«Τρίτη Ρώμη» αποκάλεσαν οι Ρώσοι τη Μόσχα μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης– αυτή, υποτίθεται, απέμενε πρωτεύουσα και ηγέτιδα δύναμη όλου του Ορθόδοξου κόσμου. Μοναδική ελπίδα σωτηρίας του σήμερα από την «εισβολή» των ιδεών της «έκφυλης Δύσης», η επιβολή μιας “Pax Russica”.
Η «Τρίτη Ρώμη» του δημοσιογράφου και συγγραφέα, Αλέξανδρου Μασσαβέτα– ένας τόμος 500 σελίδων που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη- δεν είναι όμως ένα «θρησκευτικό» βιβλίο, θεολογικό ή εκκλησιαστικό, παρότι αναφέρεται ενδελεχώς και σε αυτά τα ζητήματα. Επί της ουσίας είναι ένα πολύτιμο ερμηνευτικό εργαλείο για την κατανόηση της ιστορικής, εθνολογικής, πολιτισμικής και γεωπολιτικής κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης.
Ο συγγραφέας τα διαπραγματεύεται εξονυχιστικά και μετά από μεγάλη ερευνητική προσήλωση. Κατά τη διάρκεια της συγγραφής του βιβλίου έμαθε ρωσικά, ώστε να μπορεί να ανατρέξει και στη ρωσική βίβλο- και ιστοριογραφία. «Η ιστορία απαντά πολλά από τα ερωτήματα που τέθηκαν στη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία», λέει ο ίδιος. Η πρώτη έκδοση του βιβλίου έγινε το 2019.
Η έκδοση του 2022 είναι επικαιροποιημένη, ενώ περιλαμβάνει ένα επιπλέον κεφάλαιο, όπου αναλύονται ο πόλεμος και οι επιπτώσεις της «ρωσικής μπότας»- όχι μόνο στους αντιπάλους της αλλά, κυρίως, στις ίδιες τις ρωσικές φιλοδοξίες. Αφορμή για τη συγγραφή του βιβλίου ήταν οι απελάσεις των Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα το καλοκαίρι του 2018, όταν κατηγορήθηκαν «για πράξεις επιζήμιες των ελληνικών εθνικών συμφερόντων»- όπως είναι η ευγενής διατύπωση της κατηγορίας για κατασκοπεία. «Τότε ξεσκεπάστηκε ο ρωσικός μηχανισμός προπαγάνδας και ξεκίνησε να μας απασχολεί η έκταση και οι μέθοδοι του υβριδικού πολέμου της Ρωσίας στην Ελλάδα», λέει ο Αλέξανδρος Μασσαβέτας.