται στο περιώνυμο Μουσείο.

Το δημοφιλέστερο έργο του Μουσείου το «Las Meninas» του Βελάθκεθ. Εκεί εξετέθη αρχιώς και η «Γκούερνικα» του Pablo Picasso αλλά αργότερα μετεφέρθη στο Μουσείο Τέχνης «Βασίλισσα Σοφία»

 

Προηγούμενο άρθρο«στΟργή» : Έρχεται στον ΣΚΑΪ…
Επόμενο άρθροΣτεφανία Μαρατσινεάνου: Το Google Doodle για την πρωτοπόρο φυσικό
Columnist @ ARTME MAGAZINE - Ο Γιώργος Σύρος είναι Συγγραφέας, Αρθρογράφος και Ιστορικός.