Ο Στέφαν Τσβάιχ ορίζει με αυτήν την έκφραση την στάση του Ρομαίν Ρολλάν. Είναι στα χρόνια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου όταν και οι δύο αντιστάθηκαν στον παροξυσμό των εθνικισμών. Για μας σήμερα η στάση τους είναι προφανής, ενώ δεν ήταν διόλου προφανής για την εποχή τους. Ποια στάση θα μπορούσε να εκφράσει την ηθική συνείδηση της Ευρώπης σήμερα; Τα “ανοιχτά σύνορα”, η “πολυπολιτισμική κοινωνία”, η “θρησκευτική ανοχή”, οι “διεμφυλικές ταυτότητες”;

Ή μήπως κάτι άλλο βαθύτερο που δεν μπορεί να επιπλεύσει στον αφρό των ημερών; Το πρόβλημα είναι ότι οι σημερινές ελίτ δεν είναι σε θέση να το αντιληφθούν. Και η Ευρώπη είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε στα χέρια των ελίτ της, πολιτικών ή άλλων.

Μια σειρά από έξι συναντήσεις. Μια σύντομη παρένθεση στις πλατωνικές αναζητήσεις που ξεκίνησαν πέρυσι και ευελπιστώ να συνεχισθούν. Αν και σε όλο αυτό τον προβληματισμό που θα προκύψει είμαι βέβαιος πως θα αναγκαστούμε στο τέλος να μπούμε στο ορυχείο των κλασικών γραμμάτων για να βρούμε την άκρη.

Συμμετέχουν έκτακτοι προσκεκλημένοι.

Οι ώρες έναρξης και λήξης της διάλεξης αποτελούν πλαίσιο, εντός του οποίου κινείται ο διαλέκτης, κατά την κρίση του.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Στην αγορά ηλεκτρονικού εισιτηρίου (e-ticket) για κύκλο διαλέξεων (επιλογή “Θεοδωρόπουλος-Κύκλος Διαλέξεων”), εμφανίζεται μόνο η πρώτη ημερομηνία και είναι εφικτή μόνο μέχρι την ημερομηνία έναρξης του κύκλου. Μετά από την ημερομηνία αυτή, μπορεί να αγοραστεί μόνο μεμονωμένο e-ticket (επιλογή “Θεοδωρόπουλος-Μεμονωμένη Διάλεξη”).

Προηγούμενο άρθροΟ Γιάννης Μπέζος υποδέχεται τον Στέφανο Κορκολή στο «Ό,ΤΙ ΑΓΑΠΩ»
Επόμενο άρθροΣαν Σήμερα Έφυγε Απο Τη Ζωή Ο Δημοφιλής Έλληνας Ηθοποιός Παντελής Ζερβός