Klementinum Library: H πιο όμορφη βιβλιοθήκη του κόσμου
Baroque library hall with ceiling artwork by Jan Hiebl, Clementinum, Prague, Czech Republic

Σε ένα από τα μεγάλα πολιτιστικά κέντρα της Ευρώπης, στην Πράγα, βρίσκεται μία από τις ωραιότερες βιβλιοθήκες του κόσμου· η μπαρόκ βιβλιοθήκη Κlementinum. Αξίζει να σημειωθεί πώς η Πράγα ήταν «η χρυσή πόλη» και «μητέρα των πόλεων», μεγάλο διοικητικό και εμπορικό κέντρο, κέντρο μάθησης με το πιο παλιό πανεπιστήμιο στην Κεντρική Ευρώπη, από το 1348.

HD wallpaper: library, globes, books, shelves, Czech Republic, Prague, Klementinum | Wallpaper Flare

Επίσης από το 1992, το ιστορικό κέντρο της Πράγας ανήκει στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Στο κέντρο της πόλης, σε ένα ιστορικό συγκρότημα κτιρίων, υπάρχει η βιβλιοθήκη Κlementinum, που θεωρείται από τις πιο όμορφες βιβλιοθήκες, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και τον κόσμο.

Product details - KLEMENTINUM

Η βιβλιοθήκη Klementinum είναι ένα όμορφο παράδειγμα της μπαρόκ αρχιτεκτονικής. Άνοιξε το 1722 ως τμήμα του Πανεπιστημίου Ιησουιτών και στεγάζει περισσότερα από 20.000 βιβλία. Έχει ψηφιστεί ως μια από τις πιο όμορφες και μαγευτικές βιβλιοθήκες του κόσμου. Οι τοιχογραφίες που κοσμούν την οροφή ζωγραφίστηκαν από τον Jan Hiebl.

Baroque library | Klementinum

Το 1781, ο τότε διευθυντής Karel Rafael Ungar ίδρυσε τη «Biblioteca Nationalis» μια συλλογή από λογοτεχνικά βιβλία στην Τσεχική γλώσσα. Μερικά σπάνια ιστορικά βιβλία από αυτή τη συλλογή έχουν αποσταλεί στην Google ώστε να σαρωθούν και να είναι διαθέσιμα στους αναγνώστες. Καθώς η βιβλιοθήκη αποτελεί ένα σπάνιο και ελάχιστα γνωστό θησαυρό, σχετίζεται με σημαντικά επίσης άγνωστα γεγονότα όπως: Η βιβλιοθήκη Klementinum ήταν το 3 μεγαλύτερο πανεπιστήμιο Ιησουιτών στον κόσμο.

Διαθέτει σπάνια βιβλία και συγγράμματα, καθώς και πολλά ιστορικά παραδείγματα της τσεχικής λογοτεχνίας. Η αρχιτεκτονική της είναι ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα του μπαρόκ, καλύπτοντας 20.000 τετραγωνικά μέτρα, κάτι που την καθιστά το δεύτερο μεγαλύτερο συγκρότημα κτιρίων στην Πράγα, μετά το Κάστρο της πόλης.

Διαχείριση λογοτεχνικού χρόνου | Δημήτρης Δραγούνης

Η καταγραφή του τοπικού καιρού ξεκίνησε το 1775 και συνεχίζεται ως σήμερα. Αναφέρεται στο μυθιστόρημα του διάσημου Ισπανόφωνου συγγραφέα Jorge Luis Borges.Το όνομα της βιβλιοθήκης προέρχεται από το εκκλησάκι του Αγίου Κλήμεντος, χτισμένο τον 11ο αιώνα.

Αξιοσημείωτη είναι η συλλογή γεωγραφικών και αστρονομικών σφαιρών στο κέντρο της βιβλιοθήκης. Πρόκειται κυρίως για έργα των Ιησουιτών. Μεταξύ των σφαιρών είναι επίσης αστρονομικά ρολόγια, κατασκευασμένα κυρίως από τον Jan Klein.

Cool Libraries in Prague | KiwiOutThere

Το πανέμορφο και ιδιαίτερο αυτό κτιριακό συγκρότημα καλύπτει μία έκταση 2 εκταρίων, αποτελώντας ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Στον σχεδιασμό του συμμετείχαν έμπειροι αρχιτέκτονες, όπως ο Carlo Lurago, ο Franz Maximilian Kanka και ο Kilian Ignaz Dientzenhofer.

Το Klementinum αναφέρεται και στο μυθιστόρημα “The Secret Miracle”, του διάσημου Ισπανόφωνου συγγραφέα, Jorge Luis Borges. Ο βασικός χαρακτήρας βλέπει σ’ ένα όνειρό του τη βιβλιοθήκη του Klementinum, όπου οι βιβλιοθηκάριοι ψάχνουν απεγνωσμένα να βρουν τον Θεό σ’ ένα από τα βιβλία της βιβλιοθήκης. Τότε, ένας από τους βιβλιοθηκάριους του λέει: «Ο Θεός βρίσκεται σε ένα γράμμα, μιας σελίδας, σε ένα από τα 400.000 βιβλία του Klementinum. Οι πατέρες μας και οι πατέρες των πατέρων μας έψαχναν γι’ αυτή την επιστολή. Μάλιστα, εγώ ο ίδιος τυφλώθηκα ψάχνοντας για αυτό».

The Klementinum and Strahov Monastery Library - Two Beautiful Libraries in Prague -

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε, πως η βιβλιοθήκη του Klementinum, είναι η πιο όμορφη στον κόσμο! Κλασική φινέτσα, αριστοκρατική ομορφιά και μπαρόκ γοητεία, αγκαλιάζουν μία σπάνια συλλογή βιβλίων, σε έναν άκρως ατμοσφαιρικό χώρο, που μοιάζει να έχει βγει από κάποιο παραμύθι. Παράλληλα, ο διακριτικός φωτισμός, τα ζεστά χρώματα και οι χρυσές λεπτομέρειες, συναπαρτίζουν ένα λιλιπούτειο σκηνικό.

Klementinum – Prague Guide

Περιπλανώμενος κανείς εκεί, μπορεί να βρει λογοτεχνικά αριστουργήματα, εντυπωσιακούς χάρτες, ιδιαίτερα ρολόγια δαπέδου και εικόνες ενός κόσμου που χάθηκε πια οριστικά. Οι εμπνευστές αυτής της βιβλιοθήκης οραματίστηκαν πριν από πολλούς αιώνες, ένα αληθινό παλάτι για τα βιβλία. Ο χρόνος απέδειξε πως τελικά τα κατάφεραν, κληροδοτώντας σήμερα στην ανθρωπότητα ένα αληθινό κομψοτέχνημα, που μόνο θαυμασμό προκαλεί στην όψη.

The World's Most Beautiful Library Is In Prague, Czech Republic

Η πολυτέλεια της κατασκευής, οι διακοσμητικές λεπτομέρειες, αλλά και ο λογοτεχνικός πλούτος, καθιστούν τη βιβλιοθήκη ένα από τα πιο σπάνια “μουσεία” στον κόσμο, αλλά και διαμάντι της Τέχνης και της αρχιτεκτονικής παγκοσμίως. Αυτή τη στιγμή περιέχει μια σειρά σημαντικών και μοναδικών έργων, που έχουν παγκόσμια σημασία.

Προηγούμενο άρθρο” Westworld ” – Teaser και ημερομηνία πρεμιέρας της 4ης σεζόν!
Επόμενο άρθροΧαμένο άγαλμα του Νταλί βρέθηκε σε συλλογή.
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος