Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο παρουσιάζει το Γούρι του για το 2023, που είναι αφιερωμένο στον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας.

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ετών από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης (24 Ιουλίου 1923), η οποία επέφερε την υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και σφράγισε τη μοίρα των Μικρασιατών Ελλήνων, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (ΕΙΜ) αφιερώνει στον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας το γούρι του για το 2023.

Είναι εμπνευσμένο από την περίτεχνη χρυσοκεντημένη σύνθεση επενδύτη («τσόχα») από την Καππαδοκία, ο οποίος εκτίθεται στην περιοδική έκθεση «Από τη Μεγάλη … στη Σύγχρονη Ελλάδα», που παρουσιάζει το ΕΙΜ για να τιμήσει την επέτειο της συμπλήρωσης 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Η ενδυμασία της Καππαδοκίας αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ελληνικής κοινωνίας που άνθησε στα βάθη της Μικράς Ασίας και μέσα από αμέτρητες δυσκολίες κατόρθωσε να διατηρήσει τον εθνικό της χαρακτήρα.

Το γούρι, σε επιμέλεια-κατασκευή της Μαρίας Λιώνη, διατίθεται σε δύο εκδόσεις, ασήμι επιχρυσωμένο και ασήμι, από το Πωλητήριο του ΕΙΜ και από το ηλεκτρονικό του κατάστημα.

Προηγούμενο άρθροΣαν Σήμερα Καθιερώθηκε Η Παγκόσμια Ημέρα Κατά Της Διαφθοράς
Επόμενο άρθροΧριστουγεννιάτικες δράσεις από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς