«Το έργο της Costa είναι ελάχιστα γνωστό στη Γερμανία. Ελπίζουμε να το αλλάξουμε αυτό με μια έκθεση στη γενέτειρά της, την πρώτη μεγάλη θεσμική έκθεση του έργου της στην Ευρώπη»!

«Αναζητώ την πραγματικότητα, την αλήθεια, την απλότητα. Απορρίπτοντας όλη τη θεατρικότητα, προσπαθώ να ξαναπιάσω τη ζωή». – Olga Costa

Υπάρχει ένας εκπληκτικός τρόπος για να γνωρίσεις μια χώρα και τους ανθρώπους της: να περπατάς στις υπαίθριες αγορές της, να γνωρίζεις τα χρώματα, τις μυρωδιές. Υπάρχουν 58 διαφορετικά είδη φρούτων και 10 διαφορετικές ποικιλίες στον πίνακα La vendedora de frutas (1951), τον πιο γνωστό πίνακα της Μεξικανής μοντερνίστριας Olga Costa (1913-93). Και σε αυτόν τον πάγκο με τα φρούτα, η Olga Costa ζωγράφισε το χρώμα και την πληθωρική φύση του Μεξικού.

Στο έργο απεικονίζεται μια πωλήτρια να κρατάει μια ροζ pitahaya που είναι κομμένη σε φέτες για να αποκαλυφθεί η σάρκα της με τους σπόρους, και τα καλάθια της ξεχειλίζουν από τρoπικά φρούτα του Μεξικού κυρίως όπως mamey sapote, soursop, μήλα custard – μια πολύχρωμη φαντασμαγορία φρούτων μοναδικών. Αυτά τα φρούτα, η έκρηξη των χρωμάτων, η ποικιλομορφία, οι υφές, είναι ένα θαυμαστό δώρο. Ένας πίνακας που λατρεύτηκε για τη ζωντάνια του και για χρόνια κοσμούσε ακόμη και τα εξώφυλλα των σχολικών βιβλίων της πρώτης τάξης.

Η έκθεση παρακολουθεί το έργο της Olga Costa σε μια περίοδο σαράντα και πλέον ετών και ταυτόχρονα το τοποθετεί στο σύγχρονο μεξικανικό πλαίσιο. Ως προοίμιο, συναντάει κανείς την γεμάτη αυτοπεποίθηση ζωγράφο σε μια πρώιμη αυτοπροσωπογραφία στο αίθριο του σπιτιού της. Αυτό που ακολουθεί είναι μια συνοπτική επιλογή έργων της Costa από όλες τις δημιουργικές φάσεις, θέματα που η Costa ζωγραφίζει ξανά και ξανά με το προσωπικό της στυλ – καταπράσινα τοπία, πορτρέτα ντόπιων, φυτά που αναδεικνύονται σε γλυπτά και νεκρές φύσεις.

Τα έργα της Costa έρχονται σε διάλογο με τα έργα των συγχρόνων της, όπως της Frida Kahlo, του Diego Rivera, της María Izquierdo, της Rosa Rolanda, της Lola Cueto, της Alice Rahon, του Juan Soriano και άλλων.

Το έργο της Costa είναι τόσο ξένο προς τη γενέτειρά της, ώστε και τα 37 έργα της στην έκθεση είναι δάνεια από διεθνείς δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, καθώς δεν εκπροσωπείται σε καμία γερμανική θεσμική συλλογή. Το επίκεντρο της έκθεσης, είναι το μεγάλου μεγέθους έργο La vendedora de frutas (Η πωλήτρια φρούτων) του 1951, ένα σύμβολο του μεξικανικού μοντερνισμού, ένα από αυτά τα δάνεια από το Museo de Arte Moderno της Πόλης του Μεξικού, για το οποίο η μητέρα της Costa φέρεται να αγόρασε όλα τα φρούτα ώστε η κόρη της να ζωγραφίσει από τη ζωή.

Εκτός από πίνακες ζωγραφικής, μπορούν να δει κανείς φωτογραφίες, υφαντουργικά έργα, σχέδια στο χέρι και χαρακτικά. Συνολικά, προκύπτει επίσης ένα πανόραμα της μεξικανικής τέχνης στα μέσα του 20ού αιώνα.

Προηγούμενο άρθροΟι “Παγιδευμένοι” επιστρέφουν στον ΑΝΤ1
Επόμενο άρθροΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ποιοι θα δουν χρήματα στον λογαριασμό τους