Ευλογιά των πιθήκων: Αποφασίζει σήμερα η Επιτροπή για τις ομάδες που πρέπει να εμβολιαστούν.

Συνεδριάζει σήμερα Τρίτη 23 Αυγούστου, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με πλούσια ατζέντα.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης, φαίνεται ότι θα απασχολήσει το ζήτημα του ιού της ευλογιάς των πιθήκων και των εμβολίων που έχει παραλάβει η χώρα μας.

Την ώρα λοιπόν που η Ελλάδα έχει ήδη παραλάβει 2.800 δόσεις εμβολίων- ήδη από τις 16 Αυγούστου- μεταξύ των οποίων και 100 θεραπειών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα, ποιος πρέπει να εμβολιαστεί κατά προτεραιότητα. Η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής λοιπόν, αναμένεται να ξεκαθαρίσει τα κριτήρια με τα οποία θα πρέπει να δοθούν τα εμβόλια και ποιες είναι οι ομάδες εκείνες που οφείλουν να εμβολιαστούν με προτεραιότητα.

Να θυμίσουμε ότι μέχρι στιγμής στη χώρα μας έχουν καταγραφεί συνολικά 50 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων- άνδρες όλοι τους- από την έναρξη της επιδημιολογικής επιτήρησης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 36 έτη, ενώ τα 16 από τα κρούσματα ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ την περασμένη Πέμπτη 18 Αυγούστου, είχε ως εξής:

«Η ευλογιά των πιθήκων είναι ιογενής λοίμωξη που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1958. Έκτοτε, εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Μεταδίδεται μέσω της επαφής με άγρια ζώα και από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή σωματική επαφή.

Το Μάιο του 2022 καταγράφηκε αυξημένος αριθμός κρουσμάτων ευλογιάς πιθήκων σε μη ενδημικές χώρες. Συνολικά, στην Ευρώπη, μέχρι τις 16 Αυγούστου 2022 καταγράφηκαν 18.960 κρούσματα της νόσου σε 43 διαφορετικές χώρες.

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην παρούσα έκθεση αφορούν στα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της λοίμωξης από ιό της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα, βάσει των δεδομένων που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και έχουν καταγραφεί μέχρι τις 18 Αυγούστου 2022.

Η Διεύθυνση Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για Λοιμώδη Νοσήματα του ΕΟΔΥ πραγματοποιεί συστηματική διερεύνηση των διαγνωσμένων κρουσμάτων, μέσω επικοινωνίας με τους θεράποντες ιατρούς ή/και μέσω συνεντεύξεων με τους ασθενείς, ώστε να προσδιορισθούν τα χαρακτηριστικά της νόσου και οι παράγοντες κινδύνου.

Ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από την έναρξη της καταγραφής ανέρχεται σε 50 (όλοι άνδρες, διάμεση ηλικία: 36 έτη (19-59), εκ των οποίων 16 ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου (32%).

Τα καταγεγραμμένα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ήδη αναρρώσει ή αναρρώνουν σε γενικά καλή κλινική κατάσταση».

Εν αναμονή λοιπόν, των ανακοινώσεων από τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, σχετικά με τα κριτήρια για τον εμβολιασμό κατά του ιού της ευλογιάς των πιθήκων!

Προηγούμενο άρθροΕνόργανη Γυμναστική: Τα μετάλλια της Ελλάδας!
Επόμενο άρθροΜέρη στην Αθήνα που δεν ήξερες ότι υπάρχουν!
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος