Κατάσχεση 27 αρχαιοτήτων από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης

27 αρχαία αντικείμενα αξίας άνω των 13 εκατομμυρίων δολαρίων κατασχέθηκαν από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης, με τους ερευνητές να υποστηρίζουν ότι τα αντικείμενα, που αποκτήθηκαν για να προβάλλουν την αίγλη της αρχαίας Ρώμης, της Ελλάδας και της Αιγύπτου, είχαν όλα λεηλατηθεί.

Ορισμένα από τα αντικείμενα πέρασαν από τα χέρια ανθρώπων που εδώ και καιρό θεωρούνται ύποπτοι για διακίνηση αρχαιοτήτων, όπως ο Gianfranco Becchina, ο οποίος διατηρούσε γκαλερί στην Ελβετία για δεκαετίες πριν ερευνηθεί για παράνομες συναλλαγές από την ιταλική κυβέρνηση το 2001. Αλλά τα περισσότερα από τα αντικείμενα είχαν εισέλθει στη συλλογή του Met πολύ πριν ο Becchina κατηγορηθεί δημοσίως για παράνομη δραστηριότητα.

Τα αντικείμενα, τα οποία κατασχέθηκαν βάσει των όρων τριών ξεχωριστών ενταλμάτων έρευνας που εκτελέστηκαν τους τελευταίους έξι μήνες, θα επιστραφούν στις χώρες προέλευσής τους – 21 στην Ιταλία και έξι στην Αίγυπτο – σε τελετές που έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα. Οι εκδηλώσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της προσπάθειας των αρχών επιβολής του νόμου να επισπεύσουν τον ρυθμό των επαναπατρισμών που στο παρελθόν συχνά διαρκούσαν ένα χρόνο ή και περισσότερο, δήλωσε το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν.

Οι κατασχέσεις αναδεικνύουν επίσης τις αυξημένες προσπάθειες της επιβολής του νόμου κατά της παράνομης πώλησης αρχαίων κειμηλίων, οι κλοπές των οποίων εντοπίζονται όλο και περισσότερο σε συμμορίες λεηλασίας και εμπόρους από τη Νότια Ασία έως τη Μεσόγειο. Οι αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι πολλά ακόμη αντικείμενα με παράνομη προέλευση παραμένουν στα χέρια ιδιωτών συλλεκτών και μουσείων.

Οκτώ από τα αντικείμενα που κατασχέθηκαν από το Met, αποκτήθηκαν απευθείας από τον Becchina, σύμφωνα με δηλώσεις από το εισαγγελικό γραφείο.

Ο Becchina έχει καταδικαστεί για αποδοχή κλεμμένων αρχαιοτήτων από την Ελλάδα. Στην Ιταλία, μετά από έρευνα δεκαετίας, ένας θησαυρός 6.300 ελληνορωμαϊκών αντικειμένων κατασχέθηκε από αυτόν το 2011, όταν δικαστής διαπίστωσε ότι τα αντικείμενα είχαν λεηλατηθεί και χρονολογούνται από τις αρχές της δεκαετίας του 1970. Αλλά οι ποινικές κατηγορίες εκεί απορρίφθηκαν λόγω παραγραφής.

Το Met ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι πληροφορίες σχετικά με τα ιταλικά αντικείμενα τέθηκαν μόλις πρόσφατα στη διάθεση του μουσείου από τους ερευνητές του εισαγγελέα, ότι ήταν πλήρως συνεργάσιμο και ότι οι έλεγχοι των αγορών του έγιναν πιο αυστηροί κατά τις δεκαετίες που πέρασαν από τότε που τα αντικείμενα ήρθαν στη συλλογή του.

Προηγούμενο άρθρο#NotAlone OpenAir : Υπαίθρια ομαδική έκθεση κατά της ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας
Επόμενο άρθροΝέο βιβλίο : Μπέκα Ανταμασβίλι- «Όλοι πεθαίνουν σʼ αυτό το μυθιστόρημα»
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος