Μουσείο Ερμιτάζ: Το θαύμα της Αγίας Πετρουπόλεως

To Eρμιτάζ (Эрмитаж) συνεστάθη ουσιαστικώς το 1764 υπό την Αικατερίνη Β΄ την Μεγάλη στην Αγία Πετρούπολη. Ωστόσο στην συνέχεια δεν επεδείχθη το κατάλληλο ενδιαφέρον από τον διάδοχο της Αικατερίνης Πέτρο. Μετά από πολλά έτη, ο νεοκλασσικιστής Γερμανός αρχιτέκτονας Leo von Klenze ανέλαβε (κατόπιν αναθέσεως του αυτοκράτορα Νικολάου Α΄), την ανέγερση ενός νέου κτιρίου. Έτσι στις 5 Φεβρουαρίου 1852 ενεκαινιάσθη το (Νέο) Ερμιτάζ, το πρώτο Μουσείο της Ρωσσίας.

Είναι από τα πιο δημοφιλή μουσεία της πόλεως (η οποία διαθέτει 250) και από τα παλαιότερα στον κόσμο. Έξι (6) ιστορικής σημασίας κτίρια αποτελούν το σύμπλεγμα, μεταξύ των οποίων είναι τα Χειμερινά Ανάκτορα (Winter Palace), παλαιά κατοικία των Ρώσσων αυτοκρατόρων.

 

 

Η λέξη hermitage (=ερημητήριο) ωστόσο είναι γαλλική. Το Μουσείο σχεδιάστηκε από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Βαλέν ντε λα Μοντ. Το εν λόγω μουσείο είναι ένα από τα δημοφιλέστερα και καλλίτερα μουσεία του κόσμου· συνιστά ένα κόσμημα Πολιτισμού και Τέχνης, καθώς η συλλογή του εδράζεται σε 3.000.000 εκθέματα που αφορούν την παγκόσμια κοινότητα. Έργα ανυπολογίστου αξίας εκτίθενται στο Ερμιτάζ: Από Da Vinci και Rembrandt μέχρι Michelangelo και Rubens, Picasso και Paul Gauguin. Επίσης περιλαμβάνονται εκθέματα από αρχαία Ελλάδα και Αίγυπτο.

 

Προηγούμενο άρθροCasting από τον σκηνοθέτη Βασίλη Θωμόπουλο για τηλεοπτική σειρά στο Open
Επόμενο άρθροΦεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού 2022
Columnist @ ARTME MAGAZINE - Ο Γιώργος Σύρος είναι Συγγραφέας, Αρθρογράφος και Ιστορικός.