«Δεύτερη ευκαιρία» για καλλιτέχνες με φοροαπαλλαγές και ενισχύσεις

«Κούρεμα» ακόμα και πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και επιδοτήσεις έως 5.000 ευρώ για τη στήριξη των καλλιτεχνών που επλήγησαν από την πανδημία προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή.

artme artists

Ειδικότερα σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση:

  1. Απαλλάσσονται από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος των 650 ευρώ για τα έτη 2022, 2023 και 2024 οι καλλιτέχνες που αναγκάστηκαν να «κλείσουν τα βιβλία» αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις και προχωρούν σε επανέναρξη των δραστηριοτήτων τους έως τις 30 Ιουνίου του 2023. Επίσης για την ίδια κατηγορία καλλιτεχνών-χειροτεχνών προβλέπεται η επιδότηση κατά 30% του κύκλου εργασιών των πρώτων 3.100 ευρώ για τα φορολογικά έτη 2022, 2023 και 2024 και μέχρι 5.000 ευρώ για τον καθένα.
  2. Μειώνεται στα 440 ευρώ από 650 ευρώ το τέλος επιτηδεύματος σε όλους τους ενεργούς καλλιτέχνες -χειροτέχνες για χρονικό διάστημα τριών ετών, αρχής γενομένης από το φορολογικό έτος 2022

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας αναφέρεται ότι:

«Στόχος των ρυθμίσεων είναι η παροχή κινήτρων προς επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, καθώς και τους χειροτέχνες προκειμένου, είτε να δραστηριοποιηθούν ξανά επαγγελματικά, είτε να διατηρήσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, παρά την οικονομική κρίση και τις συνέπειες της πανδημίας, εξασφαλίζοντας τον βιοπορισμό τους, αλλά και εισφέροντας στην εθνική οικονομία. Τα κίνητρα στοχεύουν στην ενδυνάμωση του κλάδου και την επανένταξη στην ενεργή και δηλωμένη δραστηριότητα του πολιτιστικού και χειροτεχνικού ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, η οποία επανένταξη αφενός θα το θωρακίσει εργασιακά και ασφαλιστικά και αφετέρου θα ενισχύσει τον βιοπορισμό των φυσικών προσώπων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, αλλά και τη συνολικότερη πολιτιστική και χειροτεχνική παραγωγή της Ελλάδος»

Στο μεταξύ με την ίδια τροπολογία εξειδικεύονται τα είδη που μέχρι το τέλος του έτους υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6%.

artme artists

 

Στη λίστα περιλαμβάνονται:

  • Μάσκες προστασίας και γάντια για την ιατρική (για την προστασία από ιούς και την αποφυγή μετάδοσης ασθενειών – νοσοκομειακή και ιδιωτική χρήση
  • Σαπούνι και άλλα παρασκευάσματα για την ατομική υγιεινή
  • Αντισηπτικά διαλύματα, αντισηπτικά μαντιλάκια και άλλα αντισηπτικά παρασκευάσματα
  • Αιθυλική αλκοόλη μετουσιωμένη η οποία προορίζεται ως πρώτη ύλη για την παραγωγή αντισηπτικών και καθαρή αιθυλική αλκοόλη μη μετουσιωμένη γεωργικής προέλευσης με αλκοολικό τίτλο 95%, η οποία διατίθεται εμφιαλωμένη στη λιανική πώληση
  • Φίλτρα αιμοκάθαρσης, αιμοδιήθησης, αιμοδιαδιήθησης και πλασμαφαίρεσης και γραμμές αιμοκάθαρσης, αιμοδιήθησης, αιμοδιαδιήθησης και πλασμαφαίρεσης.

Επίσης παρατείνεται έως τις 31.12.2022 η εφαρμογή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% στην εισαγωγή αντικειμένων τέχνης, συλλογών ή αρχαιοτήτων και στην παράδοση αντικειμένων καλλιτεχνικής αξίας

Πηγή : Cnn Greece
artme artists
Προηγούμενο άρθροSurvivor All Star : Έρχεται στον ΣΚΑΪ.
Επόμενο άρθροΤοιχογραφίες από την εποχή του Αδριανού αποκαλύφθηκαν στη Ρώμη.
Columnist @ ARTME MAGAZINE - Η Μαρία Χαρίτου είναι δημοσιογράφος, αρθρογράφος και Μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.