Επίδομα θέρμανσης: Το ποσό για τους νέους δικαιούχους

Εντός των ημερών αναμένεται η υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης για το εφετινό επίδομα θέρμανσης, η οποία  θα περιλαμβάνει αύξηση του ανώτατου ποσού επιδότησης αλλά και μικρές αλλαγές στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια σε σχέση με πέρυσι.

Το ανώτατο ποσό επιδότησης, που θα δίνεται στις πιο κρύες περιοχές της χώρας, πρόκειται να αυξηθεί στα 800 ευρώ από 750 ευρώ που ήταν πέρυσι, ενώ το κατώτατο ποσό θα παραμείνει στα 100 ευρώ.

Όσοι βάζουν για πρώτη φορά πετρέλαιο θέρμανσης εφέτος αλλά και όσοι επιστρέφουν σε αυτή τη μέθοδο θέρμανσης θα δουν τα κατώτατα και ανώτατα ποσά να διπλασιάζονται, στα 200 και 1.600 ευρώ αντίστοιχα.

Ειδικότερα:

  • Το επίδομα θέρμανσης θα κυμαίνεται από 100 έως 800 ευρώ, από 100 έως 700 ευρώ που ανέρχονταν πέρυσι.
  • Για τους παλαιούς δικαιούχους ισχύουν αυξημένα εισοδηματικά όρια: 16.000 ευρώ για τον άγαμο, 24.000 για τον έγγαμο και προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Για τους νέους δικαιούχους που θα λάβουν διπλάσιο επίδομα θέρμανσης θα ισχύσουν τα περυσινά εισοδηματικά όρια. Δηλαδή 14.000 ευρώ για τον άγαμο, 20.000 ευρώ για το ζευγάρι και προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Επίδομα θέρμανσης θα λάβουν φέτος και όσοι χρησιμοποιούν μπλε κηροζίνη ως πηγή θέρμανσης.
  • Αυξάνεται το περιουσιακό όριο των 180.000 ευρώ που ίσχυε πέρυσι για τον άγαμο στα επίπεδα των 200.000 ευρώ, ενώ διατηρείται στα 300.000 ευρώ για το ζευγάρι.

Οι αλλαγές αυτές είναι αποτέλεσμα της αύξησης της βάσης υπολογισμού του εφετινού επιδόματος κατά 50 ευρώ, στα 350 ευρώ από 300 που ήταν πέρυσι. Το τελικό ποσό επιδότησης διαμορφώνεται από το ποσό των 350 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή επιδότησης ανά οικισμό .

Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων επιδόματος θέρμανσης θα ανοίξει τον Νοέμβριο και ο μεγάλος όγκος πληρωμών θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο. Να σημειωθεί πως εφέτος δεν πρόκειται να υπάρξει προκαταβολή επιδόματος στους περσινούς δικαιούχους, ενώ φέτος θα επιδοτείται και η αγορά μπλε κηροζίνης που χρησιμοποιείται για τις σόμπες πετρελαίου.

Το ύψος της επιδότησης του πετρέλαιου θέρμανσης ανέρχεται στο ποσό των 0,20 ευρώ προ ΦΠΑ ανά λίτρο πετρελαίου θέρμανσης που διατίθεται στην εσωτερική αγορά από τους δικαιούχους του άρθρου 2 από την 14η Οκτωβρίου έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022.

Τα συνολικά λίτρα που επιδοτούνται προς τα διυλιστήρια και τους εισαγωγείς καυσίμων, αποτελούν το άθροισμα των λίτρων καυσίμων που τιμολογούνται εντός της περιόδου ισχύος της επιδότησης (α) από τα διυλιστήρια προς τα πρατήρια καυσίμων της εσωτερικής αγοράς, (β) από τα διυλιστήρια προς τους βιομηχανικούς πελάτες (τελικούς καταναλωτές) και (γ) από τα διυλιστήρια προς τις εταιρίες εμπορίας καυσίμων για την διάθεσή τους στην εσωτερική αγορά, αφαιρουμένων των λίτρων που δεν διατέθηκαν στην εσωτερική αγορά από τις εταιρίες εμπορίας καυσίμων.

Για τα διυλιστήρια και τους εισαγωγείς καυσίμων η επιδότηση υπολογίζεται επί τη βάση των ποσοτήτων (λίτρων) πετρελαίου θέρμανσης που αναγράφονται στα τιμολόγια πώλησης προς τις εταιρίες εμπορίας καυσίμων εσωτερικής αγοράς, τα πρατήρια καυσίμων και τους βιομηχανικούς πελάτες (τελικούς καταναλωτές). Η έκπτωση λόγω επιδότησης θα πρέπει να εμφανίζεται σε ξεχωριστό πεδίο επί όλων των σχετικών τιμολογίων.

Σε περίπτωση που οι εταιρίες εμπορίας καυσίμων προμηθευτούν από τα διυλιστήρια, περισσότερα καύσιμα από αυτά που τελικά διέθεσαν οι ίδιες στην εσωτερική αγορά (σε άλλες εταιρίες εμπορίας καυσίμων, πρατήρια υγρών καυσίμων, βιομηχανικούς πελάτες (τελικούς καταναλωτές) βάσει τιμολογίων, τότε το ποσό της έκπτωσης λόγω επιδότησης επί των λίτρων που δεν διέθεσαν επιστρέφεται από τις εταιρίες εμπορίας στα διυλιστήρια.

Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση, το πετρέλαιο θέρμανσης δεν δύναται να επιδοτηθεί εκ νέου και αθροιστικά κατά την διάθεσή του στην αγορά προς τους βιομηχανικούς πελάτες (τελικούς καταναλωτές).

Προηγούμενο άρθροΣαν Σήμερα Εγκαινιάζεται το Ζάππειο Μέγαρο Στην Αθήνα
Επόμενο άρθροΗ οπτική ταυτότητα του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος