Μουσείο Παιχνιδιών Μπενάκη

Στην παραλιακή του Παλαιού Φαλήρου υπάρχει ένα επιβλητικό πέτρινο κτήριο του 19ου αιώνα με γοτθικά στοιχεία και δυο πυργίσκους, που το συνοδεύουν διάφοροι μύθοι, ιστορίες και απορίες.Το Μουσείο Παιχνιδιών Μπενάκη με πυρήνα τη συλλογή της Μαρίας Αργυριάδη, που συγκαταλέγεται στις δέκα καλύτερες της Ευρώπης, παρουσιάζει παιχνίδια, βιβλία, έντυπα, ρουχισμό και αντικείμενα της παιδικής ηλικίας από την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία και την Αμερική. Το μουσείο φιλοξενεί 20.000 παιχνίδια, ενώ εκτίθενται γύρω στα 2.000.

μουσεία στην Αθήνα
Ο πέτρινος πύργος στο Τροκαντερό, ο Πύργος Κουλούρα που κληροδότησε στο Μουσείο Μπενάκη η Βέρα Κουλούρα, θεωρήθηκε ο ιδανικός για να στεγαστεί η συλλογή παιχνιδιών του μουσείου. Η έκθεση  ξεκινάει με παιχνίδια από την αρχαιότητα και το Βυζάντιο, συνεχίζει με μια ενότητα που δείχνει τον τρόπο κατασκευής τους, ενώ σε μια μεγάλη προθήκη παντρεύονται τα αστικά με τα λαϊκά παιχνίδια και τα ευρωπαϊκά με τα ελληνικά. Στις αίθουσες υπάρχουν και παιχνίδια τα οποία οι επισκέπτες μπορούν να περιεργαστούν.

Υπάρχουν αρχαίες κωδωνόσχημες κούκλες ή τις κοκάλινες του 6ου αι. μ.Χ. με τα αληθινά μαλλιά και τα υφάσματα που διατηρούνται ακόμα ή το κεντημένο καραβάκι από την εποχή της Τουρκοκρατίας για τα κάλαντα της Άνοιξης με την άφιξη των χελιδονιών.

Μια μηχανική κούκλα Miss Kellermann, βασισμένη στην πρώτη κολυμβήτρια που προσπάθησε να διασχίσει τη Μάγχη.

Automat παιχνίδια με μηχανισμούς από ρολογάδες, τους μαγικούς φανούς με τις γυάλινες διαφάνειες, τις τσιγκογραφίες πριν γίνουν τσίγκινα παιγνίδια, τις θεατρικές σκηνές που λειτουργούν πλέον ηλεκτρονικά, τους πρώτους μηχανισμούς κινούμενης εικόνας.

Ένα peepshow του ’30, μέσα απ’ το οποίο βλέπεις τη γιορτή του μπαϊράμι στην Κωνσταντινούπολη.

Την πρόδρομο της Barbie, Bleuette, κατασκευής 1905, με τα αξεσουάρ της ή το πρώτο μανεκέν, την Πανδώρα, όπου δοκιμάζονταν παιδικά ρούχα πραγματικών διαστάσεων.

Στον κάτω όροφο θα δείτε  αντικείμενα που συνδέονται με έθιμα και παραδόσεις, όπως τις κούκλες που στήνονταν κάθε 3 του Μάρτη σε βάθρο στο σπίτι για τη Γιορτή των Κοριτσιών στην Ιαπωνία, ή το καλαμένιο φίδι που έτρεχαν τα παιδιά στα χωράφια για ευφορία.

Πιο κάτω θα δείτε τις υφασμάτινες κούκλες -κουτσούνες και ειδικά σε μαύρες κουτσούνες από τη Σαντορίνη κατασκευασμένες από υπηρετικό προσωπικό από την Αφρική που είχε φτάσει στο νησί. Τα μολυβένια στρατιωτάκια κατασκευασμένα στη Γερμανία που απεικονίζουν μάχη Ελλήνων-Τούρκων ή το κουκλοθέατρο της Αντίστασης με τον ‘Μισιλίνη και τον Χιτλιρίδη’.

Τον κόσμο των τρένων του Νικόλαου Τομπάζη ή το πύρινο ιπποδρόμιο που κυριολεκτικά άναβε φωτιές. Τις μηχανικές κούκλες που άλλαζαν όψη. Το ξύλινο κουκλόσπιτο ή την κουζίνα με τα τσίγκινα σκεύη του 1900 που λειτουργούσε πραγματικά με ατμό. Το ξύλινο πανόραμα από τη Μακεδονία.

μουσεία στην Αθήνα
Διεύθυνση: Λεωφ. Ποσειδώνος 14 & Τρίτωνος 1, Παλαιό Φάληρο                              Τηλέφωνο: 21 2687 5280

Προηγούμενο άρθροΜουσείο Κυκλαδικής Τέχνης- Μόνιμες Συλλογές
Επόμενο άρθρο” Η απαγωγή του Στρατηγού Κράιπε” στο STUDIO New Star Cinema
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος