Η Γκαλερί Σκουφά με μεγάλη χαρά παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Γερμανίδας καλλιτέχνιδας Lena Schmidt, με τίτλο “Twilight Zone”.

Η έκθεση “Twilight Zone” της Lena Schmidt εγκαινιάζεται την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022, 19:00 – 21:00. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου 2022 και αποτελεί την πρώτη συνεργασία της Lena Schmidt με την Γκαλερί Σκουφά.

Εμπνευσμένη από τις φυσικές καταστροφές που πλήττουν τον πλανήτη τα τελευταία χρόνια, η Schmidt δημιουργεί έργα-ωδές στα καίρια ζητήματα περιορισμού των φυσικών πόρων και της βιωσιμότητας. Πορτραίτα νυχτερινών δασών, κατεστραμμένων δρόμων και δικτύων ηλεκτροδότησης αντηχούν νοερά στα βάθη των μοναχικών πόλεων. Οι λαμπερές εφήμερες διαπεράσεις του λυκόφωτος σηματοδοτούν τα τελευταία στοιχεία ελπίδας στην σκοτεινή νωχελικότητα της πραγματικότητας.

Μελάνι, βερνίκι, ακρυλικό, σκαλίσματα σε κόντρα πλακέ, είναι μερικές από τις τεχνικές που η καλλιτέχνις χρησιμοποιεί, ενώ οι ξυλόγλυπτες αποτυπώσεις των αστικών και φυσικών τοπίων προσθέτουν διττή σημασία στην καλλιτεχνική δημιουργία, συσχετίζοντας την οπτική αναπαράσταση με την φυσική προέλευση των υλικών.

Η Schmidt αποτυπώνει την στιγμή της ρήξης και της καθυπόταξης στις φυσικές δυνάμεις. Παρότι τα έργα της είναι φαινομενικά απαλλαγμένα από ίχνη ανθρώπινης παρουσίας, υφέρπουν τις καταστροφικές συνέπειες της ανθρώπινης δημιουργίας και των τεχνολογικών επιτευγμάτων. Αποφεύγοντας τις αναφορές στα αίτια, δημιουργεί μια σχέση συλλογισμού ανάμεσα στο έργο και τον θεατή. Η κλιματική αλλαγή, οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες αποτελούν άραγε επιπτώσεις της ανθρώπινης δημιουργίας και ποια η ευθύνη μας απέναντι σε αυτές, είναι μερικά από τα ερωτήματα που η Lena Schmidt μας απευθύνει μέσω της τέχνης.

Προηγούμενο άρθρο16ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ
Επόμενο άρθροΦεστιβάλ Ίριδα Visions