Η γκαλερί Allouche Benias παρουσιάζει την έκθεση ‘‘Gilgamesh Por El Canpo” με έργα του Felix R. Cid από τις 28 Ιανουαρίου έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Ο Felix R. Cid (γεν. 1976, Μαδρίτη, Ισπανία) ζει και εργάζεται ανάμεσα στην Ίμπιζα, τη Μαδρίτη και το Μπρούκλιν. Είναι απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος GS του International Center of Photography (2005) και κάτοχος MFA Φωτογραφίας του Yale University School of Art (2012).

Ο χώρος εργασίας του, «El Canpo» όπως τον αποκαλεί, είναι ένα κοντέινερ στην ύπαιθρο ενός νησιού της Μεσογείου. Οι εξωτερικές συνθήκες – όχι μόνο ο καιρός και η κουλτούρα, αλλά και το άγριο περιβάλλον – εμπνέουν τον Cid να δημιουργήσει. Η φύση που τον περιβάλλει, ανέγγιχτη από το ανθρώπινο αποτύπωμα, γίνεται η κύρια πηγή έμπνευσής του. Όπως ο ίδιος λέει, «το El Canpo για μένα είναι μια ιδεολογία».

Οι πίνακές του ξεκινούν ένα διάλογο μεταξύ του έργου του και του στούντιο του, όπου γεννιούνται συνεχώς αντιφάσεις και πολυπλοκότητα. Σε αυτή την έκθεση, ο Cid παραλληλίζει το χώρο εργασίας του με έναν αρχαίο μύθο της Μεσοποταμίας: τον αγώνα του Γκιλγκαμές ενάντια στο θάνατο. Ο Γκιλγκαμές, αφού χάνει το φίλο του στο πεδίο της μάχης, είναι αποφασισμένος να βρει έναν τρόπο να νικήσει τον θάνατο. Η αναζήτησή του αποτυγχάνει, αφού οι θεοί δημιούργησαν τους ανθρώπους για να πεθάνουν και τελικά συνειδητοποιεί ότι η μάχη για την αθανασία είναι χαμένη υπόθεση. Επηρεασμένος από αυτόν το μύθο, ο Cid δημιουργεί έργα στο El Canpo που απεικονίζουν τον αγώνα για την αθανασία.

«Κοιτώντας τα έργα μου, μου αρέσει να φαντάζομαι τη σχέση ανάμεσα σε όλους αυτούς τους πίνακες, καθώς μοιάζουν με μικρές απεικονίσεις του Γκιλγκαμές που περιηγείται στο Canpo μου. Θέλω να πιστεύω ότι αυτοί οι πίνακες θα επιβιώσουν και μετά από τον δικό μου θάνατο». – Felix R. Cid, 2023

Προηγούμενο άρθροΕΡΤNEWS: «Κεραία» με τη Ρέα Βιτάλη – «Δυσλεξία»
Επόμενο άρθροΟ Στέφανος Τσιτσιπάς στο «ΕΝΩΠΙΟΣ ΕΝΩΠΙΩ»