Με αφορμή τη συμπλήρωση τριών δεκαετιών ζωής, τα ΑΣΚΙ  διοργανώνουν ένα πολυμορφικό Φεστιβάλ Ιστορίας στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων από τις 9 έως τις 19 Φεβρουαρίου.

Στη διάρκεια των 11 ημερών του Φεστιβάλ θα πραγματοποιούνται καθημερινά εκδηλώσεις, με ελεύθερη είσοδο: θεματικές συζητήσεις, εργαστήρια, προβολές ντοκιμαντέρ, ιστορικοί περίπατοι. Οι εκδηλώσεις θα πλαισιώσουν μια κεντρική έκθεση με τίτλο «Όταν όλα είναι δυνατά! 4 στιγμές του 20ού αιώνα», η οποία θα περιλαμβάνει σπάνια τεκμήρια από τις συλλογές των ΑΣΚΙ.

Η έκθεση, στην οποία θα γίνονται καθημερινά ξεναγήσεις, φιλοδοξεί να προτείνει μια εναλλακτική αφήγηση της διαδρομής των ελληνικών πολιτικών και κοινωνικών κινημάτων του 20ού αιώνα, αντιμετωπίζοντάς την όχι ως μια τελεολογική ιστορία διάψευσης και ήττας, όπως συχνά συμβαίνει, αλλά ως ένα πεδίο που μας επιτρέπει να σκεφτούμε τη δυναμική της συλλογικής δράσης, των πολιτικών ιδεών και των συλλογικών προσδοκιών.

Το Φεστιβάλ Ιστορίας φιλοδοξεί να αποτελέσει αφορμή και χώρο συνάντησης για όλους και όλες που ενδιαφέρονται για την ιστορία ως μια κριτική γνώση. Ο στόχος της γιορτής μας είναι διττός: α) να προβάλει το πολυεπίπεδο έργο των ΑΣΚΙ κατά τη διάρκεια της 30χρονης ιστορίας τους, αφενός ως επιστημονικού φορέα και αφετέρου ως μιας ανοιχτής, ζωντανής και κοινωνικά ενεργής κοινότητας και β) να αναδείξει ζητήματα συλλογικής μνήμης και ιστορικής ταυτότητας στη σημερινή συγκυρία.

30 χρόνια μετά την ίδρυσή τους, τα ΑΣΚΙ αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους ελληνικούς αρχειακούς φορείς για την ιστορία των πολιτικών και κοινωνικών κινημάτων σε όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα και έως τις μέρες μας. Στις συλλογές τους περιλαμβάνονται εκατομμύρια τεκμήρια, εκατοντάδες αρχεία, χιλιάδες έντυπες εκδόσεις, μοναδικά έργα τέχνης, μια σημαντικότατη συλλογή Τύπου, νόμιμου και παράνομου, αφίσες, προκηρύξεις, όλα ελεύθερα στην πρόσβαση σε κάθε ενδιαφερόμενο/η.

Παράλληλα, μέσα από μια σειρά από δράσεις, ενισχύουν τη γνώση και την έρευνα για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία: με δεκάδες εκδόσεις έντυπες και ψηφιακές, περιοδικό με αναγνωρισμένη παρουσία, ερευνητικά προγράμματα που απέδωσαν μεταξύ των άλλων ένα πλουσιότατο ψηφιακό αποθετήριο με εκατοντάδες χιλιάδες σελίδες προσβάσιμες στο διαδίκτυο και μεγάλη επισκεψιμότητα, ψηφιακά θεματικά έργα και εικονικές εκθέσεις, ημερίδες, συνέδρια, σεμινάρια, διαλέξεις εργαστήρια, παρουσιάσεις βιβλίων και ερευνητικών έργων, εκθέσεις, περιπάτους, ραδιοφωνική εκπομπή για την ιστορία, ποικίλες συνέργειες με επιστημονικούς φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα, παραμένουν προσηλωμένα στην ιδρυτική τους δέσμευση: να αποτελούν ένα ανοιχτό αρχείο. Ένα δυναμικό δηλαδή πεδίο για τη δημοκρατική μας αυτογνωσία.

Προηγούμενο άρθροMarket Pass: Στις 20/2 ανοίγει η πλατφόρμα
Επόμενο άρθρο«ΕΛΕΟΣ!»: Τρίτη και Τετάρτη στις 00.10 με καλεσμένους τον Ανδρέα Λοβέρδο και την Μαρία Σολωμού
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος