Το Bazaar Bιβλίου του Μουσείου Μπενάκη αλλάζει. Μετά την επί οκτώ χρόνια διεξαγωγή του “bazaar βιβλίου” στο κτίριο Πειραιώς 138 και διαδικτυακά, από φέτος εγκαινιάζεται η ετήσια “Γιορτή Βιβλίου” η οποία θα έχει διήμερη διάρκεια και θα είναι πλουσιότερη από το γνωστό bazaar βιβλίου.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει:

 • το παραδοσιακό Bazaar Βιβλίου στο ισόγειο του κτιρίου. Φέτος θα διατεθούν 240 τίτλοι, που έχουν εκδοθεί από το Μουσείο Μπενάκη, με έκπτωση 50% και 70% επί της λιανικής τιμής πωλήσεώς τους. Ο εκδόσεις των ετών 2022-2023 θα διατίθενται με έκπτωση από 10% έως 30%. Οι θεματικές κατηγορίες των εκδόσεων καθρεφτίζουν τη φυσιογνωμία, τα ενδιαφέροντα και τις δραστηριότητες του Μουσείου Μπενάκη και εκτείνονται από την Κλασική Ελλάδα, τον Βυζαντινό πολιτισμό, τη Λαογραφία, τη Νεοελληνική Ζωγραφική, τη Γλυπτική και την Ευρωπαϊκή Τέχνη, μέχρι τη Φωτογραφία, την Αρχιτεκτονική, τη Νεοελληνική ιστορία και τη Φιλολογία. Παράλληλα, όπως πάντα, στον ίδιο χώρο, θα υπάρχει τμήμα με second hand  βιβλία σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές.

Για όσους αδυνατούν να επισκεφτούν ο κτίριο της Πειραιώς 138, το bazaar θα πραγματοποιηθεί και διαδικτυακά στη διεύθυνση bazaar.benaki.org, περισσότερες μέρες από το Σάββατο 18 έως και την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023.  Κατά τις μέρες αυτές οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αγοράζουν online όλες τις εκδόσεις του Μουσείου Μπενάκη (όχι όμως και τα second hand βιβλία) που θα διατίθενται και στο bazaar με τις ίδιες εκπτωτικές τιμές (50% και 70%).

 • Παρουσιάσεις βιβλίων

Σάββατο 18 Μαρτίου, ώρα: 19:00, στον χώρο του ισογείου:
“Μέδουσα. Αίθουσα τέχνης (1979-2017)”, επιμέλεια: Ελισάβετ Πλέσσα, Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα 2022.
Oμιλητές:  Διονύσης Καψάλης, Συγγραφέας ‒ Γιώργος Ρόρρης, Ζωγράφος ‒ Νάκης Ταστσιόγλου, Γλύπτης ‒ Ελισάβετ Πλέσσα, Επιμελήτρια της έκδοσης και της ομώνυμης έκθεσης

Κυριακή 19 Μαρτίου, ώρα 13:00, στον χώρο του ισογείου: “Nelly’s. Το έργο της φωτογράφου Έλλης Σουγιουλτζόλου-Σεραϊδάρη (1899-1998)”, επιμέλεια: Αλίκη Τσίργιαλου, Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα 2023
Ομιλητές: Φανή Κωνσταντίνου, τ. Υπεύθυνη των Φωτογραφικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη ‒ Ηρακλής Παπαϊωάννου, Επιμελητής MOMus-ΜΦΘ ‒ Βασιλική Χατζηγεωργίου, Υπεύθυνη του Φωτογραφικού Αρχείου του ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ ‒ Αλίκη Τσιργιάλου, Υπεύθυνη του Φωτογραφικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη και επιμελήτρια της έκδοσης και της έκθεσης
Συντονιστής: Δημήτρης Αρβανιτάκης, Ιστορικός, Υπεύθυνος “Τμήματος Εκδόσεων Τάσσος και Angele Νομικού” του Μουσείου Μπενάκη

 • Δωρεάν ξεναγήσεις στην έκθεση “Nelly’s”, η οποία φιλοξενείται στους χώρους της Πειραιώς 138. Θα πραγματοποιηθούν τρείς δωρεάν ξεναγήσεις από την Αλίκη Τσιργιάλου, Επιμελήτρια της έκθεσης και Υπεύθυνη των Φωτογραφικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη.
  Ώρες ξεναγήσεων: Σάββατο, 18 Μαρτίου, ώρα: 17:30 και Κυριακή 19 Μαρτίου, ώρες 11:00 και 15:00.
  Λόγω περιορισμένων δυνατοτήτων του εκθεσιακού χώρου, θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας. Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να δηλώνουν έγκαιρα τα στοιχεία τους στη Γραμματεία του bazaar (κ. Δημήτρης Αρβανιτάκης).

 

 • Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα: Την Κυριακή 19.03.23, ώρα 12.00, το Τμήμα Εκπαίδευσης του Μουσείου Μπενάκη προσκαλεί τα παιδιά από 6 έως 10 χρόνων στην αναδρομική έκθεση Nelly’s. Οι μικροί επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν φωτογραφίες σταθμούς στο έργο της πρωτοπόρου Ελληνίδας δημιουργού και να αποκαλύψουν μικρά μυστικά των πειραματισμών της. Θα μπορέσουν ακόμα να παίξουν με το φως και τα ιστορικά πια υλικά που χρησιμοποίησαν οι φωτογράφοι πριν η εικόνα περάσει στον ψηφιακό κόσμο.
  Η συμμετοχή των παιδιών στο πρόγραμμα είναι ελεύθερη. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
  Πληροφορίες: Tμήμα Εκπαίδευσης, Δευτέρα έως Παρασκευή, 10:00-14:00, Τ. 210 3671067-69

 

 • Συγκέντρωση βιβλίων για την ενίσχυση της Βιβλιοθήκης ενός σχολείου σε ένα ακριτικό νησί. Το Μουσείο Μπενάκη, σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία “Ομάδα Αιγαίου”, εγκαινιάζουν την πρωτοβουλία για ενίσχυση και εμπλουτισμό σχολικών βιβλιοθηκών σε μικρά και ακριτικά νησιά του Αιγαίου πελάγους όπου και δραστηριοποιείται η ανωτέρω ΑμΚΕ. Στόχος είναι η συγκέντρωση ενός ικανού αριθμού βιβλίων (από τις εκδόσεις του Μουσείου Μπενάκη και από τα second hand βιβλία), τα οποία θα διατεθούν προς τον σκοπό αυτόν. Όσοι επιθυμούν να ενισχύσουν τη δράση αυτή, θα μπορούσαν κατά τις ημέρες της Γιορτής Βιβλίου να προσφέρουν βιβλία για παιδιά και εφήβους (λογοτεχνικά, επιστημονικά, δοκίμια, τέχνης, κ.λπ.). Ως αντίδωρο, το Μουσείο Μπενάκη θα τους προσφέρει μια έκδοσή του από έναν επιλεγμένο κατάλογο βιβλίων.
Προηγούμενο άρθροΠέθανε ο ηθοποιός Lance Reddick
Επόμενο άρθρο”Το Όνειρο ενός Γελοίου” του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος