Έκθεση:

Η έκθεση “ο κήπος”, στον εκθεσιακό χώρο της ΑΣΚΤ, “Ν. Κεσσανλής”, ξετυλίγει ένα πολυμεσικό πορτραίτο του Μανώλη Μπαμπούση. Το συνθέτουν παλαιά και νέα έργα της μακριάς διαδρομής του, τυπωμένες φωτογραφίες, βιντεοπροβολές εικόνων, σχέδια, εγκαταστάσεις και ηχητικά έργα. Η ποίησή του κατ’ εξοχήν ‘’poélitique’’ διατρέχει όλη την έκθεση.

Ο Μανώλης Μπαμπούσης, φωτογράφος, εικαστικός και αρχιτέκτονας, ομότιμος καθηγητής της ΑΣΚΤ είναι ένας αιχμηρός κριτικός της καταναλωτικής κοινωνίας, των θεσμών, ακόμη και της τέχνης. Είναι ένας “παραγωγός ουτοπίας”.
Το 201, με τη μελέτη, οργάνωση και επίβλεψή του και με τη στήριξη της τότε Πρυτανείας, το πάρκινγκ της Σχολής, μετατράπηκε σε κήπο. Ο Μπαμπούσης με μία εγκατάσταση μεταφέρει το “πάρκινγκ” στον εκθεσιακό χώρο της σχολής, ενώ σε μία αίθουσα προβάλλεται ένα βίντεο με τις εικόνες του κήπου και τη φωνή του καλλιτέχνη.

Παράλληλα, η πρόσφατη φωτογραφική σειρά “θέα” 2022, παρουσιάζει δέντρα που μεγαλώνουν αντικρύζοντας τη θάλασσα, φυτεμένα στο νησί Κέα, 2000-2022, τα περισσότερα από τον ίδιο τον καλλιτέχνη. Οι φωτογραφίες αυτές αντιπροσωπεύουν “το πράσινο ρεύμα” της ζωής και της τέχνης του Μπαμπούση.

Το “αυτοβιογραφικό” βίντεο, “εκτός σχεδίου” 2022, μας ξεναγεί με χιούμορ στις εμμονές του, με όλα τα πιθανά και φανταστικά μουσεία και μνημεία από το “νεκροταφείο των ανωνύμων καλλιτεχνών”, τα ‘’Nothing shops’’ όπου πληρώνεις χωρίς να αγοράζεις τίποτα, μέχρι το ‘‘Forest Delivery Service’’, όταν με ένα τηλεφώνημα έρχεται το δάσος!

Η βίντεο προβολή και εγκατάσταση “χωρίς” 2022, με 180 ανέκδοτες φωτογραφίες και τα ηχητικά έργα της έκθεσης αφορούν τον κόσμο της τέχνης όπως και “το βραβείο του αρχιτέκτονα” 2003, έργο με το οποίο ο καλλιτέχνης αναφέρεται “σ ‘εκείνους που ανέχτηκαν αδιαμαρτύρητα τον τεμαχισμό και κακοποίηση του ΦΙΞ, ενός σημαντικού έργου του Ζενέτου”.[…]

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα και οικονομική υποστήριξη του ΥΠΠΟ, του ΜΟΜus, και την αιγίδα της ΑΣΚΤ, τις ευγενικές χορηγίες του ΝΕΟΝ, της RENAULT, του κτήματος Κυρ -Γιάννη,ενώ αποτελεί προμπιεναλική δράση της 8ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης που διοργανώνει το MOMus.

Συν διοργανωτής: ΜΟΜus
Επιμέλεια: Barbara Polla – MOMus / Επιμελητής Γιάννης Μπόλης
Οργάνωση – παραγωγή έκθεσης: ARTVIRUSFREE AMKE

26 Οκτωβρίου 2022 – 8 Δεκεμβρίου 2022

Α.Σ.Κ.Τ. – ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ “ΝΙΚΟΣ ΚΕΣΣΑΝΛΗΣ”

Προηγούμενο άρθροΑντζελίνα Τζολί: Πρωταγωνίστρια σε γκράφιτι για τον καρκίνο του μαστού!
Επόμενο άρθροΦινάλε της πρώτη σεζόν του House Of Dragon με σκηνοθέτη του τελευταίου επεισοδίου τον Greg Yaitanes