Το Κέντρο Τεχνών Μετς παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Βαγγέλη Βαγγελάτου “Lifescapes” με επιμέλεια της ιστορικού τέχνης και κριτικού Νιόβης Κρητικού.

Από το κείμενο της Νιόβης Κρητικού:
“Ο Βαγγέλης Βαγγελάτος μας μεταφέρει σε ένα κόσμο συνειρμών, καθημερινών παρατηρήσεων και ερμηνειών των παραστάσεων της ζωής. Αμφιταλαντευόμενος σε ένα παιχνίδι καταγραφής των εμπειριών της ζωής, κεντρικό σημείο στο εικαστικό αποτέλεσμα αποτελεί, ο ίδιος ο άνθρωπος. Αν και εξπρεσιονιστής με αισθητική που παραπέμπει στην κουλτούρα της αμερικάνικης αφαίρεσης, ο Β. Βαγγελάτος, σκιαγραφεί στιγμιότυπα του “ευ ζην”.  Η μορφή είναι κεντρικό στοιχείο στην δουλειά του εικαστικού.[…] Στην πλαστικότητα τους, οι μορφές τοποθετούνται δίπλα σε εκείνη την μυσταγωγία και την τελετουργία που έφερε η τεχνική “dripping” του J.Pollok. Εδώ, ο εικαστικός δανείζεται στοιχεία από την κληρονομιά του αφηρημένου εξπρεσιονισμού για να εισάγει με διττό τρόπο έννοιες όπως η τελετουργία, το θείο και η χάρις.

Η γραφή του είναι χειρωνομιακή με ένταση που προκύπτει από το προσωπικό βίωμα και την κοινωνική συναναστροφή. Το αποτέλεσμα αποτελείται από ένα ρυθμικό παιχνίδι που κρύβει μέσα του έννοιες του τυχαίου και του λάθους. Κομβικό ρόλο στην απώτερη δουλειά αποτελεί η έμμεση αναφορά στην J. Mitchel αλλά και στην κληρονομιά του J-M. Basquiat. Ο Β. Βαγγελάτος, μας προσκαλεί σε ένα περιβάλλον οικειότητας, καθώς μέλημά του είναι να καταγράψει τις μεγάλες αυθόρμητες αλήθειες της μεταβολής, της μετάλλαξης και της παραμόρφωσης της ζωής, με τον ίδιο τρόπο που το συναντήσαμε στους πατέρες των μεγάλων κινημάτων.  Η χρωματική παλέτα των έργων, κινείται μεταξύ παλ αποχρώσεων και το φάσμα του λευκού – μαύρου. […] Η παλέτα του διαταράσσει την ηρεμία και ταξιδεύει πίσω στο χρόνο με σκοπό να συναντήσει τους “Fauve”…”

Eγκαίνια: 20.12.2022, 19.00-22.00

Προηγούμενο άρθροΤα 39 Σκαλοπάτια Στο Θέατρο Ελιάρτ
Επόμενο άρθροΑυτοψία: Ο Αντώνης Σρόιτερ περνά μια βραδιά στα μπουζούκια και μιλά με τους εργαζόμενους