Λογοτεχνικά Βραβεία Αναγνώστη- 16 Ιουνίου 2022, 8μμ, Μουσείο Μπενάκη

Φέτος τα Βραβεία Λογοτεχνίας του περιοδικού Ο Αναγνώστης κλείνουν 10 χρόνια. Οι φίλοι, οι συγγραφείς, οι αναγνώστες, οι άνθρωποι του βιβλίου και οι συντάκτες του περιοδικού θα το γιορτάσουν στην 10η κατά σειρά Απονομή των  Λογοτεχνικών Βραβείων που θα γίνει την Πέμπτη 16 Ιουνίου, 8μμ, στο Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138.

Τέλος Μαίου θα ανακοινωθούν οι Μικρές Λίστες των υποψηφίων προς βράβευση βιβλίων.

10 χρόνια Λογοτεχνικά Βραβεία Αναγνώστη- 16 Ιουνίου 2022, 8μμ, Μουσείο Μπενάκη | ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ

Η ιστορία των Βραβείων και του περιοδικού

Τον Ιούνιο του 2012 είχε κλείσει το περιοδικό Διαβάζω και ορισμένοι από τους βασικούς συνεργάτες του αποφασίσαμε να  δημιουργήσουμε ένα καινούργιο ηλεκτρονικό βιβλιοφιλικό περιοδικό. Οι πρώτες συναντήσεις έγιναν στη δημοφιλή σήμερα στο νεανικό κοινό πλατεία Βραζιλίας, απέναντι από τα παλιά γραφεία της εφημερίδας Το Βήμα. Οι συντελεστές της πρώτης συντακτικής ομάδας ήταν ο Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, η Μαρίζα Ντεκάστρο, η Κατερίνα Σχινά, η Όλγα Σελλά, ο Στρατής Χαβιαράς, η Έλενα Χουζούρη, η Λίλα Κονομάρα και ο Γιάννης Μπασκόζος.

Η σελίδα www.oanagnostis.gr ήταν στον αέρα τους πρώτους μήνες του 2013. Το logo του περιοδικού σχεδίασε η γραφίστρια Πόπη Αλεξίου. Από την πρώτη συνάντησή της η Συντακτική Ομάδα αποφάσισε να συνεχίσει τον θεσμό των Λογοτεχνικών Βραβείων, μετρώντας από την αρχή. Τα πρώτα Λογοτεχνικά Βραβεία του Αναγνώστη αναγγέλθηκαν με συνέντευξη τύπου στο Βιβλιοπωλείο Ιανός μαζί με τις μικρές λίστες στις 21 Μαΐου 2013 και η τελετή προσδιορίστηκε για τις 12 Ιουνίου 2013, ημέρα Τέταρτη, στο Μέγαρο Μουσικής, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Μέγαρον Plus. Η προσπάθειά μας αυτή στηρίχτηκε σε φίλους που έσπευσαν να βοηθήσουν. Στους χορηγούς μας: Τον Γιάννη Μάνο από το Megaron Plus, την εταιρεία Grant Thornton, το Ίδρυμα Κώστα Κυριαζή, το Μουσείο Φρυσίρα, το Βιβλιοπωλείο Ιανός, την εταιρεία Προσχέδιο και την ΜKO Internet now! Τους χορηγούς επικοινωνίας: την EΡT, την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, το ραδιοφωνικό σταθμό VIMAfm και φυσικά στους εκδότες που αγκάλιασαν τη νέα προσπάθεια.

Από το 2013 μέχρι και σήμερα έχουν απονεμηθεί λογοτεχνικά βραβεία σε ένα μεγάλο εύρος κατηγοριών, που περιλαμβάνει όλα τα είδη γραφής κι αφορά τόσο βιβλία ενηλίκων όσο και εκδόσεις για παιδιά και εφήβους. Βραβεία και τιμητικές διακρίσεις έχουν λάβει μέσα στα χρόνια πάνω από 110 πρόσωπα, από 26 διαφορετικούς εκδοτικούς οίκους της χώρας, δίνοντας έναν πλειοψηφικό τόνο στις επιλογές των κριτικών επιτροπών του Αναγνώστη.

Μέλη των επιτροπών, που ανανεώνονται τακτικά μέσα στα χρόνια, έχουν υπάρξει κριτικοί λογοτεχνίας, φιλόλογοι, συγγραφείς, δημοσιογράφοι πολιτιστικού, ειδικοί του παιδικού βιβλίου και πανεπιστημιακοί. Το κριτήριο και η ψήφος τους αναδεικνύουν τους τίτλους του προηγούμενου εκδοτικού έτους που διακρίνονται  με συνέπεια κάθε χρόνο  στα μέσα  Ιουνίου  στην Τελετή Απονομής.

Όλα τα βιβλία κρίνονται μέσα από μία διαδικασία που λαμβάνει υπόψη τις λίστες νέων κυκλοφοριών της Βιβλιονέτ, τους καταλόγους των εκδοτών, αλλά και μεμονωμένες εκδόσεις που αποστέλλονται στα γραφεία του Αναγνώστη. Εξαιρούνται οι επανεκδόσεις, οι συλλογικοί τίτλοι και τα βιβλία που πρωτοεκδόθηκαν στο εξωτερικό και στη συνέχεια κυκλοφόρησαν στην χώρα μας μεταφρασμένα. Οι διαδοχικές συνεδριάσεις των επιτροπών (για τους ενήλικες αλλά και για τα βιβλία που απευθύνονται σε παιδιά) σχηματίζουν τις Μικρές Λίστες των βραβείων του περιοδικού, που αποτελούνται συνήθως από δέκα υποψήφιους τίτλους ανά κατηγορία.

Λογοτεχνικά βραβεία βιβλίου: η σημασία και η αξία τους | Βιβλίο

Πώς ψηφίζουν οι επιτροπές

Θέλοντας να αποφύγουμε παρατράγουδα, διαρροές και κυρίως πιέσεις στα μέλη των Επιτροπών καταλήξαμε  μετά την τελική παράδοση στη δημοσιότητα των μικρών λιστών των υποψηφίων προς βράβευση βιβλίαων τα μέλη των επιτροπών να μη συνεδριάζουν  ξανά. Ψηφίζουν την παραμονή της τελετής των Βραβείων με μυστική ψηφοφορία σε δικηγόρο, ο οποίος σφραγίζει τα αποτελέσματα και τα ανακοινώνει στο περιοδικό ανήμερα της τελετής απονομής.

Για την ιστορία οι πρώτες Κριτικές Επιτροπές είχαν τις εξής συνθέσεις:

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑΣ, ΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΙΟΥ
Ευριπίδης Γαραντούδηςκαθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών. Γιάννης Ν. Μπασκόζοςκριτικός βιβλίων, δημοσιογράφος. Μανώλης Πιμπλήςδημοσιογράφος. Κατερίνα Σχινάκριτικός λογοτεχνίας, μεταφράστρια.
Στρατής Χαβιαράςσυγγραφέας. Βαγγέλης Χατζηβασιλείουκριτικός λογοτεχνίας.Έλενα Χουζούρησυγγραφέας.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Αγγελική Αθανασοπούλου, βιβλιοθηκονόμος, προϊσταμένη Βιβλιοθήκης Αετοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου Δ. Χαλανδρίου. Αλεξίου Πόπη, γραφίστρια. Τζίνα Καλογήρου, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών. Μαρίζα Ντεκάστρο, κριτικός παιδικής λογοτεχνίας, συγγραφέας. Γιώργος Παναγιωτάκης, συγγραφέας.

Τα υποψήφια βιβλία για το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας 2019 - dailythess | Ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη

Τα πρώτα Βραβεία του Αναγνώστη  απονεμήθηκαν ως εξής;

Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά, Αλέξης Κυριτσόπουλος, «Βεγγαλικά: ένα παραμύθι εμπνευσμένο από τα ποιήματα του Νίκου Εγγονόπουλου», Ίκαρος- Μουσείο Μπενάκη.

Λογοτεχνικό Βιβλίο για παιδιά, Πάνος Χριστοδούλου, «Η μπάλα της ζωής τους», Κέδρος

Λογοτεχνικό βιβλίο για εφήβους,Βασίλης Παπαθεοδώρου, «Οι άρχοντες των σκουπιδιών», Καστανιώτη

Μυθιστόρημα, Νίκη Αναστασέα ,  «Πολύ χιόνι μπροστά στο σπίτι», Πόλις

Διήγημα,Γιάννης Παλαβός,« Το αστείο», Νεφέλη

Ποίηση,Σταύρος Ζαφειρίου, «Προς τα πού», Νεφέλη

Δοκίμιο, Αλεξάνδρα Ρασιδάκη, «Περί μελαγχολίας στη θεωρία, τη λογοτεχνία, την τέχνη», Κίχλη

Πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας, Λένια Ζαφειροπούλου, Patermoster Square, (ποίηση), Πόλις

Και τέλος

Βραβείο Νίκου Θέμελη, Θωμά Κοροβίνη για το βιβλίο του «΄55» (εκδόσεις Άγρα).

Ανακοινώθηκαν οι βραχείες λίστες Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων 2021 | ΑΘΗΝΑ 9,84

Προηγούμενο άρθροThe Funny Balloon Show.
Επόμενο άρθροΠέθανε ο Τζίμης, ο πρώτος tattoo artist στην Αθήνα.
Columnist @ ARTME MAGAZINE - Η Μαρία Χαρίτου είναι δημοσιογράφος, αρθρογράφος και Μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.