Έτσι Βλέπουν Τα Ζώα Τον Κόσμο Γύρω Τους.

Έχετε αναρωτηθεί πως βλέπουν τον κόσμο τα κατοικίδια σας; Ή για παράδειγμα οι μέλισσες; Η όραση του κάθε ζώου είναι διαφορετική και πολλά ζώα μπορούν να δουν πράγματα που εμείς οι άνθρωποι απλά δεν μπορούν να δουν.

Τα σκυλιά και οι γάτες έχουν αρκετά κακή όραση, δεν μπορούν να δουν τα περισσότερα χρώματα και βλέπουν μια απλοποιημένη μορφή του κόσμου. Όμως βλέπουν πολύ καλά στο σκοτάδι. Τα μάτια τους έχουν πολύ καλή ανεπτυγμένη αντίληψη της προοπτικής και του βάθους και είναι πολύ ευαίσθητα στην κίνηση.

DOG NEWS| Πως βλέπει ο σκύλος το κόσμο | All About Dog

Τα ψάρια μπορούν και βλέπουν τις υπεριώδης ακτίνες και βλέπουν τα πάντα μεγεθυμένα. Για αυτό και μάλλον φαίνονται συνεχώς ξαφνιασμένα.Τα πουλιά έχουν πάρα πολύ όραση. Τα νυκτόβια πουλιά βλέπουν πολύ καλά, ειδικά όταν δεν υπάρχει φως, ενώ τα υπόλοιπα πουλιά βλέπουν χρώματα που δεν μπορεί να δει το ανθρώπινο μάτι και μπορούν να δουν υπεριώδης ακτίνες.

xrmnasnah3

Τα φίδια έχουν αρκετά κακή όραση, όμως την νύχτα μπορούν να δουν 10 φορές καλύτερα την θερμική ακτινοβολία από οποιαδήποτε σύγχρονη συσκευή που έχει φτιάξει ο άνθρωπος. Την ημέρα τα φίδια αντιδρούν μόνο στις κινήσεις, αν το θύμα τους κινείται, τα φίδια απλά δεν τα βλέπουν.

xrmnasnah7Τα ποντίκια και οι αρουραίοι έχουν δύο αυτόνομα μάτια, για αυτό και τον λόγο βλέπουν δύο εικόνες. Για αυτά ο κόσμος είναι αρκετά θολός, αργός και βλέπουν τα πάντα σε αποχρώσεις του μπλε και του πράσινου.Οι αγελάδες στην πραγματικότητα δεν μπορούν να δουν το πράσινο χρώμα και βλέπουν τα πάντα κυρίως σε αποχρώσεις του πορτοκαλί και του κόκκινου. Ωστόσο, αυτό αντισταθμίζεται από το γεγονός πως βλέπουν τα πάντα σε μεγέθυνση.

Τα μάτια των αλόγων είναι στις πλευρές για να μπορούν να βλέπουν συνεχώς τον κίνδυνο. Αλλά υπάρχει ένα μεγάλο μειονέκτημα: τα άλογα δεν μπορούν να δουν τι υπάρχει μπροστά από την μύτη τους.Οι μέλισσες αντιλαμβάνονται το φως τρεις φορές πιο γρήγορα από τους ανθρώπους και μπορούν να δουν τις υπεριώδεις ακτίνες, τις οποίες δεν μπορούμε να δούμε.

xrmnasnah9

Οι μύγες είναι σαν να έχουν πολλά μικρά μάτια και δημιουργούν μια τελική εικόνα από πολλές μικρότερες εικόνες. Επίσης, μπορούν να δουν την υπεριώδη ακτινοβολία.

xrmnasnah4

Οι καρχαρίες δεν μπορούν να δουν χρώματα, αλλά η όρασή τους είναι πολύ πιο οξεία όραση από τους ανθρώπους κάτω από το νερό.

xrmnasnah2
Τα μάτια του χαμαιλέοντα στρέφονται ανεξάρτητα το ένα από το άλλο, πράγμα που τους επιτρέπει να έχουν οπτικό πεδίο 360 μοιρών.Οι πεταλούδες είναι πραγματικά εκπληκτικά έντομα. Η οξύτητα της όρασής του είναι πολύ χαμηλή, αλλά βλέπουν πολλά περισσότερο χρώμα από τους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των υπεριωδών.

xrmnasnah1

Προηγούμενο άρθρο4 προτάσεις: Πώς παρουσιάζεται σήμερα το 1922 στα παιδικά και νεανικά βιβλία μέσω της μυθοπλασίας.
Επόμενο άρθροΟ ιστορικός Ξενώνας «Περσεύς» Σερίφου ξαναζωντανεύει ως μουσείο.