Το σπουδαίο ντοκιμαντέρ παραγωγής της ΕΡΤ, «Πορεία στο χρόνο», που πραγματεύεται την ιστορία της εβραϊκής κοινότητας των Ιωαννίνων, επέλεξε η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα https://greece.representation.ec.europa.eu/news/2701-diethnis-imera-mnimis-gia-ta-thymata-toy-olokaytomatos-thymomaste-parelthon-diamorfonoyme-2023-01-26_el στο πλαίσιο των δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που οργανώνονται σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αφορμή την Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Στο ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2021, που έχει προβληθεί στην ΕΡΤ2 και μπορείτε τώρα να παρακολουθήσετε και από την ψηφιακή πλατφόρμα της δημόσιας τηλεόρασης, το ERTFLIX https://www.ertflix.gr/vod/vod.179556-poreia-ston-khrono γίνεται προσπάθεια ανάδειξης της πολυκύμαντης ιστορίας των Γιαννιωτοεβραίων στην περιοχή.

Η εβραϊκή κοινότητα Ιωαννίνων υπήρξε το κέντρο του Ελληνόφωνου Ρωμανιώτικου Εβραϊσμού για αρκετούς αιώνες. Με την ενεργή της παρουσία στα Γιάννενα, από τη βυζαντινή εποχή μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην οικονομική, πολιτική, πολιτιστική και κοινωνική ζωή της πόλης, που αποτυπώνεται ως σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία της.

Από το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023, στις 22:00 και κάθε Σάββατο την ίδια ώρα «Το βραχιόλι της φωτιάς» θα μεταδίδεται από την ΕΡΤ1 –με διπλό επεισόδιο την πρώτη εβδομάδα.

Στη νέα σειρά της ΕΡΤ πρωταγωνιστεί ένα εξαιρετικό cast ηθοποιών, ανάμεσα στους οποίους οι Νίκος Ψαρράς, Ελισάβετ Μουτάφη, Χρήστος Λούλης, Σπύρος Σταμούλης, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Μιχαήλ Ταμπακάκης, Νεφέλη Κουρή, Δημήτρης Αριανούτσος, ενώ την πρωτότυπη μουσική τίτλων τέλους υπογράφει ο Μίνως Μάτσας.

«Το βραχιόλι της φωτιάς», μέσα από οχτώ επεισόδια, μεταφέρει στη μικρή οθόνη το συγκλονιστικό οδοιπορικό μιας οικογένειας Εβραίων στις αρχές του 20ού αιώνα στη Θεσσαλονίκη.

Προηγούμενο άρθροΑκρόαση για νέα παραγωγή του Θεάτρου Πορεία
Επόμενο άρθροFaust – Πρόγραμμα Φεβρουαρίου 2023