«Φιλική Εταιρεία. Η Αδελφότητα πίσω από την Επανάσταση» στο θέατρο The Tank στη Νέα Υόρκη

Στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης ανεβαίνει η θεατρική παράσταση «Φιλική Εταιρεία. Η Αδελφότητα πίσω από την Επανάσταση» σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη και πρωτότυπο κείμενο Ιόλης Ανδρεάδη και Άρη Ασπρούλη, που δημιουργήθηκε για το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς. Η παράσταση επιλέχθηκε από το νεοϋρκέζικο θέατρο The Tank για να ενταχθεί στο ρεπερτόριό του και οι Αμερικανοί θεατές θα έχουν την ευκαιρία να την απολαύσουν με αγγλικούς υπέρτιτλους για τρεις μοναδικές βραδιές στις 21, 22 και 23 Απριλίου, με τους ηθοποιούς Βασιλική Τρουφάκου, Μιλτιάδη Φιορέντζη, Δέσποινα Σαραφείδου και Νικόλα Καραγκιαούρη.

Φιλική εταιρεία: Η αδελφότητα πίσω από την επανάσταση (Βιβλίο)

Η θεατρική παράσταση «Φιλική Εταιρεία. Η Αδελφότητα πίσω από την Επανάσταση» σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη, δημιουργήθηκε για το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), στο πλαίσιο των Επετειακών Δράσεων της Τράπεζας Πειραιώς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και περιόδευσε με μεγάλη επιτυχία στους εννέα ανοιχτούς χώρους των Μουσείων του Δικτύου ΠΙΟΠ και στο Ιστορικό Αρχείο του ΠΙΟΠ το καλοκαίρι του 2021, όπου την παρακολούθησαν περισσότεροι από 2.000 θεατές.

Φιλική Εταιρεία: Η Αδελφότητα πίσω από την Επανάσταση - CNN.gr

Η παράσταση θα ταξιδέψει τις προσεχείς ημέρες εκτός συνόρων, καθώς έχει ενταχθεί στο ρεπερτόριο του θεάτρου TΗΕ ΤΑΝΚ στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Το αμερικανικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το έργο με αγγλικούς υπέρτιτλους για τρεις βραδιές, στις 21, 22 και 23 Απριλίου.

Το έργο «Φιλική Εταιρεία. Η Αδελφότητα πίσω από την Επανάσταση» αποτελεί πρωτότυπο κείμενο της Ιόλης Ανδρεάδη και του Άρη Ασπρούλη, το οποίο έχει βασιστεί σε έρευνα των δύο συγγραφέων-ερευνητών. Στο δωδέκατο θεατρικό έργο τους οι δύο συγγραφείς, συνδυάζοντας ιστορικά γεγονότα με μυθοπλασία, ξετυλίγουν επί σκηνής το μελαγχολικό νήμα από το οποίο διέπονται οι ζωές των ιδρυτών της Φιλικής Εταιρείας, από το τρελό και παθιασμένο όραμα της εθνικής ανεξαρτησίας ως το σκληρό και μοναχικό βίωμα της προσωπικής προδοσίας.

Φιλική Εταιρεία: Η Αδελφότητα πίσω από την Επανάσταση - CNN.gr

Συνδυάζοντας ιστορικές μελέτες, αναλύσεις, άρθρα και τεκμήρια με μυθοπλασία, προσθέτοντας θραύσματα του Ρήγα, του Βαλαωρίτη, του Μπάιρον, του Σεφέρη και του Ιερολοχίτη Γεωργίου Λασσάνη και εμπνεόμενο από μουσικές και οπτικές αναφορές της εποχής, το νέο ελληνικό θεατρικό έργο «Φιλική Εταιρεία. Η Αδελφότητα πίσω από την Επανάσταση», αναζητά κάτω από τα επίσημα ιστορικά αφηγήματα και παράλληλα με το πλούσιο μυστικιστικό πέπλο που καλύπτει τη δράση της Φιλικής Εταιρείας, το σιωπηλό ερώτημα που στέκεται μετέωρο πίσω από τις ζωές των ανθρώπων που την εμπνεύστηκαν. Αναζητά την ανθρώπινη διάσταση των ιστορικών προσώπων, πίσω από τα άψυχα κάδρα της συλλογικής μας μνήμης και των στερεοτυπικών τους αναπαραστάσεων. Αναζητά το πώς γεννάται μια ηρωική προσωπικότητα, πώς σμιλεύεται μέσα σε έναν άνθρωπο η τεράστια δύναμη που χρειάζεται για να εναντιωθεί στον δυνάστη του με κάθε κόστος.

Το κείμενο της παράστασης κυκλοφορεί από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς και την Κάπα Εκδοτική, με πρόλογο του Αν. Καθηγητή του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γρηγόρη Ιωαννίδη.

Φιλική Εταιρεία. Η Αδελφότητα πίσω από την Επανάσταση»: Η... - Athinorama.gr

Πληροφορίες για την παράσταση «Φιλική Εταιρεία. Η Αδελφότητα πίσω από την Επανάσταση»
Σκηνοθεσία: Ιόλη Ανδρεάδη
Πρωτότυπο κείμενο και έρευνα: Ιόλη Ανδρεάδη και Άρης Ασπρούλης
Μετάφραση στα αγγλικά: Εμμανουέλα Λία
Σκηνογραφία και κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα
Κατασκευή σκιών: Γιάγκος Ανδρεάδης
Βοηθός Σκηνοθέτη / Καλλιτεχνική Συνεργάτις: Πηνελόπη Ασλάνογλου
Φωτισμοί: Στέβη Κουτσοθανάση
Stage Manager: Αριόν Βεΐζι
Κατασκευή Κοστουμιών: Δάφνη Τσακότα
Φωτογραφίες Παράστασης: Κική Παπαδοπούλου
Κινηματογράφηση παράστασης: Διαμαντής Καραναστάσης
Εκτέλεσης παραγωγής: Ορέστης Τάτσης / ΡΕΟΝ

Ερμηνεύουν
Αφηγήτρια / Νικόλαος Σκουφάς / Ελλάς: Βασιλική Τρουφάκου
Εμμανουήλ Ξάνθος: Μιλτιάδης Φιορέντζης
Αθανάσιος Τσακάλωφ: Νικόλας Καραγκιαούρης
Αλέξανδρος Υψηλάντης: Δέσποινα Σαραφείδου

Η παρουσίαση της παράστασης στη Νέα Υόρκη πραγματοποιείται με την ευγενική συμβολή της Περιφέρειας Αττικής

Φιλική Εταιρεία. Η Αδελφότητα πίσω από την Επανάσταση: Μία θεατρική παράσταση από το ΠΙΟΠ | LiFO

Προηγούμενο άρθροΜουσείο Ακρόπολης: Μουσική για τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Επόμενο άρθροΝέο βιβλίο : Ο ΓΑΛΙΛΑΙΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ του Mario Livio.
Columnist @ ARTME MAGAZINE - Η Μαρία Χαρίτου είναι δημοσιογράφος, αρθρογράφος και Μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.