Με αφορμή του βιβλίο «Το Φως Μέσα μας» μίλησαν οι κυρίες Ελίζα Βόζεμπεργκ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Γυναικών και ισότητας των φύλων του Ε.Κ., Βασιλική Λαζαράκου, Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βίβιαν Μπουζάλη, Γενική Διευθύντρια Επικοινωνίας και Στρατηγικής Marketing MYTILINEOS, Τζένη Μπαλατσινού, Επιχειρηματίας – Co Founder ImpacTalk.gr και οι κύριοι Δημοσθένης Ταμπάκος Ολυμπιονίκης, και Πέτρος Τατσόπουλος, Συγγραφέας. Την εκδήλωση συντόνισε η κα Μαριάνα Πυργιώτη Co Founder Dome Consulting Firm & Communication Expert.
Στην παρουσίαση μεταξύ άλλων παρέστησαν διακεκριμένες προσωπικότητες όπως ο πρ. Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, οι υπουργοί κ. Ζωή Ράπτη, Σοφία Ζαχαράκη κ.α.
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος στην ομιλία του -μεταξύ άλλων- τόνισε: «Το βιβλίο αυτό παρουσιάζεται στο Δημαρχείο της Αθήνας για δύο λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με την ίδια την πόλη. Υπάρχει μια πολύ ωραία ιστορία, όταν πριν από πολλά χρόνια ο τότε δήμαρχος Παρισίων επισκέφτηκε την Αθήνα και συναντήθηκε με τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Τσάτσο. Και ο Τσάτσος καλωσόρισε τον τότε δήμαρχο και μετέπειτα πρόεδρο Σιράκ, λέγοντάς του ότι υπάρχουν πόλεις σύμβολα, πόλεις ισχυρές και πόλεις ιδέες. Και η Αθήνα είναι μια πόλη – ιδέα. Δεν είναι σύμπτωση πως όταν ο Προέδρος Μπαράκ Ομπάμα επισκέφτηκε την Αθήνα, επέλεξε να αποχαιρετήσει με την εικόνα του συμβόλου της Ακρόπολης, λέγοντας ότι καθ΄όλη τη διάρκεια της πολύχρονης Ιστορίας η φλόγα που άναψε εδώ στην Αθήνα, ποτέ δεν έχει σβήσει. Είναι η Αθήνα η γενέτειρα της Δημοκρατίας, είναι οι ίδιες αξίες, οι ίδιες αρχές που εμπνέουν ακόμη και τη Μισέλ Ομπάμα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού…»
Στη συνέχεια τον λόγο πήραν οι επιφανείς ομιλητές οι οποίοι μοιράστηκαν με το κοινό τις δικές τους απόψεις και εμπειρίες.
Ο κ. Τατσόπουλος στάθηκε στο κεφάλαιο του βιβλίου που αφορά τη διαχείριση του φόβου, χαρακτηρίζοντάς το ως το καλύτερο κεφάλαιο του βιβλίου. «Στο Φως μέσα μας, η Μισέλ Ομπάμα τονίζει ότι την αξία σου την κτίζεις αναμετρώμενος με τους φόβους σου, και συνεχίζει ότι μπορεί ο φόβος ορισμένες φορές να είναι εμπόδιο, αλλά ταυτόχρονα να είναι και κινητήρια δύναμη, τα καύσιμα σε έναν πύραυλο, όπου με σωστή διαχείριση μπορούν σε εκτοξεύσουν, ενώ με την λάθος διαχείριση μπορούν να ανατινάξουν αυτόν τον πύραυλο…Το πώς θα εντοπίζεις τις αδυναμίες και τους φόβους σου για να τις κάνεις κινητήριες δυνάμεις για να πας ψηλότερα, μαζί με τα βιογραφικά στοιχεία, είναι αυτά που ξεχωρίζουν σε αυτό το βιβλίο….»
Η κα Λαζαράκου, αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- και στην δική της πορεία, τονίζοντας ότι «όλοι οι παρευρισκόμενοι και όλοι όσοι διάβασαν αυτό το βιβλίο μπορούν να βρουν τον εαυτό τους σε αυτό, και να ταυτιστούν μαζί του». Η κα Λαζαράκου στάθηκε σε δύο στοιχεία του βιβλίου που αναφέρει η Μισέλ Ομπάμα, και συγκεκριμένα τη διαφορετικότητα και την αυτοπεποίθηση, λέγοντας: «Ως προς το θεσμικό μου ρόλο, αυτόν την Προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, πριν δύο χρόνια εισηγηθήκαμε και περάσαμε νόμο που ψηφίστηκε από τα 4/5 της Ελληνικής Βουλής όπου στα Διοικητικά Συμβούλια των Εισηγμένων Εταιριών θα πρέπει να ισχύει ποσόστωση για τη συμμετοχή γυναικών, με αποτέλεσμα από 11% η συμμετοχή των γυναικών στα Δ.Σ. να αυξηθεί σε 26%….» «Το δεύτερο στοιχείο που ξεχώρισα στο βιβλίο της Μισέλ Ομπάμα είναι η προτροπή της στο να κτίσεις αυτοπεποίθηση. Η Μισέλ Ομπάμα μέσα από τα παραδείγματα τα οποία χρησιμοποιεί, δίνει τη δυνατότητα σε όποιον διαβάσει το βιβλίο να συνειδητοποιήσει το πώς κτίζεις αυτοπεποίθηση. Και ουσιαστικά αυτό είναι το βιβλίο. Στο να σου δείξει το πώς μπορείς να μεταδώσεις στον διπλανό σου το φως που έχεις μέσα σου, ειδικά στη νέα γενιά, στο να βοηθήσεις στα όνειρα της νέας γενιάς…»
Η κα Βόζεμπεργκ ανέφερε ότι θεωρεί το βιβλίο καλύτερο από το προηγούμενο της Μισέλ Ομπάμα, διότι έχει στοιχεία αυτοκριτικά, βγάζει αισιοδοξία και σου δίνει το κίνητρο όταν το τελειώσεις ότι αξίζεις να προσπαθήσεις. Η κα Βόζεμπεργκ αναφέρθηκε και εκείνη στους φόβους τους οποίους ο καθένας έχει μέσα του, αλλά και στο κεφάλαιο «είμαι αόρατη», παραθέτοντας τα παραδείγματα που της έκαναν εντύπωση. Η κα Βόζεμπεργκ τόνισε: «είναι ένα βιβλίο το οποίο πρέπει να διαβαστεί δύο φορές, εντοπίζοντας στα κεφάλαια αυτού που θέλουμε να πάρουμε. Κάθε γυναίκα βγαίνει μπροστά, διότι δεν υπάρχουν διαφορετικότητες αν το πιστεύεις. Το βιβλίο λέει αλήθειες και πείθει όχι μόνον τον αναγνώστη και να δείξει τον δρόμο σε όποιον το διαβάσει…»
Ο κ. Ταμπάκος αναφέρθηκε στην αναφορά της συγγραφέως στην Μάγια Αγγέλου, και ειδικότερα στον ισχυρισμό της ότι «τίποτα δεν μπορεί να μειώσει το φως που λάμπει από μέσα», λέγοντας ότι του θύμισε την ανάρτηση της παρολυμπιονίκη Χρυσής Μόρφη η οποία είχε πεί ότι «Εγώ ειμί , οτιδήποτε μπει μετά επισκιάζει την αλήθεια σου», αλλά και τη φράση του ξιφομάχου Μουσάσι, ότι «μέσω του δρόμου του σπαθιού αναζητάς το φώς», συνδέοντας έτσι τον αθλητισμό με τις αναφορές της Μισέλ Ομπάμα στο βιβλίο της. Ο κ. Ταμπάκος στάθηκε τέλος στα «μικρά πράγματα» που αξίζουν εξίσου τον σεβασμό και την αφοσίωση, όσο και τα μεγαλύτερα, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η αλλαγή του κόσμου ξεκινά από την προσωπική αλλαγή του καθενός…»
Η κα Μπαλατσινού μίλησε για ένα βιβλίο ανθρώπινο που είναι γραμμένο με αλήθεια. «Η Μισέλ Ομπάμα πρωτίστως γράφει ως άνθρωπος, και παρεμπιπτόντως ως Πρώτη Κυρία. Και οι λεπτομέρειες για τις οποίες μιλάει, εμπεριέχουν απεριόριστη ενσυναίσθηση και συναισθηματική ευφυία…». Στεκόμενη στην έννοια της ενσυναίσθησης, η κα Μπαλατσινού τόνισε ότι «όταν δεν αντιλαμβάνεσαι και δεν μπαίνεις στα παπούτσια του άλλου, δεν μπορείς να αντιληφθείς και τον ίδιο σου τον εαυτό. Η ενσυναίσθηση εμπεριέχει και ταπεινότητα, εμπεριέχει και Φώς. Το Φως μέσα μας εμπεριέχει μια καθαρότητα, μια προστασία, όπου ό,τι και αν σου φέρει η ζωή, θα μπορέσεις να το καταφέρεις…»
Η κα Μπουζάλη τέλος, αναφέρθηκε στην έννοια της αυτοπεποίθησης, μιλώντας μάλιστα βιωματικά, αναδεικνύοντας στοιχεία της αφήγησης με τα οποία αισθάνεται πιο κοντά. Η κα Μπούζαλη τόνισε ότι «η αυτοπεποίθηση κτίζεται συνέχεια, όπου στη ζωή πέφτεις και σηκώνεσαι μέχρι να βρεις τον στόχο σου». «Είναι οκ να πέσεις, είναι οκ να σηκωθείς, είναι οκ να αποτύχεις, είναι οκ να είσαι μαύρη ή άσπρη, να έχεις περισσότερα κιλά, αν είσαι καλά με τον εαυτό σου…» Είμαι πολύ χαρούμενη με αυτό το βιβλίο, τόνισε η κα Μπουζάλη, και αναφέρθηκε στην εισήγησή της στις έννοιες της αξιολόγησης, της εργατικότητας, και της ελπίδας τις οποίες εντόπισε στις σελίδες του βιβλίου «Το Φως Μέσα Μας».