Φεστιβάλ Καννών: Η Ελληνοϊταλίδα Βαλέρια Γκολίνο πρόεδρος στην κριτική επιτροπή του τμήματος «Ένα Κάποιο Βλέμμα»

Η Ελληνοϊταλίδα ηθοποιός και σκηνοθέτιδα Βαλέρια Γκολίνο θα προεδρεύσει της κριτικής επιτροπής στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα», που περιλαμβάνεται στις επίσημες επιλογές του Φεστιβάλ των Καννών. Στην κριτική επιτροπή θα μετάσχουν κυρίως ο ηθοποιός ‘Εντγκαρ Ραμίρες από τη Βενεζουέλα και ο Γάλλος τραγουδιστής Μπενζαμέν Μπιολέ, ανακοίνωσαν οι διοργανωτές.

Η Βαλέρια Γκολίνο δίνει στο Flix μια μικρή αλλά δυνατή δόση... ευφορίας! | FLIX

Η Πολωνή ηθοποιός Γιοάνα Κούλιγκ («Ψυχρός Πόλεμος») και η Αμερικανίδα σκηνοθέτιδα Ντέμπρα Γκράνικ (“Leave no trace”/ Μην Αφήσεις Ίχνη) συμπληρώνουν την κριτική επιτροπή του τμήματος αυτού που αφιερώνεται σε τολμηρές και πρωτότυπες ταινίες που υμνούν έναν κινηματογράφο νεανικό και αποκάλυψης.

Η επιλογή 2022 «Ένα Κάποιο Βλέμμα» περιλαμβάνει 20 ταινίες. Οκτώ είναι πρώτες ταινίες και εννέα υπογράφονται από σκηνοθέτιδες. Πέρυσι, η ταινία της Ρωσίδας κινηματογραφίστριας Κίρα Κοβαλένκο «Ξεσφίγγοντας τις γροθιές» κέρδισε το Βραβείο Ένα Κάποιο Βλέμμα.

Πρόεδρος στην επιτροπή «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ των Καννών η Ελληνοϊταλίδα Β. Γκολίνο

Η ταινία “Tirailleurs” (Σκοπευτές) του Ματιέ Βαντεπιέ με τον Ομάρ Σι θα παρουσιαστεί στα εγκαίνια αυτού του τμήματος των Καννών. Η ταινία εστιάζει στην ιστορία των Σενεγαλέζων σκοπευτών, ξεχασμένων ηρώων του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα εδάφη τους και να πολεμήσουν για την απελευθέρωση της Γαλλίας.

«Σε αυτόν τον γεμάτο θόρυβο και οργή κόσμο, έχω την χαρά και την τιμή να βρίσκομαι εδώ για να βοηθήσω, ίσως, κινηματογραφιστές να αναδυθούν», δήλωσε η Βαλέρια Γκολίνο, η οποία έκανε ένα αξιοσημείωτο ντεμπούτο στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν επικεντρωθεί εκ νέου στην Ιταλία και τη Γαλλία.

Φεστιβάλ Καννών: Η Βαλέρια Γκολίνο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του τμήματος «Ένα Κάποιο Βλέμμα» | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Το 2013, η Γκολίνο γύρισε την πρώτη της ταινία “Miele” (Μέλι), που παρουσιάστηκε στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα». Πέντε χρόνια αργότερα, επιλέχθηκε επίσης για την ταινία της “Euforia” (Ευφορία).

Παράλληλα με μια μουσική καριέρα, ο Μπενζαμέν Μπιολέ έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο με την ταινία “Stella” (Με λένε Στέλλα) της Σιλβί Βερχέιντε (2009). ‘Εκτοτε μετείχε σε σχεδόν 30 ταινίες, ανάμεσα στις οποίες “Chambre 212” (Μια νύχτα μαγική) του Κριστόφ Ονορέ που παρουσιάστηκε στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» το 2019 και “France” του Μπρουνό Ντιμόν που μετείχε στο διαγωνιστικό μέρος του Φεστιβάλ των Καννών το 2021.

Ο ‘Εντγκαρ Ραμίρες είναι ο αξέχαστος «Κάρλος» στην ομώνυμη ταινία του Ολιβιέ Ασαγιάς, που αναφέρεται στη δράση του γεννημένου στη Βενεζουέλα διαβόητου τρομοκράτη Ίλιτς Ραμίρες Σάντσες. Η ταινία προβλήθηκε εκτός διαγωνισμού στις Κάννες το 2010 και χάρισε στον ηθοποιό μια υποψηφιότητα στις Χρυσές Σφαίρες. Ο Ραμίρες κάνει καριέρα κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πάει Κάννες η Βαλέρια Γκολίνο με τη νέα της ταινία ως σκηνοθέτις

Προηγούμενο άρθροΣχολεία: Πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία.
Επόμενο άρθροΤέλος η ταλαιπωρία στις ουρές των Δήμων – Ψηφιακές υπηρεσίες μέσω gov.gr.
Columnist @ ARTME MAGAZINE - Η Μαρία Χαρίτου είναι δημοσιογράφος, αρθρογράφος και Μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.