Ios Festival 2022.

Πέρα από τις 35 χρυσαφένιες παραλίες με τα κρυστάλλινα νερά, τα must-visit ιστορικά αξιοθέατα, τη γραφική κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, τις όμορφες θέες με τα φημισμένα ειδυλλιακά ηλιοβασιλέματα και τα πεντανόστιμα τοπικά της πιάτα, η Ίος δίνει από το 2021 ακόμα έναν σημαντικό λόγο για να την επισκεφθούμε: το IOS FESTIVAL, ένα πολυθεματικό φεστιβάλ με εκδηλώσεις για όλους.

Από τις 16 έως τις 22 Αυγούστου, σε διάφορα σημεία του νησιού θα πραγματοποιηθούν για 2η συνεχόμενη χρονιά καλλιτεχνικές δράσεις, γεμίζοντας τις αυγουστιάτικες μέρες ντόπιων και επισκεπτών στο νησί με μουσική, εικαστικά, θέατρο, χορό και performances με κυκλαδίτικο φόντο. Πρόκειται πραγματικά για μια ιδιαίτερη εμπειρία που προσθέτει στις καλοκαιρινές μας διακοπές όμορφες στιγμές γεμάτες τέχνες και πολιτισμό.

Το IOS FESTIVAL πραγματοποιείται σε συνεργασία του Δήμου Ιητών και της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Υπουργείου πολιτισμού και είναι απόδειξη ότι η Ίος ενεργεί, διαφοροποιείται και εξελίσσεται συνεχώς, διατηρώντας επάξια τον τίτλο του νησιού με τα πολλά πρόσωπα και τις πολλές εναλλακτικές.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα του IOS FESTIVAL 2022 περιλαμβάνει:

Live συναυλίες από καλλιτέχνες, όπως ο Κωστής Μαραβέγιας, οι Moa Bones, οι Sillyboy’s Ghost Relatives και ο Loop Vertigo, αλλά και από ντόπιους ανερχόμενους καλλιτέχνες όπως η Renee B.

Βιωματικό περίπατο με σκοπό να γνωρίσουμε καλύτερα την ελληνική νησιωτική αρχιτεκτονική από την εκκλησία της Παναγιάς Γκρεμιώτισσας στη Χώρα προς τον αρχαιολογικό χώρο του Σκάρκου. Οι ενδιαφερόμενοι θα περπατήσουν σε μονοπάτια χιλιάδων χρόνων, πλαισιωμένα από ξερολιθιές, βιώνοντας μια εμπειρία που θα ενεργοποιήσει όλες τις αισθήσεις τους μέσα από τις μυρωδιές, το άγγιγμα και τις  εικόνες του τοπίου. Στον Σκάρκο θα γίνει προβολή της βουβής ταινίας ”Architects Congress” που γυρίστηκε από τον Laszlo Moholy-Nagy το 1933, αλλά και συζήτηση με προσκεκλημένους αρχιτέκτονες από την  τοπική και διεθνή σκηνή.

Performances. Στη Χώρα θα παρακολουθήσουμε την performance της Δέσποινας Χαριτωνίδη ”Sijmen Says”, στη διάρκεια της οποίας ξετυλίγεται μια απρόβλεπτη χορογραφική σχέση γύρω από το χτίσιμο και το γκρέμισμα ενός βάθρου από τούβλα.

Στον αρχαιολογικό χώρο Σκάρκο, που αποτελεί ένας από τους πρώτους πρώτο κυκλαδικούς οικισμούς, θα παρακολουθήσουμε την performance ”Listening Spaces” της εικαστικού Αφροδίτης Ψαρρά, κατά την οποία η ίδια γίνεται δέκτης και πομπός μετεωρολογικών δεδομένων δια μέσω ενός δορυφόρου.

Την ευρηματική παράσταση Lemon με τους ηθοποιούς Μελαχρινό Βελέντζα και Γιώργο Δρίβα, στην οποία εκτυλίσσεται η απίστευτη ιστορία του θρυλικού πιανίστα «1900» που γεννήθηκε και πέθανε σε ένα ατμόπλοιο χωρίς ποτέ να πατήσει το πόδι του στη στεριά.

Χορογραφία-performance που θα πραγματοποιηθεί στα σοκάκια της Χώρας της Ίου εμπνευσμένη από ντόπιους καλλιτέχνες.

show που θα παρουσιαστούν upcycling κομμάτια (κοσμήματα, υφάσματα, καπέλα) που δημιούργησαν ντόπιοι έφηβοι στο πλαίσιο ενός Workshop Δημιουργικής Ανακύκλωσης με θέμα τη μόδα.

Performance από παιδιά στην προεφηβεία με δικές τους κινήσεις/χορογραφίες, αποτέλεσμα του Εργαστηρίου Χορού ”ARRET SUR IMAGE” που παρακολούθησαν.

Παρουσίαση του Βιβλίου με τα ποιήματα της Ειρήνης Δημοπούλου «Ήδη Ιδωμένα», που γράφτηκαν στη διάρκεια της καραντίνας.

Προηγούμενο άρθροDisney Plus: Τι έρχεται στο τον Αύγουστο!
Επόμενο άρθροΣαν Σήμερα Κάνει Την Εμφάνιση Του Ο Τιραμόλας Σε Κόμικ!
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος