Έκθεση

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζει την έκθεση “Άγγελος Σπαχής (1903-1960), με θέμα το έργο του μεγάλου και εν πολλοίς άγνωστου  Έλληνα γραφίστα. Η έκθεση περιλαμβάνει ένα ευρύ μέρος του έργου του: σχέδια, ελαιογραφίες, μακέτες, βιβλία, διαφημίσεις, γελοιογραφίες, αντικείμενα, κατασκευές, φωτογραφίες και συνοδεύεται από εκτενή κατάλογο.

 Ο Σπαχής γεννήθηκε το 1903 στην Αθήνα. Ο πολυσχιδής αυτός καλλιτέχνης, αν και αυτοδίδακτος, συγκαταλέγεται μεταξύ των πλέον πρωτοποριακών Ελλήνων καλλιτεχνών του ΜεσοπολέμουΞεκίνησε τη σταδιοδρομία του το 1922 ως σκιτσογράφος του Ελευθέρου Βήματος και υπήρξε μέλος στην πρωτοποριακή μεσοπολεμική “Ομάδα Τέχνη 1930”, ενώ συμμετείχε και στην ελληνική παρουσία για τη Μπιενάλε της Βενετίας το 1934. 

Ενστερνίστηκε τις αρχές της μοντέρνας τέχνης και ήταν από τους πρώτους που οικειοποιήθηκε την τεχνική του κολάζ, δίνοντας μερικά από τα πιο ανατρεπτικά -για τα ελληνικά δεδομένα της εποχής ζωγραφικά έργα. Ο Άγγελος Σπαχής επέδειξε αξιομνημόνευτο σκηνογραφικό έργο και είναι μάλιστα ο δημιουργός της σκηνογραφίας της περίφημης παράστασης Εκάβη, σε σκηνοθεσία Φώτου Πολίτη, η οποία θεωρείται η πρώτη αναβίωση του αρχαίου δράματος στη σύγχρονη εποχή. Κατά τις δεκαετίες του 1930 και 1940 ο καλλιτέχνης άρθρωσε ιδιαίτερα σημαντικό, αν και περιορισμένης έκτασης, θεωρητικό λόγο, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία του για την ελληνική τέχνη και τη σύνδεσή της με τον Μοντερνισμό.

Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ο Σπαχής αποστασιοποιήθηκε από τη ζωγραφική και ασχολήθηκε αποκλειστικά με τις εφαρμοσμένες τέχνες και ειδικά με τη διαφήμιση, τη δημιουργία αφισών (είχε ήδη μακρά θητεία στις τουριστικές αφίσες του ΕΟΤ τη δεκαετία του ’30) και τη διακόσμηση εσωτερικών χώρων, όπου επίσης καινοτόμησε υιοθετώντας και προβάλλοντας στην Ελλάδα την αισθητική του Μπαουχάουζ.

Θεωρείται ο πατέρας του γραφιστικού design στην Ελλάδα, καθώς είναι ο πρώτος που ασχολήθηκε συστηματικά με αυτό και μαζί με τον Νίκο Καστανάκη ίδρυσε το 1927 το  Ατελιέ Καστανάκη-ΣπαχήΕργάστηκε για τις εταιρείες καπνοβιομηχανίας Παπαστράτου και Γ. Α. Κεράνη, δημιουργώντας ως καλλιτεχνικός τους σύμβουλος όλα τα σχέδια και λογότυπα των προϊόντων τους. Ένα από τα λογότυπά του, το έμβλημα των τσιγάρων Άσσος της εταιρείας Παπαστράτου, επιβιώνει και σήμερα, σχεδόν 100 χρόνια μετά τη δημιουργία του.  

Χαρακτήρας εσωστρεφής και σεμνός, παρόλο που αφοσιώθηκε στη γραφιστική της διαφήμισης, ουδέποτε ασχολήθηκε με την προσωπική του προβολή, γι’ αυτό και το έργο του δεν έχει φωτιστεί αρκετά. 

Διάρκεια έκθεσης: 20/09/2022 – 20/11/2022  Ωράριο λειτουργίας: καθημερινά, 09.30 – 20.00  

Επιμέλεια έκδοσης-Καταλόγου: Σταύρος Ζουμπουλάκης  

Επιμέλεια έκθεσης: Αλέξανδρος Παπαγεωργίου-ΒενετάςΝ.Π.Παΐσιος, Κωνσταντίνα Ντακόλια, Αθηνά Κυριακώδη 

Αίθριο 4ου ορόφου της ΕΒΕ 

Είσοδος ελεύθερη για το κοινό 

Στην έκθεση πραγματοποιούνται ξεναγήσεις από τις 5 Οκτωβρίου έως τις 16 Νοεμβρίου. Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε στα Σχετικά Αρχεία. 

 

Προηγούμενο άρθροΝύχτες Πρεμιέρας: Στην «Επιστροφή στη Σεούλ» το βραβείο Χρυσή Αθηνά Καλύτερης Ταινίας
Επόμενο άρθροΔιαδικτυακά Εργαστήρια για παιδιά: “Παίζω-μαθαίνω-δημιουργώ μέσω της τέχνης”