''Καραϊσκάκεια'' Διεθνές Φεστιβάλ Πολιτισμού

Κορυφώνονται οι προετοιμασίες για την 54η Διεθνή Γιορτή Πολιτισμού Καραϊσκάκεια που οργανώνει, από 20 έως 26 Ιουνίου, η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας, τον Δήμο Καρδίτσας, το Επιμελητήριο Καρδίτσας και με τη συμπαράσταση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.

Έπειτα από δυο χρόνια απουσίας, λόγω πανδημίας, η μεγάλη γιορτή της παράδοσης και του λαϊκού πολιτισμού ετοιμάζεται να σηκώσει και πάλι αυλαία, με ένα πρόγραμμα αντάξιο του κύρους του θεσμού που είναι ο μακροβιότερος στο είδος του.

ΕΝΑΡΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΕΙΑ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ | Karditsa Portal - Η ηλεκτρονική εφημερίδα της Καρδίτσας

Πρόκειται για έναν από τους μακροβιότερους και πιο καταξιωμένους θεσμούς που πραγματοποιούνται στο Νομό μας (συστήθηκαν το έτος 1927 με την με αριθμ. 17566/24-4-1927 απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών) που συμβάλλει στη συναδέλφωση μεταξύ των λαών του κόσμου, καθώς και στη γνώση και ανταλλαγή πολιτισμικών στοιχείων μεταξύ τους.

Χορευτικός σύλλογος “Ψηλορείτης” 37 χρόνια έντονης και δημιουργικής παρουσίας – GO HANIA MAGAZINE

Στη διοργάνωση λαμβάνουν μέρος χορευτικά συγκροτήματα από όλο τον κόσμο, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει και πολλές ακόμη παράλληλες εκδηλώσεις και δράσεις. Εκδηλώσεις όπως ο καθιερωμένος Καραϊσκάκειος Δρόμος, στον οποίο λαμβάνουν μέρος δεκάδες αθλητές από διάφορα μέρη της χώρας, οι Σκοπευτικοί Αγώνες που τους διοργανώνει ο Σκοπευτικός Όμιλος Καρδίτσας “Η Άρτεμις”, Εκθέσεις Φωτογραφίας, Ζωγραφικής και παραδοσιακής ενδυμασίας από τις φιλοξενούμενες χώρες, σεμινάρια, μουσικά και χορευτικά εργαστήρια καθώς και θεωρητικά μαθήματα μουσικής και χορού μεταξύ των φιλοξενούμενων αντιπροσωπειών.

Καραϊσκάκεια – KARDITSA NEWS

Οι εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας καθώς επίσης και σε όλους τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας.

Μέσα από τα “Καραϊσκάκεια”, αναδεικνύεται ο πολιτισμός μας, ενώ παράλληλα προβάλλεται και ο Νομός μας και συνολικά τα αξιοθέατα της Θεσσαλίας, αφού οι προσκεκλημένοι μας ξεναγούνται σε περιοχές όπως στη Λίμνη Πλαστήρα, τα Μετέωρα, το Πήλιο, τα Τέμπη κ.λ.π.

Καλεσμένες χώρες φέτος είναι το Μεξικό, η Ιρλανδία, η Βουλγαρία και το Καζακστάν, ενώ αναμένονται οι επίσημες απαντήσεις από δυο ακόμα χώρες.

Καραϊσκάκεια – KARDITSA NEWS

Από την Ελλάδα θα συμμετάσχουν: η Στέγη Πολιτισμού ΄΄Τερψιχόρη΄΄ Χαλκίδας, το Χορευτικό Τμήμα Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων, ο Χορευτικός Όμιλος Τρικάλων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παραδοσιακών Χορών Νέας Μάκρης ΄΄Ξέσυρτος΄΄, η Πρότυπη Καλλιτεχνική Ομάδα ΄΄Έκνευσις΄΄, σ Πολιτιστικός Σύλλογος ΄΄Θυμαιτάδαι΄΄, ο Σύλλογος Θεσσαλών και Φίλων Νομού Φλώρινας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βιταλάδων Κέρκυρας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κ.Μ.Π.Χ. ΄΄Κύκλος΄΄ Θεσσαλονίκης.

Το δικό τους χρώμα θα δώσουν και τα τοπικά χορευτικά συγκροτήματα παρουσιάζοντας χορούς και τραγούδια από κάθε γωνιά της Ελλάδας, από Μικρά Ασία και Θράκη μέχρι ηπειρώτικα και νησιώτικα.

Η ιστορία των Καραϊσκακείων σε 306 σελίδες - Η Αλήθεια - Καθημερινή Εφημερίδα της Θεσσαλίας

Εικοσιπέντε περίπου χορευτικά συγκροτήματα και πάνω από 1.000 χορευτές θα εμφανιστούν στη σκηνή των Καραϊσκακείων, μπροστά από τον επιβλητικό ανδριάντα του ήρωα Γεώργιου Καραϊσκάκη, στέλνοντας παντού το μήνυμα ότι ο πολιτισμός είναι ο μόνος που μπορεί να ενώσει.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινούν κάθε βράδυ στις 21:00 στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας, ενώ παραστάσεις θα πραγματοποιούνται καθημερινά και σε όλους σχεδόν τους υπόλοιπους Δήμους του Νομού δίνοντας την ευκαιρία σε κάθε Καρδιτσιώτη να λάβει μέρος ενεργά στο ξεχωριστό αυτό πολιτιστικό γεγονός.

Tελετή εναρξης για την 49η Διεθνή Γιορτή Πολιτισμού «ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΕΙΑ» | Karditsa Portal - Η ηλεκτρονική εφημερίδα της Καρδίτσας

Επί μια εβδομάδα, ο Νομός Καρδίτσας αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο του πανελλαδικού, και όχι μόνο, ενδιαφέροντος, μέσα από έναν κορυφαίο και πολύπλευρα σημαντικό θεσμό.

Το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες μέρες.

Αξίζει να σημειωθεί πως, για άλλη μια φορά, θα υπάρχει η δυνατότητα της ζωντανής αναμετάδοσης μέσα από την ιστοσελίδα της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων

Η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

 

Προηγούμενο άρθροΟ Πίτερ Γκάμπριελ επιστρέφει στη δισκογραφία
Επόμενο άρθροYιοθέτησε ένα σπάνιο πλάσμα, ένα δελφίνι, μια πολική αρκούδα ή και μια τίγρη
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος