Τρείς πτήσεις πραγματοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για την Πορτογαλία, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 28 ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Εθελοντικής Μετεγκατάστασης, που συντονίζεται από την Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η Πορτογαλία έχει δεχτεί 325 ασυνόδευτα παιδιά.

Το διακρατικό πλαίσιο συνεργασίας που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2020 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, έχει υποστηρίξει συνολικά 1.313 ασυνόδευτα παιδιά, όπου έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η διασφάλιση της προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων και για τον λόγο αυτό εφαρμόζονται συγκεκριμένα εργαλεία για την αξιολόγηση του βέλτιστου συμφέροντος των ανηλίκων που συμμορφώνονται με τα πρότυπα ποιότητας, όπως αυτά εδραιώνονται στο διεθνές νομικό πλαίσιο για τα δικαιώματα του παιδιού.

Το πρόγραμμα που συνεχίζεται έπειτα από δυόμιση χρόνια λειτουργίας, υλοποιείται με την στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Ασύλου, τους διεθνείς εταίρους, όπως IOM Greece, και UNHCR GREECE, EU Agency for Asylum – EUAA, αλλά και την οργάνωση ΜΕΤΑδραση – METAdrasi, με γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Προηγούμενο άρθροΈκθεση “Οι Σκαπανείς” στο Καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
Επόμενο άρθροΠερού: 168 καινούργια μυστηριώδη προκολομβιανά σχέδια ανακαλύφθηκαν στη Νάζκα