Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής

Το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής, το μοναδικό Μουσείο Πληροφορικής στη νοτιανατολική Ευρώπη, ξεκίνησε τις δραστηριότητες του το 2009 και από το 2012 αποτελεί τον πρώτο επίσημο φορέα στην Ελλάδα που συγκεντρώνει τη γνώση για την εξέλιξη στο χώρο της πληροφορικής από το 1970 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990 σε έναν ενιαίο χώρο.

Εμπνευστής και ιδρυτής του Ελληνικού Μουσείου Πληροφορικής είναι ο Γεώργιος Τσεκούρας.

Ένα Μουσείο Πληροφορικής στην Αθήνα | Newspepper

Το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής (ΕΛ.Μ.Π.) βασίζεται στις δωρεές υπολογιστών, λογισμικού και άλλων αντικειμένων από τον χώρο της Πληροφορικής, προερχόμενες από ιδιώτες, από δημόσιους και μεγάλους ιδιωτικούς οργανισμούς, καθώς και από πολλούς άλλους φορείς. Η λειτουργία του ΕΛ.Μ.Π. στηρίζεται εξ ολοκλήρου σε ιδίους πόρους.

Όραμα του Μουσείου είναι, μεταξύ άλλων, να προσφέρει γνώση σε όλους εκείνους που αναζητούν να μάθουν για την ιστορία της Πληροφορικής και νοσταλγούν το παρελθόν της.

Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής | Museum Finder | Ανακαλύψτε τα Μουσεία της Ελλάδας

Στους σκοπούς του Μουσείου περιλαμβάνονται η διάσωση, συλλογή και συντήρηση μοναδικών μηχανημάτων και εντύπων, που συντέλεσαν στην εξέλιξη της τεχνολογίας, όπως και η γνωριμία και η διάδοση της ιστορία της Πληροφορικής στο κοινό.

Στο χώρο του μουσείου εκτίθεται μεγάλος αριθμός υπολογιστικών συστημάτων εταιρειών που έχουν εκλείψει ή και συνεχίζουν να υπάρχουν, όπως Sinclair, Commodore, Amstrad , Texas Instruments, Wang, Olivetti PC, Zenith, Casio, Compaq, Toshiba, Sharp, Apple, καθώς και λογισμικό και υλικό γι’ αυτά, και παλαιές εκδόσεις του ειδικού περιοδικού τύπου.

Ήξερες ότι υπάρχει Μουσείο Πληροφορικής στην Αθήνα; | LiFO

Οι πρώτοι προσωπικοί υπολογιστές, οι πρώτοι micro computers, οι πρώτοι φορητοί υπολογιστές, αλλά και οι λυχνίες, οι διάτρητες κάρτες, οι πρώτες μνήμες RAM και άλλα αντικείμενα hardware συμπεριλαμβάνονται στα εκθέματα του μουσείου! Επίσης εκθέτει με διαδραστικές μεθόδους τα πρώτα βήματα και την εξέλιξη του λογισμικού. Η συλλογή software του Ελληνικού Μουσείου Πληροφορικής περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, λογισμικό από τους πρώτους προσωπικούς και micro computers, παιχνίδια σε δισκέτες 5,25’’ και 3,5’’ και πολλά ακόμα ρετρό εκθέματα.

Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής - Ταξιδιωτικός Οδηγός Ελλάδας (EL)

Χιλιάδες ακόμα αντικείμενα συμπεριλαμβάνονται στα εκθέματα του μουσείου πληροφορικής: κάρτες μνήμης, λυχνίες, οθόνες, δισκέτες, εκτυπωτές, joysticks, παιχνιδομηχανές, το πρώτο mouse, tracker balls, αριθμομηχανές, κινητά τηλέφωνα, palmtops, zip drives, βιβλία και περιοδικά, προγράμματα άλλης εποχής, προγράμματα άλλης εποχής σε ταινίες, κασέτες, δισκέτες, cd-rom και dvd-rom.

Συνολικά η συλλογή του Ελληνικού Μουσείου Πληροφορικής περιλαμβάνει πάνω από 4.700 εκθέματα τα οποία έχουν περιέλθει στο Μουσείο ως δωρεές. Ο αριθμός των δωρητών ξεπερνά τους 270!

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, μέσω των εκθεμάτων διαπιστώνεις πόσο γρήγορα έχει συντελεστεί η τεχνολογική εξέλιξη τα τελευταία χρόνια, από τους υπολογιστές στα τέλη της δεκαετίας του ’70, το Ίντερνετ που λειτουργούσε μόνο αν έκλεινες το τηλέφωνο, συνήθως βραδινές ώρες, μέχρι σήμερα, που τα κινητά τηλέφωνα καλύπτουν πλήρως το φάσμα των τεχνολογικών αναγκών του σύγχρονου ανθρώπου.

Η ιστορία των υπολογιστών στο Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής!

Σήμερα οι νέοι είναι απολύτως εξοικειωμένοι με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κανείς δεν μπορεί να φανταστεί την καθημερινότητά του χωρίς την αδιάλειπτη λειτουργία τους.Στο Μουσείο Πληροφορικής έρχεσαι σε επαφή με τα ορόσημα της ψηφιακής εξέλιξης και ανατρέχεις σε ένα χρονολόγιο που καταδεικνύει την τεχνολογική πρόοδο.

Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής: Το απόλυτο τεχνολογικό «στέκι» της πόλης — InfoCom

Οι εγκαταστάσεις του Μουσείου βρίσκονται στο Μοσχάτο, στην οδό Πέτρου Σπυροπούλου 2 & Θεσσαλονικής και δέχεται μεμονωμένους επισκέπτες και σχολεία κατόπιν συνεννοήσεως με τους υπεύθυνους του Μουσείου.

Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής: το παρελθόν και το παρόν συναντώνται εντυπωσιακά

Ένας χώρος γεμάτος ιστορικά τεχνολογικά επιτεύγματα, σπάνια εκθέματα και πολλές αναμνήσεις που ενθουσιάζει, εκπαιδεύει και συγκινεί! Μικρούς και μεγάλους, βετεράνους και αρχάριους, σας περιμένουμε όλους να εξερευνήσετε το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής!

Προηγούμενο άρθροΕυλογιά των πιθήκων: «Όχι» σε μαζικό εμβολιασμό από την Επιτροπή Εμβολιασμών
Επόμενο άρθροNέα σειρά «Daredevil» στο Disney+
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος