Μουσείο των Ηρακλειδών

Το Μουσείο Ηρακλειδών, είναι ένας μη κερδοσκοπικός πολιτιστικός οργανισμός, που ιδρύθηκε το 2004 από το ζεύγος Πωλ και Μπελίντας Φυρού και εκτείνεται σε δύο κτίρια στην ιστορική συνοικία του Θησείου, δίπλα στην Ακρόπολη, την Αρχαία Αγορά και τον Ναό του Ηφαίστου.

Σήμερα το Μουσείο των Ηρακλειδών έχει μετεξελιχθεί σε ένα διαδραστικό κέντρο εκλαΐκευσης της επιστήμης και σε ένα τεχνολογικό Μουσείο που εστιάζει στην αρχαιότητα, με έμφαση στα επιτεύγματα των Αρχαίων Ελλήνων. Βασιζόμενο στη φιλοσοφία των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που το ίδιο καθιέρωσε, αυτή δηλαδή που πατάει στο τρίπτυχο Επιστήμη, Τέχνη και Μαθηματικά, συνεχίζει να προσφέρει σε μαθητές, δασκάλους και ενήλικες πρωτότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Μουσείο Ηρακλειδών: «Οι σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων» | ΕΛΛΑΣ

Φιλοδοξία των ιδρυτών του Μουσείου, των επιστημονικών και εκπαιδευτικών συμβούλων αλλά και όλου του προσωπικού, είναι η αφύπνιση του ερευνητικού πνεύματος των νέων και η προετοιμασία τους ώστε να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες απαιτήσεις ενός κόσμου που αλλάζει γρήγορα, εκμεταλλευόμενοι τον πλούτο των μηνυμάτων που μπορεί να δώσει ένα ένδοξο παρελθόν για να δομηθεί ένα αντίστοιχο μέλλον.

Από το 2017, το Μουσείο στοχεύει να αναδεικνύει τομείς του αρχαιοελληνικού και βυζαντινού πολιτισμού που μέχρι πρόσφατα παρέμεναν εκτός των ενδιαφερόντων των κλασικών μελετών.

Μουσείο Ηρακλειδών - Χρηματοδότηση προγράμματος - Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Η αρχή έγινε με την μεγάλη έκθεση που διοργανώθηκε από κοινού, στο Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πεκίνου όπου σε έναν ενιαίο χώρο μεγαλύτερο των 1.500 τετραγωνικών μέτρων, συγκεντρώθηκαν και εκτέθηκαν ομοιώματα, μικρογραφίες και διοράματα από τις συλλογές και των δύο οργανισμών, καθώς και δάνεια από φορείς όπως το Μουσείο της Ακρόπολης, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ο Δήμος Σάμου, από εταιρείες, όπως η Hublot αλλά και αντικείμενα ιδιωτικών συλλογών.

Μουσείο Ηρακλειδών < Χορηγίες < Αρχική Σελίδα - [Alpha Bank Πολιτισμός]

Την επιτυχία της έκθεσης στο Πεκίνο, μετά από ένα εξάμηνο, ακολούθησε πρόσκληση για μεταφορά της στην Τζινάν, στο εκεί Πανεπιστήμιο, όπου παρέμεινε για άλλους τρεις μήνες μέχρι την επιστροφή της στην Ελλάδα.

Έκτοτε, επιλέγονται ενότητες της συλλογής, συμπληρώνονται από καινούργιες κατασκευές και εκτίθενται στις αίθουσες του Μουσείου.

Οn line ξεναγήσεις στα μουσεία Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας και Ηρακλειδών

Παράλληλα, η συνεργασία των δυο φορέων επεκτείνεται. Γίνεται προσπάθεια ενθάρρυνσης μελέτης και τεκμηρίωσης και άλλων τεχνολογικών καινοτομιών που αποδίδονται στους αρχαίους Έλληνες ή στους Βυζαντινούς. Αποκορύφωμα αυτής της συνεργασίας είναι η απόφαση για τη δημιουργία της Ακαδημίας Ηρακλειδών που σαν στόχο έχει να παράσχει σε προ- και μεταπτυχιακούς φοιτητές της αλλοδαπής τη δυνατότητα να εντρυφήσουν σε επιμέρους θέματα της αρχαιοελληνικής τεχνολογίας, διδασκόμενοι από τους καλύτερους πανεπιστημιακούς και μη ερευνητές – μελετητές. Για το σκοπό αυτό, διοργανώνονται κύκλοι εβδομαδιαίων σεμιναρίων στην Αγγλική γλώσσα σε ολιγομελείς ομάδες συμμετεχόντων.

Eπίσκεψη — Herakleidon Museum

Ταυτόχρονα, διαλέξεις, εργαστήρια, θεματικές ξεναγήσεις στοχεύουν να καταστήσουν κοινωνούς της γνώσης τους νέους, τους υποψήφιους επιστήμονες και το ευρύ κοινό, ενώ διακαής πόθος είναι να αφυπνισθεί το ερευνητικό πνεύμα των μικρών μας φίλων.

Είναι ένα μουσείο πολύ ενδιαφέρον κυρίως λόγω του διαδραστικού τρόπου παρουσίασης αλλά και φυσικά λόγω των γνώσεων που θα αποκτήσεις.

Provided by; Museum Herakleidon - Εικόνα του ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ, Αθήνα - Tripadvisor

Στα δύο πανέμορφα κτήρια του, στις οδούς Αποστόλου Παύλου και Ηρακλειδών, θα μάθεις πολλά για τις επιστήμες, τα μαθηματικά και την τεχνολογία της αρχαιότητας και το πώς αυτές οι γνώσεις και δεξιότητες αξιοποιούνται μέχρι σήμερα.

 

Διεύθυνση: Ηρακλειδών 16, Αθήνα 118 51                                                            Τηλέφωνο: 21 0346 1981

Προηγούμενο άρθροColourday Festival 2022
Επόμενο άρθροΤο “American Horror Stories” επιστρέφει τον Ιούλιο
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος