Μέσα από 8 τεράστια πανό θα ξεδιπλωθεί η ιστορία της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Οκτώ τεράστια πανό, διαστάσεων 3×1,5 μέτρων, όπου επάνω τους θα απεικονίζονται στιγμές από τη Μικρασιατική εκστρατεία, τη Μικρασιατική καταστροφή και όλη η ιστορία της προσφυγιάς θα κάνουν σύντομα την εμφάνιση τους στην «καρδιά» της Θεσσαλονίκης.

Τα οκτώ αυτά μπάνερ θα αποτελούν τον «σκελετό» μίας υπαίθριας έκθεσης που θα στηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου στην οδό Αγίας Σοφίας, πίσω από το άγαλμα του Χρυσοστόμου Σμύρνης.

Στόχος όλων είναι η συγκεκριμένη υπαίθρια έκθεση αμέσως μετά την πλατεία Αγίας Σοφίας να μεταφερθεί και να στηθεί σε άλλα ανοιχτά σημεία της Θεσσαλονίκης, ώστε να μπορέσει να την δει όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος και να μάθει την ιστορία με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Η ιδέα για τη δημιουργία της υπαίθριας έκθεσης, με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ανήκει στον πρόεδρο του Δ.Σ. του Κέντρου Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, Χάρη Αηδονόπουλο, ο οποίος ήρθε σε επαφή με μία ομάδα ειδικών επιστημόνων. Την επιμέλεια της έκθεσης ανέλαβε ο μουσειολόγος, Νικόλαος Νικόλτσιος, την επιλογή του ιστορικού υλικού έκανε η ιστορικός, Ευαγγελία Πάλλα, τα κείμενα έγραψε ο ιστορικός, Γιώργος Σκαλτσογιάννης, οι φωτογραφίες είναι από το Αρχείο του Πολεμικού Μουσείου και τη συλλογή του συνταγματάρχη ε.α. Βασίλη Νικόλτσιου, ενώ ο τίτλος της έκθεσης προέρχεται από το ομότιτλο βιβλίο του Γιώργου Μάνου.

«Η ιδέα ήταν αντί να πάνε οι επισκέπτες σε έναν κλειστό χώρο για να δουν την έκθεση, να βγει η έκθεση σε ένα πολυσύχναστο χώρο όπως είναι η Αγίας Σοφίας, ώστε να μην απαιτείται πολύς χρόνος προκειμένου οι επισκέπτες να πάρουν όλη την πληροφορία», είπε ο σύμβουλος της έκθεσης, Βασίλης Νικόλτσιος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 Fm».

Ο κ.Νικόλτσιος εξήγησε ότι το στήσιμο των οκτώ μπάνερ θα γίνει περιμετρικά του πάρκου, σε μία απόσταση από το κάγκελο ώστε να μην μπορούν να τα αγγίζουν οι επισκέπτες αλλά αρκετά κοντά και με μία γραμματοσειρά προσεκτικά επιλεγμένη ώστε να έχουν τη δυνατότητα οι περαστικοί να διαβάζουν εύκολα τα μικρά κείμενα.

Προηγούμενο άρθροΣεισμός 4,3 ρίχτερ.
Επόμενο άρθροΠοιοι θα πάρουν το 1,9 δισ. ευρώ της κρατικής επιδότησης ρεύματος.
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος