FRIDA 2.0 στο Θέατρο

Το Θεσσαλικό Θέατρο, σύμφωνα με την ενθάρρυνση της Προγραμματικής Σύμβασης, για υποστήριξη των  επιχορηγούμενων ομάδων, παρουσιάζει  σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ Μικρός Νότος την παράσταση FRIDA 2.0., μια παράσταση με αφορμή τη ζωή και το έργο της σπουδαίας ζωγράφου Φρίντα Κάλο, μία παράσταση-γιορτή για το σώμα, τον πόνο, τη χαρά, τη ζωή.

Θέτοντας το ΤΡΑΥΜΑ -σωματικό ή/και ψυχικό- στο επίκεντρο της καλλιτεχνικής δημιουργίας, η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος εμπνέεται από το θεατρικό κείμενο της Κυριακής Σπανού FRIDA’S PORNOGRAPHY για να φέρει στο επίκεντρο της θεατρικής σκηνής σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα.

Η παράσταση FRIDA 2.0 ξεκινάει με την τελευταία δημόσια εμφάνιση της Φρίντα Kάλο, 11 ημέρες πριν από το θάνατό της, έως την τελευταία ημέρα της ζωής της. Η ζωγράφος καταδύεται για τελευταία φορά στη ζωή και στο έργο της και αναμετριέται με τις μνήμες της. Όλη η γεμάτη πόνο και δημιουργία ζωή της περνάει μπροστά από τα μάτια της, ενώ η ίδια συνδιαλέγεται με την τραυματική εμπειρία της και την προσπάθειά της να υπερβεί τα εμπόδια που το ίδιο το σώμα τής θέτει.

Πώς το σωματικό τραύμα αποτυπώνεται στον ψυχισμό; Πώς η αναπηρία συνδιαλέγεται με την καλλιτεχνική δημιουργία; Τι είδους μελάνι χρησιμοποιεί κάποιος που είναι αποφασισμένος να αφήσει το αποτύπωμά του στη γη; 

Η Φρίντα Κάλο κατάφερε να μετατρέψει τον πόνο σε πάθος, που αποτύπωνε πάνω στον καμβά. Έτσι ενώ ο πόνος είναι βασικό θέμα στη ζωή και στα έργα της, το βλέμμα της παραμένει δυναμικό και εκείνη δυνατή και ανυπότακτη. Σε μία κοινωνία όπου οι γυναίκες θεωρούνται θύματα, η Φρίντα Κάλο αποδεικνύει ότι ο πόνος μπορεί να είναι μέρος της ζωής, χωρίς να μας ορίζει, αφού όπως λέει «μπορούμε να αντέξουμε περισσότερα από όσα νομίζουμε».

Μια πρωτοτυπία είναι η Βιωματική Δράση που προηγείται της παράστασης.

Παράλληλα με την παράσταση, στο φουαγιέ του θεάτρου, θα εγκατασταθεί μία βιωματική δράση, με τίτλο «ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ» με κεντρικό άξονα τη ζωή της Μεξικανής ζωγράφου, εστιάζοντας στον τρόπο που η Τέχνη στο σύνολό της λειτουργεί ως πεδίο έκφρασης του Τραύματος. Μέσα από δράσεις βιωματικού χαρακτήρα, το κοινό καλείται να διερευνήσει ερωτήματα, όπως:

  • Πού εντοπίζεται και πώς απεικονίζεται το Τραύμα; Μέσα από πόσες και διαφορετικές μορφές επανέρχεται;
  • Ποια είναι αυτά τα συναισθήματα ή/και οι σκέψεις που επιδιώκει να επικοινωνήσει κάθε φορά η Φρίντα μέσα από τους πίνακές της;
Θεσσαλικό Θέατρο
Γεωργιάδου 53, Λάρισα,Τ.Κ. 41447                                                                    Πληροφορίες: 2410533417
Προηγούμενο άρθροEurovision 2022: Εκτός τελικού η Κύπρος – Οι χώρες που προκρίθηκαν.
Επόμενο άρθροΗ τέχνη του οπλισμού στην Αρχαία Ελλάδα στο Μουσείο Κοτσανά.
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος