Η έπαρσης της ελληνικής σημαίας για τα 78χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας!

Η καθιερωμένη τελετή έπαρσης της σημαίας στην Ακρόπολη έλαβε χώρα και φέτος για τα 78 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τα γερμανικά στρατεύματα, που έγινε στις 12 Οκτωβρίου 1944, όταν ο τελευταίος γερμανός στρατιώτης υπέστειλε την σβάστικα από τον ιερό Βράχο και τα γερμανικά στρατεύματα αποχώρησαν από την πρωτεύουσα.

Με αφορμή την επέτειο της Απελευθέρωσης της Αθήνας, γίνεται κάθε χρόνο η αναπαράσταση της τελετής έπαρσης της σημαίας της Απελευθέρωσης στον στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Η τελετή έλαβε χώρα το πρωί της Τετάρτης 12 Οκτωβρίου.

Το ημερολόγιο έγραφε 12 Οκτωβρίου 1944, ημέρα Πέμπτη. Οι Αθηναίοι παρακολουθούσαν την έντονη κινητικότητα των Γερμανών. Ο επικεφαλής των ναζιστικών δυνάμεων στην πρωτεύουσα μαζί με τον δήμαρχο της Αθήνας θα κατέθεταν στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Ήταν πρωί 8 η ώρα όταν ο στρατηγός Χέλμουντ Φέλμι με τον διορισμένο δήμαρχο Άγγελο Γεωργάτο βάδιζαν με ένα στεφάνι στα χέρια προς το Μνημείο στη σκιά της Βουλής. Οι πρώτες μηχανοκίνητες φάλαγγες με τη ναζιστική σημαία αποχωρούσαν ήδη μέσω της Ιεράς Οδού.

Tη στιγμή που φάνηκε δίχως σημαία ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης, ο κόσμος ξεχύθηκε στους δρόμους. Δεν έχουν τελειώσει όμως οι Γερμανοί το καταστροφικό έργο τους αφού ανατίναξαν αποθήκη πυρομαχικών στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Οι Ταγματασφαλίτες χτύπησαν με όλμους το Μετς. Στον Πειραιά δόθηκε μάχη με την ΕΛΑΣ να προσπαθεί να κρατήσει το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος του Κερατσινίου ανέπαφο. Οι Γερμανοί φεύγουν κι ανατινάσουν μεγάλο κομμάτι του λιμανιού.

Οι Γερμανοί αποχωρούν και οι κάτοικοι γιορτάζουν…

Προηγούμενο άρθροΣαν Σήμερα Έφυγε Απο Τη Ζωή Η Ελληνίδα Δημοσιογράφος Και Εκδότρια Της Εφημερίδας «Καθημερινή» Ελένη Βλάχου
Επόμενο άρθροΟ Γιώργος Μεράντζας στον Σταυρό του Νότου
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος