Επίσκεψη Μητσοτάκη στο Χώρο Εποπτευόμενης Χρήσης

Τον πρώτο Χώρο Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ) στην Ελλάδα που στεγάζεται στα γραφεία του ΟΚΑΝΑ επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρόκειται για το “STEKI 46”, όνομα που του έδωσαν οι ίδιοι οι ωφελούμενοι, οι οποίοι καλύπτουν εκεί καθημερινά τις ανάγκες τους σε σίτιση και ένδυση, προμηθεύονται ΚΙΤ με υλικό για την ασφαλή χρήση (σύριγγες, προφυλακτικά), ΚΙΤ με υλικό προστασίας από την πανδημία του COVID-19 και λαμβάνουν συμβουλευτική ψυχολογική υποστήριξη.

Κυρ. Μητσοτάκης στο STEKI 46 του ΟΚΑΝΑ: Δυνατότητα στους χρήστες με ασφάλεια να κάνουν τη χρήση | Liberal.gr

“Είναι πολύ τολμηρή αυτή η πρωτοβουλία την οποία έχουμε αναλάβει. Πραγματικά είμαι εντυπωσιασμένος από την ποιότητα του χώρου και τη διάθεση όλων των εργαζόμενων να υποστηρίξουν τους χρήστες”, τόνισε ο Πρωθυπουργός κατά την ξενάγησή του στους χώρους του νέου ΧΕΧ ενώ στη συνέχεια συζήτησε με πρώην και νυν τοξικοεξαρτημένους, ωφελούμενους από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία για τη χρησιμότητα και την ανάγκη του ΧΕΧ αλλά και εργαζόμενους που συνδέονται με τη συγκεκριμένη δράση.

Επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη στο «STEKI 46» του ΟΚΑΝΑ - Messinia Press

“Δεν ήταν  -όπως θυμάστε – προφανές να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε αυτό το βήμα, να έχουμε ένα χώρο ελεγχόμενης χρήσης. Έχω εξαιρετικές και πολύ δυνατές αναμνήσεις από τη συζήτηση που είχαμε κάνει ανήμερα τα Χριστούγεννα του 2018, όταν είχα δεσμευτεί ότι θα δημιουργήσουμε έναν τέτοιο χώρο στην Αθήνα. Νομίζω ότι το βασικό μήνυμα το οποίο θέλουμε να στείλουμε είναι ότι δεν μπορούμε να κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί”, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο Χώρο Εποπτευόμενης Χρήσης «STEKI 46» του ΟΚΑΝΑ ο πρωθυπουργός: «Αναλάβαμε τολμηρή πρωτοβουλία» - tomanifesto.gr

“Αυτός είναι ένας χώρος, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες με ασφάλεια να κάνουν τη χρήση των ναρκωτικών ουσιών. Αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία σε αυτό το οποίο μου είπε ο Πρόεδρος (ΟΚΑΝΑ) ότι θα μπορούμε σύντομα να ελέγχουμε και την ποιότητα των ναρκωτικών, ώστε να γνωρίζουν οι χρήστες ότι αυτά τα οποία προμηθεύονται δεν είναι νοθευμένα. Και βέβαια δεν είναι απλά ένας χώρος χρήσης, υπάρχει μία συνολική υποστήριξη, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα ολιστικά. Είναι ένα πρόβλημα, ένα πραγματικό πρόβλημα, ένα πρόβλημα το οποίο είναι μαζί μας και το πρώτο το οποίο πρέπει να διασφαλίσουμε είναι τουλάχιστον την ασφάλεια των χρηστών, ώστε να μην καταφεύγουν σε μία πραγματικότητα που νομίζω ότι είναι πολύ οικεία σε όλους, σε ανεξέλεγκτη χρήση, σε πιάτσες, σε άλλα φαινόμενα τα οποία εν πάση περιπτώσει δεν συνάδουν με αυτό το οποίο θα φανταζόμασταν σε μία κοινωνία με στοιχειώδη ευαισθησία”, ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Eπίσκεψη Μητσοτάκη στο «STEKI 46» του ΟΚΑΝΑ

“Είναι πολύ σημαντικό για το πεδίο των εξαρτήσεων να αγκαλιάζεται από την πολιτική ηγεσία και τον Πρωθυπουργό της χώρας”, σημείωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Θανάσης Θεοχάρης, προσθέτοντας πως “αυτό εμάς μας δίνει περισσότερη δύναμη και όρεξη να δουλέψουμε ακόμα καλύτερα και ακόμη περισσότερο. Όντως έχετε δίκιο, περάσαμε ένα μεγάλο αγώνα για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο σήμερα. Νομίζω ότι έχουμε καταφέρει αρκετά, πρέπει να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερα. Είμαστε στη διάθεση των ωφελούμενων για καθετί το οποίο χρειάζεται βελτίωση, να το κάνουμε. Είναι ο πρώτος Χώρος Εποπτευόμενης Χρήσης αυτή τη στιγμή στη χώρα με ρητούς και σαφείς όρους λειτουργίας”.

 

Σε λειτουργία το «STEKI 46» για τοξικοεξαρτημένους | in.gr

Η υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για θέματα Ψυχικής Υγείας, Ζωή Ράπτη, μεταξύ άλλων, ανέφερε: “Είναι ο πρώτος χώρος που πραγματοποιούμε εδώ στην Αθήνα. Ο πρώτος χώρος ο οποίος είναι σταθερός. Αυτό κατέστη δυνατό με συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση και υπουργικές αποφάσεις για τους όρους λειτουργίας. Αυτός είναι ένας χώρος ο οποίος ουσιαστικά βοηθάει στη μείωση της βλάβης. Βοηθά τους εξαρτημένους, επίσης, να παίρνουν και την ψυχοκοινωνική υποστήριξη και να μπουν και σε ένα πρόγραμμα απεξάρτησης σε συνεργασία βεβαίως με τους ειδικούς του ΟΚΑΝΑ. Άρα θα σώσει ζωές”.

Κυρ. Μητσοτάκης στο STEKI 46 του ΟΚΑΝΑ: Δυνατότητα στους χρήστες με ασφάλεια να κάνουν τη χρήση | Liberal.gr

“Ήταν μια πάγια διεκδίκησή μας πάρα πολλά χρόνια τώρα να υπάρξει ένας τέτοιος χώρος. Είμαι ένας από τους άνθρωπος που διαγνώστηκαν με HIV στο Outbreak πριν από 12 χρόνια. Και μας πήρε τόσο καιρό για να πράξουμε κάτι αυτονόητο”, σημείωσε ο Μάριος Ατζέμης, συντονιστής Δράσεων Μείωσης Βλάβης της “Θετικής Φωνής”, ο οποίος είχε συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό τη νύχτα των Χριστουγέννων του Δεκεμβρίου 2018 και είχαν συζητήσει και για τη δημιουργία ενός ΧΕΧ.

Ο Μητσοτάκης στο «STEKI 46» του ΟΚΑΝΑ - Ο πρώτος χώρος εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών στην Ελλάδα | Athens Voice

“Είναι μια εξαιρετικά καλή αρχή. Η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ έχει δείξει πολύ καλά αντανακλαστικά. Κάνουμε σήμερα το πρώτο βήμα αλλά υπάρχουν πολλά βήματα συνεργατικά που όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και εσείς, κ. Πρόεδρε, προσωπικά. Πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί ώστε να βελτιώσουμε αισθητά την ποιότητα της ζωής αυτών των ανθρώπων και την εικόνα στο κέντρο της Αθήνας”, συμπλήρωσε, μεταξύ άλλων.

Πηγή :

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο «STEKI 46» του ΟΚΑΝΑ: Τον πρώτο χώρο εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών στην Ελλάδα | LiFO

Προηγούμενο άρθροΠάσχα 2022 – Μέτρα: Πώς θα γιορτάσουμε σε εκκλησίες, εστίαση και κέντρα διασκέδασης.
Επόμενο άρθροΤέλη κυκλοφορίας με το μήνα -Η διαδικασία.
Columnist @ ARTME MAGAZINE - Η Μαρία Χαρίτου είναι δημοσιογράφος, αρθρογράφος και Μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.