Σε αυτές τις συναντήσεις η λογοτεχνία και η ψυχολογία αλληλοεπεξεργάζονται η μια την άλλη με την αφήγηση ενός συλλογικού ασυνείδητου, το οποίο μεταμορφώνεται σε ατομικό. Συγχρόνως η αισθητηριακή πένα της δραματοθεραπείας μας επιτρέπει να κατασκευάσουμε το δικό μας προσωπικό αφήγημα. Η λογοτεχνική δημιουργία, σαν πολυφωνικός θησαυρός σημείων, μας προσκαλεί σε μια συνδιαλλαγή του φαντασιακού μας κόσμου με τον πραγματικό.

Η λογοτεχνία σαν «άλλη ζωή», κατά τον Φρόυντ, έρχεται σαν αντικατοπτρισμός μιας δικής μας εσωτερικής ζωής, που διψάει να δημιουργήσει την πραγματικότητά μας, όπως επιθυμεί η Γυναίκα μέσα μας. Η δημιουργικότητα του παιχνιδιού, η λογοτεχνική έκφραση και η φαντασία χτυπούν την πόρτα του συνειδητού μας δυνατά, ώστε να τις χρησιμοποιήσουμε για ένα εσωτερικό ταξίδι αυτογνωσίας.

Με δραματοθεραπευτικές τεχνικές, όπως την αυτοματοποιημένη γραφή, την κατευθυνόμενη φαντασία, τα εικαστικά, την ενσωμάτωση ρόλου κ.α. προσπαθούμε να αποδυναμώσουμε την εσωτερική λογοκρισία και να σταθούμε όπως επιθυμούμε στο παρόν μας.

Με τη Λουκία Αποστολίδη, ψυχολόγο, Msc ψυχολόγο της Υγείας, συστημική ψυχοθεραπεύτρια, δραματοθεραπεύτρια.

Προηγούμενο άρθροΗ Μελωδία Της Ευτυχίας Στο Θέατρο Κολλεγίου Αθηνών
Επόμενο άρθροΣαν Σήμερα Έφυγε Απο Τη Ζωή Ο Έλληνας Ζωγράφος Νικόλαος Γύζης
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος