Διήμερα Summer Camps Στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Πολυμήχανοι ναυαγοί σε επιστημονικές περιπέτειες , διήμερα Summer Camps στο ίδρυμα Ευγενίδου για ηλικίες  11-13 (Ε’, ΣΤ’ Δημοτικού, Α’ Γυμνασίου).

Μπορείς να επιβιώσεις σε ένα έρημο νησί με μοναδικό σου εργαλείο την επιστήμη;

Τα σχολεία έχουν κλείσει και ο λαμπερός ήλιος σε καλεί να επιβιβαστείς στο πλοίο που θα σε μεταφέρει στο νησί για να ξεκινήσεις τις διακοπές σου! Όμως ένα απρόσμενο γεγονός ανατρέπει τα καλοκαιρινά σου σχέδια και σε αφήνει… ναυαγό σε ένα έρημο, άγνωστο νησί!

Πώς θα επιβιώσεις στις νέες, αφιλόξενες συνθήκες; Τι θα φας και τι θα πιείς; Θα βρεις βοήθεια από κάπου; Υπάρχει τρόπος να δραπετεύσεις από το αφιλόξενο αυτό νησί;

Το Ίδρυμα Ευγενίδου σας προσκαλεί στο νέο, καλοκαιρινό, διήμερο camp επιστήμης, στο οποίο τα παιδιά, σε ρόλο ναυαγών, καλούνται να επιβιώσουν και να δραπετεύσουν από το νησί τους.

Μέσα από πρωτότυπες, δημιουργικές και ψυχαγωγικές δράσεις επιστήμης και τεχνολογίας, τα παιδιά αναζητούν πληροφορίες, ανακαλύπτουν βιολογικούς και χημικούς τρόπους καθαρισμού του νερού, προσανατολίζονται με τη βοήθεια των αστεριών, αποκρυπτογραφούν κρυφά μηνύματα, σχεδιάζουν και κατασκευάζουν την σχεδία διαφυγής τους και καταγράφουν τις περιπέτειές τους σε stop-motion animation και podcast! Την τελευταία ημέρα, στην τελετή λήξης, τα παιδιά θα παρουσιάσουν τα κατορθώματά τους σε γονείς και φίλους.

Οι ημερομηνίες διεξαγωγής είναι οι εξής: 16-17 Ιουνίου, 20-21 Ιουνίου, 23-24 Ιουνίου, 27-28 Ιουνίου, 30 Ιουνίου-01 Ιουλίου, 04-05 Ιουλίου, 07-08 Ιουλίου, 11-12 Ιουλίου,    14-15 Ιουλίου, 18-19 Ιουλίου.

Το κόστος ανά παιδί είναι 36€ και περιλαμβάνει τις δραστηριότητες και τα απαραίτητα υλικά γι’ αυτές. Σε κάθε διήμερο μπορούν να συμμετάσχουν μέχρι 20 παιδιά. Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

Κλείστε τώρα την θέση σας και ελάτε να ζήσουμε μια πρωτόγνωρη καλοκαιρινή επιστημονική περιπέτεια!

Η κράτηση θέσης είναι απαραίτητη στο τηλέφωνο 210 9469641, από Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 9:30-16:30, καθώς και η συμπλήρωση της αίτησης συμμετοχής/υπεύθυνης δήλωσης και η αποστολή της στο logistics@eef.edu.gr.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ: Οι γονείς παρακαλούνται να έχουν φροντίσει για το κολατσιό και ένα ελαφρύ γεύμα των παιδιών, τα οποία θα καταναλωθούν στα αντίστοιχα διαλείμματα. Καλό είναι τα παιδιά να έχουν μαζί κάποιο μπουφάν ή ζακέτα (θα τους χρειαστεί στο Πλανητάριο, όπου η θερμοκρασία για τεχνικούς λόγους είναι 21 °C), καθώς και ένα καπέλο για τον ήλιο.

Πρόγραμμα

1η ημέρα:

8:45 – 9:00 Προσέλευση παιδιών

9:00 – 9:30 Η περιπέτεια ξεκινά! Παιχνίδια γνωριμίας.Τα παιδιά γνωρίζονται και φτιάχνουν ομάδες. Παράλληλα, ανακαλύπτουν τις συνθήκες που επικρατούν στο νησί στο οποίο βρέθηκαν και αναλαμβάνουν τους ρόλους τους.

9:30 – 11:00 ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ: Ο ναυαγός από τις γνώσεις και τη φαντασία… πιάνεται!
Τα παιδιά, χωρισμένα σε ομάδες, διαβάζουν αποσπάσματα από περιπέτειες διάσημων ναυαγών, που εξάπτουν τη φαντασία τους. Κατόπιν, έρχονται σε επαφή με τις βασικές αρχές αξιολόγησης και επιλογής πληροφοριών και καλούνται να εντοπίσουν μόνα τους αξιόπιστες πληροφορίες από ποικιλία πηγών για να απαντήσουν σε ερωτήματα που θα τα βοηθήσουν να επιβιώσουν, αλλά και να φύγουν με ασφάλεια από το νησί.

11:00 – 11:30 Διάλειμμα για κολατσιό

11:30 – 13:00 UTECH LAB: Ναυαγοί σε άγνωστο νησί: Stop motion Animation.Τα παιδιά εισάγονται στα τεχνικά χαρακτηριστικά του κινουμένου σχεδίου. Γνωρίζουν τις βασικές τεχνικές και καλούνται να δημιουργήσουν τη δική τους ταινία Stop Motion Animation. Με τη βοήθεια 3D printed αντικειμένων και green screen φτιάχνουν τη δική τους εκδοχή για το πώς ναυάγησαν στο νησί.

13:00 – 13:30 Διάλειμμα για φαγητό.Περιλαμβάνει δραστηριότητες-έκπληξη με τη βοήθεια του Ήλιου (εφόσον επιτρέπεται από τις καιρικές συνθήκες)

13:30 – 15:30 ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ: Δίψασα! Και τώρα τι;Πειράματα καθαρισμού του νερού μέσω φυσικών, βιολογικών και χημικών μεθόδων. Τα παιδιά κατασκευάζουν το δικό τους φίλτρο άνθρακα, καθαρίζουν το νερό χρησιμοποιώντας γάζες και χρησιμοποιούν ειδικές χημικές ουσίες προκειμένου να κάνουν το νερό ασφαλές προς κατανάλωση.

15:30 – 16:15 ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ: Το περιβάλλον κι εγώ.Τα παιδιά παρακολουθούν μια πλανηταριακή προβολή σχετικά με το περιβάλλον και την επίδραση των δραστηριοτήτων του ανθρώπου στο κλίμα, στη βιοποικιλότητα και στα οικοσυστήματα του πλανήτη μας.

16:15 Αποχώρηση

2η ημέρα:

8:45 – 9:00 Προσέλευση παιδιών

9:00 – 9:45 ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ: Αστρονομία: Ουρανογραφία, Προσανατολισμός μέσω των αστεριών.Τα παιδιά αναγνωρίζουν αστερισμούς και τους αξιοποιούν ώστε να προσανατολίζονται. Κατασκευάζουν και χρησιμοποιούν έναν χάρτη του ουρανού ώστε να μπορούν να αναγνωρίζουν τους αστερισμούς κάθε εποχή του έτους. Τέλος, χρησιμοποιούν τον χάρτη που κατασκεύασαν στον «ουρανό» του Πλανηταρίου.

9:45 – 11:00 ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ: Αναζητώντας κρυμμένους «θησαυρούς».Τα παιδιά περιηγούνται στα διαδραστικά εκθέματα και αναζητούν αντικείμενα-«κλειδιά» για την κατασκευή της σχεδίας που θα χρησιμοποιήσουν προκειμένου να αποδράσουν.

11:00 – 11:30 Διάλειμμα για κολατσιό

11:30 – 13:30 ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ:

Έτοιμοι για απόδραση; Κατασκευή σχεδίας.Τα παιδιά πραγματοποιούν πειράματα, μέσω των οποίων ανακαλύπτουν τις βασικές επιστημονικές αρχές που διέπουν την πλεύση και τη βύθιση των σωμάτων. Στη συνέχεια, χρησιμοποιούν τις γνώσεις που απέκτησαν και κατασκευάζουν μία σχεδία, την οποία δοκιμάζουν σε δεξαμενή νερού ώστε να ελέγξουν την πλευστότητα και την ευστάθειά της όταν μεταφέρει φορτίο.

13:30 – 14:00 Διάλειμμα για φαγητό

14:00 – 15:30 UTECH LAB: Πώς σώθηκαν οι ναυαγοί: Podcast με θέμα «Συνέντευξη από έναν ναυαγό».Τα παιδιά εισάγονται στην τεχνική δημιουργίας ενός Podcast, δηλαδή μιας διαδικτυακής ηχογραφημένης εκπομπής. Ένα ή περισσότερα μέλη κάθε ομάδας δίνουν συνέντευξη σχετικά με το ναυάγιό τους στο νησί και τις τεχνικές που χρησιμοποίησαν για να επιβιώσουν. Μέσα από αυτή τη διαδικασία γνωρίζουν τις σύγχρονες τεχνικές ηχογράφησης, τις τεχνικές διαδικτυακής συνέντευξης εξ αποστάσεως και τη δομή μιας συνέντευξης.

15:30 – 16:00 ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ: Απόδραση (προετοιμασία Τελετής Λήξης).Τα παιδιά ετοιμάζονται για την απόδρασή τους!

16:00 – 16:30 ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ – UTECH LAB: Σώοι και αβλαβείς! Τελετή Λήξης & Παρουσίαση.Έχοντας καταφέρει να ξεφύγουν, τα παιδιά παρουσιάζουν τις δράσεις που οδήγησαν στην επιτυχημένη απόδρασή τους από το νησί.

16:30 Αποχώρηση

 

Κράτηση θέσης: Απαραίτητη στo τηλέφωνo 210 9469641, από Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 9:30-16:30
Δύο ημέρες, 08:30-16:30
Τιμή: 36€                                                                                                              Απευθύνεται σε Γενικό κοινό, Ηλικία συμμετεχόντων 11-13 ετών (Ε’, ΣΤ’ Δημοτικού, Α’ Γυμνασίου)                                                                                                              Μέγιστος Αριθμός Συμμετεχόντων: 20 άτομα

Εισηγητές: Στέλλα Κρητικού, Μαρία Ντερτιλή, Δημήτρης Σταθόπουλος, Αναστασία Τεζάρη, Γεωργία Αλέξη, Μυρτώ Μπότσιου, Σπύρος Καλαμάκης, Αναστασία Πιτσικάλη, Δημήτρης Κουρουβακάλης, Κατερίνα Πετροπούλου

Προηγούμενο άρθρο“Σασμός” : Ο Στέλιος Μάινας έρχεται από τη νέα σεζόν.
Επόμενο άρθροH Νάταλι Πόρτμαν στη νέα σειρά μυστηρίου του Apple TV+.